ZdravljeMentalno zdravljeAko radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

-

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo da utičemo. Međutim, postoje stvari na koje i u takvoj situaciji beznađa i tuge možemo da povedemo računa i na taj način sačuvamo svoje mentalno zdravlje. U pitanju su navike koje nesvjesno utiču na dobro raspoloženje, a kojih bi trebalo odmah da se odreknete. Evo o kojim navikama je riječ.

Ono što odlučimo unijeti u svoje tijelo može izravno utjecati na naše mentalno zdravlje, stoga neka vaša prehrana bude bogata ovim namirnicama.

Navike koje utiču na raspoloženje

- Google oglasi -

Pogrbljeni ste
Osobe koje hodaju “snuždeno” osjećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografišete
Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sjećati svega što ste vidjeli, griješite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste zaista posvetili nekoliko minuta svoje pažnje.

Dopuštate da vas iskorištavaju
Maltretiranje i iskorištavanje se ne događa samo u školi, već cijelog života. Više od 70 posto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale da kažu “ne”. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite da svima klimate glavom.

Ne vježbate
Odsustvo fizičke aktivnosti dokazano loše utiče na psihu. Ako vježbate samo tri puta sedmično imate 19 posto manje šanse da zapadnete u depresiju.

- Google oglasi -

>> 8 prirodnih lijekova za depresiju koje treba uzeti u obzir

Odugovlačite
Sjetite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sutra. Zbog toga se sigurno ne osjećate bolje, nego lošije.

U nezdravoj ste vezi
Stalno se svađate, nikako se se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osjećate loše i da ste stalno nervozni. Vrijeme je da prekinete tu vezu.

Život shvatate preozbiljno
Kad ste se zadnji put dobro nasmijali? Ako se ne sjećate, to je znak da ste u problemu i da treba da se opustite. Stručnjaci kažu da je smijeh najbolji lijek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate
Ako često imate problema sa spavanjem trebalo bi da što prije potražite stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što ne stižete, onda je krajnje vrijeme da promijenite svoje navike.

>> Biljkama protiv nesanice

Nemate vremena za sebe
Između djece, partnera, posla, kućnih poslova, vi jednostavno ne uspijevate da pronađete vrijeme za sebe. Ako nemate bar dva sata sedmično koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite da radite, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima
Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je vjerovatnoća da ćete zapasti u depresiju.

Ne možete bez mobilnog telefona
Kada ste posljednji put jedan cijeli dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sjećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebalo bi da posjetite psihologa.

Obavljate više radnji u isto vrijeme
Ako mislite da je super to što obavljate više poslova u isto vrijeme, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...
- Google oglasi -

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Ovo morate pročitati

Zaštitite svoju kožu lubenicama i drugim voćem

Skupe kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom do 45...

Ginseng biljka života, čuva naše zdravlje već 5000 godina

Ginseng je korijen a nazivaju ga i čovječji korijen...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas