ZdravljeSavjetiSavjeti za zdravlje vaših stopala

Savjeti za zdravlje vaših stopala

-

Bol u stopalima ne dobiva se preko noći. U velikoj mjeri su za nju odgovorne torture koje im nanosimo: moda — neudobne cipele, previsoke pete koje udvostručuju pritisak na tabane, prečvrste cipele koje iskrivljuju stopalo i izazivaju otoke i žuljeve, vezice koje se urezuju u osjetljivo tkivo — a da i ne govorimo o neporoznim materijalima kao što su guma i plastika koji sprečavaju stopalu da “diše” i kupaju ga u znoju. Ako i vi tako mučite stopalo, očekujte da će vam se osvetiti.

Betonski pločnici, tvrdi potplati i rad u nekim zanimanjima pridonosi boli u stopalima. Policajci, radnici, bolničarke, zubari, prodavači i prodavačice te mnogo drugih koji stoje, hodaju ili topću većim dijelom dana često su žrtve bolnih stopala.

- Google oglasi -

Bolna stopala mogu vam prouzročiti i druge patnje. Kada šepate da biste smanjili pritisak na jedan žulj, nanosite dodatni pritisak na kuk i koljeno, a time i na neke dijelove leđa. To može rezultirati bolovima u leđima, glavoboljom i drugim tegobama. Visoke pete uzrokuju slične reakcije jer mijenjaju držanje i normalnu ravnotežu cijelog tijela.

Većina nas ne može si dopustiti promjenu posla samo da bi ugodila stopalima. Ali možemo iskušati preventivne ili korektivne mjere tako da kupimo cipele koje nam bolje odgovaraju i da se brinemo kako da ugodno završimo radni dan.

Odaberite cipele za vaša stopala

Švicarski liječnik K. Sigg pregledao je 500 žena u dobi između 20 i 80 godina (Bulletin du Consommateur, kolovoz 1968.).

Samo njih DESET imalo je zdrava stopala, u usporedbi s 40% od 200 muškaraca koje je također pregledao. Mnoge žene su se žalile na boli u zglobovima kuka i koljena, kao i u stopalima. Doktor Sigg smatra da su cipele odgovorne za te loše posljedice, posebice cipele previsokih peta.

- Google oglasi -

Kurje oči, žuljeve, tvrdu kožu i spuštena stopala mogu se pripisati prečvrstim cipelama ili visokim petama.

Stručnjaci tvrde da u svim slučajevima kada se nožni prsti nalaze stiješnjeni u preuskim cipelama, nastaju kurje oči. Ti specijalisti tvrde da su dobro prilagođene cipele nužne da bi liječenje moglo dati trajne rezultate.

Preduvjeti

Problemi često počinju u djetinjstvu jer stopala rastu brže no što se zamjenjuju cipele. U jednoj zdravstvenoj kampanji među djecom u Massachusettsu utvrđeno je da 75% djece nosi loše prilagođene cipele. U Engleskoj su slična istraživanja pokazala da 83% djevojčica i 61% dječaka nosi prekratke cipele.

Gotovo sva djeca starija od 10 godina imala su kurje oči i tvrdu kožu.

Roditelji, pazite na sljedeće!

Roditelji često nisu svjesni problema. Često ga nisu svjesna ni sama djeca. Kosti dječjih stopala tako su gipke da se lako prilagode premalenim cipelama. Čak i starija djeca rijetko se žale na bol u stopalima, unatoč tome što su cipele često premalene, a u igri se stopala stavljaju na teške kušnje.

Evo nekih pokazatelja koji mogu ukazivati na probleme: vaše dijete ne propušta priliku da skine cipele i čarape, loše se drži ili češće pada od većine djece njegove dobi, sklono je tome da sjedne i prestane se igrati, kaže da ga bole noge. Kako god bilo, dobro je brižljivo pregledati stopala: pogledajte ima li kurjih očiju, žuljeva, provjerite u kakvom su stanju cipele i čarape. Provjerite nisu li premalene. Bilo bi mudro i odvesti dijete ortopedu. Zapravo, roditelji ne bi trebali čekati da se pojave takvi simptomi. Puno bi bolje bilo redovito i brižljivo nadzirati dječja stopala i povremeno voditi dijete specijalistu.

Osnovna pravila koja daju specijalisti za zdravlje vaših stopala
stopala

Perite stopala svakodnevno i izbjegavajte deterdžente-sapune.

Odaberite prirodan kiseo sapun i toplu vodu (ali ne vruću).

Dobro obrišite stopala, ali blago.

Ne režite kurje oči, žuljeve i tvrdu kožu.

Za suhe dijelove upotrijebite kakao-maslac ili maslinovo ulje.

Vježbajte stopala – hodajte.

Hodajte s izravnatim stopalima – nožni prsti okrenuti prema van ili prema unutra stvaraju loše držanje.

Prozračite stopala – hodajte bosi na čistim mjestima i nosite otvorene sandale kada to vrijeme dopušta.

Neka vam cipele i čarape budu dobro prilagođene stopalima.

Koža se smatra idealnim materijalom za stopala. Porozna je i dopušta stopalima da dišu i da se znoj isparava. Dobro se savija, a i dovoljno je čvrsta da podržava stopalo. Testovi su pokazali da su kožni potplati 4 puta otporniji na pucanje od svih ostalih potplata. Oni vas najbolje štite u slučaju da nagazite na staklo, čavao ili neki drugi oštar predmet. Kožni potplati apsorbiraju i stalne udarce koji nastaju hodanjem po pločnicima, tvrdim tlima, betonskim stubama, umjesto da prenose te udarce na osjetljiva stopala.

Kupujte cipele u trenutku kada ste cijelog dana bili na nogama, to jest onda kada su vam stopala najosjetljivija.

Nove cipele treba razgazili tako da ih se nekoliko dana nosi nekoliko sati neprekidno.

Redovito pregledavajte stopala ne biste li našli žuljeve, kurje oči, tvrdu kožu i slično.

Ako otkrijete ranicu ili čir na nozi ili stopalu, odmah potražite liječničku pomoć.

Brižljivo čistite nokte na nožnim prstima, ne služeći se metalnim predmetima.

Često provjeravajte stanje gornjeg dijela cipela, koji treba biti gladak.

Ne nosite čarape čija je elastika prečvrsta.

Nokte režite ravno, bez zaobljavanja kutova. Dotjerajte ih lijepo ostakljenim papirom.

Dječje cipele zamjenjujte većim brojem, čim to postane potrebno. Birajte čarape koje ostavljaju nekoliko milimetara praznog prostora na vrhu nožnog palca.

Vježba jača i daje tonus mišićima stopala. Evo nekih vježbi: bosi stanite na ravan stolac. Ispravite noge i brzo savijajte i ispravljajte nožne prste između 30 i 60 sekundi. Potom kližite stopalima naprijed i natrag, koliko možete. Zakrečite stopala u dva smjera. Uvježbajte se tako da možete uzeti grančicu ili olovku među nožne prste (desetak puta) da biste im dali snagu i pokretljivost.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

2 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Macina trava ili očajnica ljekovita biljka s mnogobrojnim svojstvima

Macina trava, marulja, očajnica, tetrljan ili gorska metvica biljka je koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava....

Čaj od macine trave

Čaj od macine trave je odličan za zdravlje organizma, a posebno za žene. On prvenstveno, blagotvorno djeluje na psihičko...

Otkrijte tajni recept: Kako trešnje mogu spasiti vaše zglobove od gihta

Giht je upalna bolest koja uzrokuje bolne napade upale zglobova, a često se javlja kao rezultat povećane razine mokraćne...

Otkrijte tajnu snažnih kostiju i zglobova: 5 nevjerojatnih vitamina koji će transformirati vaše zdravlje

Svaka osoba koja je u životu iskusila bolove u zglobovima zna koliko to može biti frustrirajuće. Čak i najosnovnije...
- Google oglasi -

5 učinkovitih rješenja kako ublažiti bolove išijasa

Oko 40% ljudi je proživjelo išijas, bol u nozi uzrokovanu uklještenjem živca u donjem dijelu leđa. Budući da stanje...

7 zdravstvenih dobrobiti vode s limunom, prema stručnjacima

Možda ste čuli da je to dobro za vas ili možda već pijete vodu s limunom i pitate se...

Ovo morate pročitati

Evo kako se veoma brzo možete razbuditi bez kofeina

Ako ste ovisnik o kofeinu, onda početak dana je...

5 stvari koje nam čuvaju srce od raka! Ne, nije način ishrane

Ako se maligna oboljenja srca uporede sa malignim oboljenjima...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas