ZdravljeŠta se dešava sa organizmom kad prestanemo da pijemo?

Šta se dešava sa organizmom kad prestanemo da pijemo?

-

ispijanje-alkoholaNakon što prestanemo da pijemo, tijelo doživljava preporod. Obnavljaju se ćelije i krvi i jetre, bolje spavamo i bolje izgledamo. Provjerite kako to izgleda kada ne prestanete da pijete…

Vrtoglavica, glavobolja, pulsiranje i zujanje u glavi samo su neki od simptoma mamurluka.Kada pretjeramo s alkoholom, tijelu je potrebno neko vrijeme da ga očisti iz organizma.Šta se dešava s tijelom kada prestanete da pijete nakon 24 sata, nedjelju, mjesec dana i nakon tri mjeseca otkrila je doktorica Nial Kembel, stručnjak za zavisnost od alkohola.

Nakon 24 sata

- Google oglasi -

Tokom 24 sata od opijanja osjećat ćete preznojavanje ili drhtanje, a u vrlo rijetkim slučajevima mogući su i napadi. Tijelo počinje da se čisti od alkohola, nivo šećera će se normalizovati i početi ćete normalno da funkcionišete. Osjećat ćete se bolje i manje ćete biti depresivni.

Nakon nedjelju dana

Alkohol je vrlo loš za san. Iako vam se čini da uz poneku čašicu lakše zaspite, ova namirnica dugoročno ometa san. Također je diuretik i potiče tijelo na to da se riješi viška tečnosti putem znojenja i urina zbog čega može da se desi da se probudite u po noći izuzetno žedni. Ali, nakon što prestanete da pijete, san će se popraviti već nakon nedjelju dana.

Nakon 2 nedjelje

Alkohol iritira stomak i uzrokuje gorušicu koja se neće javljati nakon što prestanete da pijete. On ujedno sadrži i mnogo skrivenih kalorija. Npr. velika čaša vina sadrži 228 kalorija koje dodajete svojoj večeri, a da ni ne znate. Nakon što prestanete da pijete, ako budete bar malo vježbali, vjerovatno ćete izgubiti kilograme.

Nakon mjesec dana

Izgledat ćete bolje, a to ćete najviše primijetiti na svojoj koži. Alkohol je vrlo štetan za kožu jer je čini manje elastičnom. Ako prestanete da pijete, spriječit ćete i prerano starenje kože.

Nakon 4-8 nedjelja

- Google oglasi -

Vaša jetra će se oporaviti i početi će bolje da radi. Najveći njen neprijatelj je upravo alkohol. Pretjerano opijanje može da vodi ka tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku je nećete ni primijetiti, ali ako pređe u cirozu koja je opasna i dugotrajna bolest, posljedice će postati vidne.

Već nekoliko čaša vina na dan od 175 ml na dvije do tri nedjelje može da dovede do razvoja masne jetre kod žena. Tada jetra glukozu pretvara u masnoću. Alkohol mijenja način na koji jetra prerađuje masnoću, a ako ga je previše, ćelije jetre postaju “pune masti”. Ako prestanete da pijete, već nakon par nedjelja jetra će početi da odbacuje višak masti. Ako jetra nije previše oštećena, može da se oporavi već za četiri do osam nedjelja.

Nakon 12 nedjelja

Stalno nalivanje alkoholom čini ćelije krvi većim, zbog čega se osjećate umornije nego inače budući da te ćelije teže dostavljaju kiseonik po tijelu. Nakon što se odreknete alkohola, krvne ćelije će se obnoviti u roku od tri mjeseca i osjećat ćete se mnogo poletnije i zdravije, piše Daily Mail.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....
- Google oglasi -

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

Ovo morate pročitati

Jod za mentalno zdravlje

Malo je poznato da je jod, osim što je...

Novi vitamin?

Epikatehin, flavanol iz kakaa, čaja i vina, ima toliko...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas