LjepotaSindrom ogledala - Prijetnja ženama poslje četrdesetih

Sindrom ogledala – Prijetnja ženama poslje četrdesetih

-

ogledalceU istraživanju u kom je učestvovalo 1 200 žena, britanski istraživači su došli do podataka koji pokazuju da je više od 90 odsto žena u svojim 40-ima i 50-ima toliko deprimirano zbog svog izgleda da pate od takozvanog „sindroma ogledala“.

Promjene uzrokovane godinama, u kombinaciji sa sve višim standardima koje postavljaju i modna i kozmetička industrija, dovele su do dramatičnog pada u povjerenju starijih žena u svoje tijelo, što rezultira sindromom. Samo devet posto žena starijih od 50 godina bilo je ponosno na ono što vidi u ogledalu.

Žene s godinama dostižu kako psihičku tako i emotivnu zrelost, čime postaju sigurnije i svjesnije, ali to nažalost ne važi i za ono što osjećaju prema svom tijelu. Živimo u vremenu u kojem je ženska ljepota definisana mladošću i to je postala prava opsesija u društvu. Zbog toga se srednjovječne žene osjećaju nevidljivo – kaže psiholog Suzan Kvilijam.

Slika o sebi kod žena starijih od 40 godina je toliko niska da bi skoro sve voljele promijeniti barem nešto na svojoj trenutnoj figuri. Za užim strukom i ravnim stomakom čezne 41 posto žena, drugačije ruke želi njih 11 procenata, a deset posto želi noge bez celulita.

- Google oglasi -

Oko dvije trećine srednjovječnih žena žali se na nedostatak odgovarajuće odjeće namijenjene ženama njihovih uzrasta, a 87 posto njih želi veći izbor modnih časopisa prilagođenih upravo njima.

- Google oglasi -

4 KOMENTARI

  1. To su samo faze u starenju,tj prelaskom iz zrelog doba u starost. I muskarci i zene menjaju se i fizicki i psihicki.Nista ne moze zaustaviti propadanje tela .Sve ide prirodno a ako za svoje godine koje smo proziveli nismo naucili kako da sebe odrzavamo,onda nije ni vazno kako izgledamo.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Kako protiv gorušice, žgaravice i kiseline u grlu?

Gorušica je vrlo rasprostranjen zdravstveni problem, koji ne ugrožava čovjekov život, ali nedvosmisleno remeti njegov komfor. Kao posljedica vraćanja...

Recept koji uspješno reguliše visok nivo šećera u krvi

Visoki šećer u krvi potrebno je tretirati jer on može dovesti do brojnih nepovoljnih posljedica za zdravlje. Iako se...
- Google oglasi -

Upala sluznice želuca – Gastritis – Simptomi i Prirodni lijek za gastritis

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. To je obično upala sluznice na želucu izazvana...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Ovo morate pročitati

NE IGNORIRAJTE IH: 5 promjena na koži koje su znak bolesti

Razne pojava na koži ponekad ignoriramo jer mislimo da...

Uradi sam sigurna domaća sredstva za čišćenje sa 5 vrtnih biljaka

Biljke nisu samo korisne kao kulinarski sastojci. Moćne su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas