Šest načina kako izbjeći maltretiranje komaraca

0
415

kako protiv komaracaDivan ljetni dan i poziv u prirodu može vam biti upropašten ako stalno morate mahati rukama, pljeskati i češati se zbog napada komaraca.

A da se ne spominje da komarci mogu prenositi zarazne bolesti, kao virus Zapadnog Nila. Studije su pokazale da su neki ljudi podložniji ubodima nego drugi, ako ste trudni, ako vam je tjelesna temperatura nešto viša ili je vaša krvna grupa nula. Ali sve nas povremeno napadaju komarci, piše telegram.hr.

Ako ste uvjereni da je vaša krv slađa od krvi drugih ljudi, držite se ovih pravila da bi vas dosadni komarci manje salijetali.

1. Birajte repelente bez hemikalija

To je najlakši način da se obranimo, ali da li zaista želite kroz dva mjeseca dok su komarci najaktivniji, prskati svoje tijelo jakim hemikalijama? Alternative sigurnije za zdravlje uključuju ulje limuna eukaliptusa, glavnog neprijatelja komaraca.

2. Ostanite u kući u sumrak kada komarci najjače grizu

Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro, odnosno tokom noći, kada je izraženija vlažnost vazduha i niža temperatura.

3. Rješavajte se ustajale vode

Komarci se razmnožavaju u ustajaloj vodi tako da često čistite takva mjesta, bazene, lokve nastale od kiše. Pazite i kada ste blizu jezera.

4. Nosite bijelo, jer tamne boje više privlače kukce

Komarce privlače tamne boje, crna i tamnoplava, jer komarci osim mirisa koriste i boje da lociraju svoje mete. Zato je dobro obući se u svijetle boje, bijelu ili pastelne boje da bi smanjili rizik.

5. Razmislite o svom parfemu

Sigurno je lijepo mirisati kao grm ruža, ali to bi vas moglo koštati mnoštva uboda. Komarci obožavaju nektar cvijeća skoro isto toliko koliko vole ljude, pa se držite manje cvjetnih mirisa za ljeto ili parfem posve izostavite.

6. Ne pijte pivo

Komarci više ljube pivopije nego one koji piju vodu. Nije potvrđeno da pojačano grizu i one koji piju drugi alkohol, ali da bi bili sigurni, pijte vodu.

Pročitajte još o komarcima i kako protiv njih…
>> Najbolji trik za tjeranje komaraca
>> Prirodno, jeftino i djelotvorno: Napravite sami svoj sprej protiv komaraca
>> Začinima protiv komaraca