Šta sve mogu liječiti kineske iglice

0
1171

akupunktura

Akupunktura je prirodni način liječenja, ne djeluje štetno, može se primijeniti kod svake osobe.

Ipak, zapadna medicina ne prihvata akupunkturu širokogrudo u svakoj grani, bez obzira na kineska iskustva. Ona se uglavnom primjenjuje u liječenju svih vrsta alergija kao i bolova različitog porijekla. Posebno je uspješna u liječenju migrena, bronhitisa, konjuktivitisa i raznih oblika poremećaja imuniteta.

Antistresni program

Akupunktura liječi faktore rizika koji dovode do bolesti. Među njima ključni su način ishrane, pušenje i stres. Za uklanjanje stresa postoji kompletan akupunkturni antistresni program. Zavisno od oblika stresa uključuju se određene akupunkturne tačke. Kod nekoga je najvažnije liječiti napetost ili nervozu, kod drugoga lupanje srca ili bolove u glavi…

U svakom slučaju, stres daje različite kliničke manifestacije, što zahtijeva dobru stručnu procjenu. Osim toga, kliničke manifestacije se ispoljavaju različito od osobe do osobe, a to zahtijeva individualan pristup svakoj osobi. Zato je i poznavanje akupunkturnih tačaka od presudne važnosti za dobar ishod liječenja.

Protiv pušenja i za mršavljenje

Zanimljivo je da akupunktura protiv pušenja vrlo brzo daje efekat. Broj cigareta se rapidno smanjuje, jer se smanjuje i želja za pušenjem. Ukoliko neko i poželi zapaliti cigaretu odmah osjeća muku, gađenje, tako da vrlo brzo odustaje.

Kod pušača je broj tretmana individualan, mada se u prosjeku kreće oko dvadeset. Bez obzira na to da li se izvodi iglama ili laserom, tretman je bolan, jer su akupunkturne tačke smještene na ušnoj školjki. Koliko će često da se izvodi akupunktura zavisi od praga bola svake osobe. Akupunktura pomaže i kod mršavljenja. Ona kod gojaznih suzbija apetit, napetost, nervozu, endokrine poremećaje. U svakom slučaju, primjenom akupunkture u liječenju gojaznosti za mjesec se može izgubi dosta kilograma. Naravno, uz dosta restrikcija na jelovniku

Oslanjajući se na hiljadugodišnja kineska iskustva, gdje je liječeno gotovo sve, od alergije do moždanog udara, savremeni poklonici ove metode šire listu bolesti u kojima se akupunktura pokazuje kao izvanredna metoda liječenja.

Laser umjesto iglica

Osim akupunkture iglama, sve više se u terapiji primjenjuje i akupunktura laserom. Laserska akupunktura ima široke mogućnosti primjene u dijagnostici, stimulaciji mikrocirkulacije i regeneracije tkiva, smanjenje otoka i upalnih procesa.

U odnosu na igle, laser ima izvjesnih prednosti, jer ne postoji mogućnost infekcije, zato što se na akupunkturne tačke stavljaju laserske sonde sa aplikatorima. Akupunktura nije simptomatski već uzročni vid liječenja. Uzrok bolesti mora se uvijek otkriti. U tom smislu najbolje rezultate postiže kod lumboišialgije, pareze facijalisa, problema sa varenjem, hormonskim disbalansom u predmenstrualnom periodu i klimaksu, oboljenjima štitne žlijezde, alergijama svih vrsta…

POZITIVNE MISLI

Alergije kod djece, primjera radi, često nastaju jer je majka u stresu. Zato se savjetuje trudnicama da paze šta misle, jer beba može pročitati misli. Misao ima materijalnu podlogu. Ona putuje i kao takva može napraviti i dobre i loše stvari u zdravstvenom smislu. Svaki pacijent mora naučiti kontrolirati misli, jer se one izuzetno reflektiraju na zdravlje. Negativne treba izbaciti i misliti pozitivno, bilo u kakvoj situaciji da se nalazi.

Pročitajte još o akupunkturi i liječenju kineskim iglicama kliknite ovdje…