IshranaSTOP brzoj hrani!

STOP brzoj hrani!

-

STOPBrza hrana je jako loša za tijelo i psihu, a pokazalo se da povećava i depresiju. Zašto onda ljudi toliko žude za njom?

Prehrambena industrija razumije naš mozak daleko bolje od nas samih i naveliko iskorištava neke temeljne reakcije. Informirajte se i stanite im na kraj.

Stručnjak za biologiju hrane, Steven Witherly, proučava što to u nekoj hrani izaziva ovisnost. U svom izvještaju Why Humans Like Junk Food pojašnjava neke skrivene mehanizme.

- Google oglasi -

Hrana je ukusna uglavnom zbog dva faktora

Prije svega je bitan sam osjećaj dok jedete hranu, a to uključuje okus (slano, slatko…), zatim je tu miris, te osjećaj koji imate kad je određena tekstura u ustima (meko, tvrdo, ljigavo…).

Ovaj zadnji faktor je posebno važan. Proizvođači hrane potroše milijune dolara kako bi osigurali pravu hrskavost čipsa ili najbolji omjer mjehurića u piću. Svi ti faktori zajedno stvaraju osjećaj kojeg mozak povezuje s određenom hranom ili pićem.

Drugi faktor je nutricionistički sastav hrane, sastav proteina, masti i ugljikohidrata koje sadrži. U slučaju brze hrane, proizvođači traže pravu kombinaciju soli, šećera i masnoće koja će uzbuditi vaš mozak te ćete tražiti još.

- Google oglasi -

Kako znanstvenici stvaraju žudnju

Dinamički kontrast

Riječ je o dinamičkoj kombinaciji različitih osjeta. Primjerice, proizvod koji ima tvrđu hrskavu ljusku u kojoj se nalazi ukusna krema. To što se hrska da bi se došlo do nečeg mekog i ukusnog poput kreme mozak prilično uzbuđuje. Na tom principu rade se mnogi slatkiši i slana hrana.

Izaziva ispuštanje sline

Izlučivanje sline je normalno prilikom jedenja, a što hrana izaziva više slinjenja to će više plivati u ustima i prekrivati okusne pupoljke. Maslac, čokolada, sladoled, preljevi za salatu i majoneza izazivaju više sline. Zbog toga mnogi uživaju u obroku s preljevom ili hrani koja je po strukturi slična emulziji.

Naglo topljenje

Hrana koja se naglo otopi u ustima i ‘nestane’, šalje poruku mozgu da hrane nema pa i dalje jedete. Na ovom principu napravljeni su mnogi čipsevi i slične grickalice.

Zanimljive kombinacije okusa

Brza hrana je napravljena tako da kombinacija okusa u njoj nikad ne dosadi, odnosno da je se ne možemo zasititi tako lako kao kod prirodne hrane. Svaki put kad je zagrizete mozak osjeća novi uzbudljiv osjećaj.

Sjećanje na prijašnje ugodno iskustvo

E tu psihologija brze hrane zbilja radi protiv vas. Mozak je registrirao da je određena hrana donijela užitak, pa će svaki put kad je vidite ili namirišete poželjeti još. Ovo sjećanje može izazvati i izlučivanje sline.

‘Reprogramiranje’ je moguće?

Ako ste se navukli na brzu hranu dobro je znati da se ipak možete odviknuti. Što budete više jeli zdravu prirodnu hranu to će žudnja za brzom hranom biti manja.

zdrave namirniceStrategije koje mogu pomoći:

1. Kupujte na tržnici

2. U supermarketima ne zalazite u središnje dijelove trgovine, kupujte samo na rubovima (uglavnom je tako)

3. Ne kupujte proizvode na čijem se popisu nalazi više od pet sastojaka

4. Jedite raznovrsnu hranu (mozak uživa u novim osjetima)

5. Kuhajte zanimljive kombinacije zdrave hrane

6. Umjesto da hranom smirujete stres, krenite u šetnju

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Simptomi dehidracije – Ako vam se dešavaju ove stvari, u problemu ste

Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i...

Ne bacajte sjemenke od lubenice, jer imaju pozitivno djelovanje na zdravlje

Iako su sjemenke lubenice fizički male, one sadrže mnogo nutritivni prednosti. Jedna porcija sjemenki lubenice (ili brašna sjemenki lubenice)...

Oprez! 2 ulja koja nikako ne smijemo koristiti za sunčanje

Sunce je izvor života i zdravlja, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo...
- Google oglasi -

Kako napraviti ulje od lavande i za šta se koristi

Lavanda biljka ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut. Ima sivo-zelene listove i plavo-ljubičaste cvjetove i duguljaste klasove....

Evo zašto se dešavaju grčevi u nogama i kako da ih spriječite

Grčevi u nogama оbičnо se јаvlјајu tоkоm nоći i bоl је žestok, dešavaju se uglavnom iznenada i mogu da...

Ovo morate pročitati

Masaža stopala ima pozitivan uticaj na zdravlje – evo koje su to tačke

Refleksologija stopala je masaža pojedinih dijelova stopala s ciljem...

Herbarium – Limun

Nazivi biljke Familija: RutaceaeNarodni: LimunLatinski: Citrus medicaLjekarski: Citri pricarpium, aetheroleumEngleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas