ZdravljeMentalno zdravljeAko radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

-

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo da utičemo. Međutim, postoje stvari na koje i u takvoj situaciji beznađa i tuge možemo da povedemo računa i na taj način sačuvamo svoje mentalno zdravlje. U pitanju su navike koje nesvjesno utiču na dobro raspoloženje, a kojih bi trebalo odmah da se odreknete. Evo o kojim navikama je riječ.

Ono što odlučimo unijeti u svoje tijelo može izravno utjecati na naše mentalno zdravlje, stoga neka vaša prehrana bude bogata ovim namirnicama.

Navike koje utiču na raspoloženje

- Google oglasi -

Pogrbljeni ste
Osobe koje hodaju “snuždeno” osjećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografišete
Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sjećati svega što ste vidjeli, griješite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste zaista posvetili nekoliko minuta svoje pažnje.

Dopuštate da vas iskorištavaju
Maltretiranje i iskorištavanje se ne događa samo u školi, već cijelog života. Više od 70 posto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale da kažu “ne”. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite da svima klimate glavom.

Ne vježbate
Odsustvo fizičke aktivnosti dokazano loše utiče na psihu. Ako vježbate samo tri puta sedmično imate 19 posto manje šanse da zapadnete u depresiju.

- Google oglasi -

>> 8 prirodnih lijekova za depresiju koje treba uzeti u obzir

Odugovlačite
Sjetite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sutra. Zbog toga se sigurno ne osjećate bolje, nego lošije.

U nezdravoj ste vezi
Stalno se svađate, nikako se se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osjećate loše i da ste stalno nervozni. Vrijeme je da prekinete tu vezu.

Život shvatate preozbiljno
Kad ste se zadnji put dobro nasmijali? Ako se ne sjećate, to je znak da ste u problemu i da treba da se opustite. Stručnjaci kažu da je smijeh najbolji lijek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate
Ako često imate problema sa spavanjem trebalo bi da što prije potražite stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što ne stižete, onda je krajnje vrijeme da promijenite svoje navike.

>> Biljkama protiv nesanice

Nemate vremena za sebe
Između djece, partnera, posla, kućnih poslova, vi jednostavno ne uspijevate da pronađete vrijeme za sebe. Ako nemate bar dva sata sedmično koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite da radite, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima
Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je vjerovatnoća da ćete zapasti u depresiju.

Ne možete bez mobilnog telefona
Kada ste posljednji put jedan cijeli dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sjećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebalo bi da posjetite psihologa.

Obavljate više radnji u isto vrijeme
Ako mislite da je super to što obavljate više poslova u isto vrijeme, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Upala krajnika može biti opasna

Krajnici su građeni od limfnog tkiva koje učestvuje u...

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mlječne proizvode

Istraživanja pokazuju da su pretile osobe koje su imale...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas