ZdravljeSvjetlost protiv depresije

Svjetlost protiv depresije

-

Zimska depresija koja počinje s prvim kratkim danima i često ne prestaje sve do marta, izaziva duga razdoblja lošeg raspoloženja, ali i nemiran san, gubitak elana i tjeskobu, a neki stručnjaci tvrde da je najbolji lijek za ovu pojavu svjetlosna terapija.

Problem nastaje zato što se dani skraćuju, sve je manje dnevne svjetlosti, pa tijelo proizvodi više melatonina, hormona koji izaziva pospanost. Stručnjaci sa univerziteta u Regensburu tvrde da depresija tokom ovih sumornih mjeseci nije neobična, i kažu da je od obične melankolije razlikuje povećana pospanost, nedostatak snage, tromost, otežana koncentracija i opšta smanjena vitalnost. Njemački psihijatri kažu još da se zimska depresija može konstatovati kod ljudi koji su svakodnevno depresivni, najmanje dvije nedjelje, i kada se ona ponavlja najmanje dvije godine zaredom.

- Google oglasi -

Isti stručnjaci smatraju da je najbolje rješenje svjetlosna terapija. Koristi se posebna svjetiljka koja daje utisak snažne sunčeve svjetlosti. Terapija se može sprovoditi u ambulanti ili kod kuće. A sastoji se u tome što bijeli zraci svjetiljke kroz mrežnicu oka stimulišu određena područja mozga koja potiču proizvodnju serotonina. Poseban filter koji posjeduje ova svjetiljka blokira štetno zračenje a dužina tretmana zavisi od snage lampe. Stručnjaci predlažu kao najbolje vrijeme za sprovođenje ovog tretmana jutro, kako bi tijelo razumjelo da je svanuo dan.

Ako se pravilno koristi lampa pokreće unutrašnji sat, a rezultat toga je bolja koncentracija, poboljšanje sna i opšte uživanje u životu.
Zamjenik direktora Klinike za psihijatriju i psihologiju bonske univerzitetske bolnice preporučuje osobama koje pate od zimske depresije da kupe lampu čija se cijena kreće između 400 i 1.200 eura, zavisno od njene snage.

Što se tiče svjetlosti iz solarijuma, ovaj stručnjak objašnjava da ona može da popravi raspoloženje kod nekih ljudi, ali da ne utiče na nivo hormona, kao što to čini svjetlosna terapija.
Ljekari još preporučuju umjereno vježbanje na svježem vazduhu, po mogućnosti u podne, kad je sunčeva svjetlost najjača, jer, čak i kad je oblačno, sunce je dovoljno jako da nam popravi raspoloženje.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Doktori je preporučuju! Jeftino blago koje liječi mnoge zdravstvene probleme

Surutka ili sirutka „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar,...

Priča zbog koje ćete se zamisliti: Evo zašto biste trebali početi piti čaj od đumbira!

I ljubitelji kafe moraju se složiti kako je započinjanje dana uz šoljicu toplog čaja nezamjenjivo i veoma korisno za...

Uz ove biljke glavobolja će postati vaša prošlost

Jake glavobolje se dosta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Izaziva ih anksioznost, a do tog stanja dolazi...

Kako uz ljekovite biljke riješiti sve probavne smetnje

Zdravlje vaše probave može uveliko utjecati na to kako se osjećate iz dana u dan. Stoga, ako patite od...
- Google oglasi -

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...

Ovo morate pročitati

Šljiva za dobro zdravlje cijelog organizma

Malo je voća koje poznajemo u toliko širokom rasponu...

Pivo na bazi meda

Med se upotrebljava kao namirnica i kao lijek još...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas