ZdravljeAlternativna medicinaKako se provode prirodne metode kontracepcije

Kako se provode prirodne metode kontracepcije

-

Kontracepcija je pojam koji se koristi za razne metode i sredstva koji se koriste kao zaštita od neželjene trudnoće. Izbor kontracepcijske metode ili sredstva ovisi od mnogih stvari i vrlo je dobro posavjetovati se s ginekologom prije odluke koje ćete sredstvo koristiti. Kontracepcija je tema o kojoj trebaju da misle oba partnera, a najbolje je da donesu zajedničku odluku nakon savjeta ginekologa. Prirodne metode kontracepcije koriste parovi da bi izbjegli trudnoću bez korištenja specijaliziranih kontracepcijskih sredstava. Zasnivaju se na praćenju vremena ovulacije i plodnih dana i suzdržavanju (apstinenciji) od spolnih odnosa u vrijeme plodnih dana žene. U prirodne metode kontracepcije spadaju Billingsova ovulacijska metoda, kalendarska metoda, mjerenje bazalne tjelesne temperature, simpotempalna metoda…

Prirodne metode kontracepcije

Ritmična metoda (Ogino-Knausova metoda) temelji se na računanju “plodnih i neplodnih dana” i određuje “neplodne, sigurne” dane na temelju vjerovatnog termina ovulacije i života jajne stanice i spermija. Nije pouzdana metoda, jer ciklusi vrlo često variraju, a ovulacija se može dogoditi i u neko drugo vrijeme.

- Google oglasi -

Temperaturna metoda se zasniva na mjerenju “bazalne” temperature tijela žene tj. jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a prije ustajanja. Zbog rada hormona progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, tjelesna temperatura žene postaje viša bar za 0,3 C stepena. Da bi se ustanovila ovulacije kod žene, bilo bi potrebno da mjerite temperaturu i zapisujete u specijalnu listu bar tri mjeseca, da bi se otprilike utvrdilo kada se ovulacije dešavaju, a siguran period je nakon povišenja temperature. Danas se prave posebni termometri koji pokazuju zeleno i crveno svjetlo kada možete imati odnose, a kada ne. Ova metoda nije sasvim pouzdana i ograničava odnose na određene dane.

8 činjenica koje svaka žena treba znati o svojoj menstruaciji

Ovulatorna metoda – Metoda cervikalne sluzi u danima ovulacije primjećuju se promjene na sluzi koja izlazi iz grlića (cerviksa) maternice, ona postaje prozirna i vrlo rastezljiva, neki je uspoređuju sa bjelancem. Pod mikroskopom se vidi razgranatost, kao paprat. Kod nas je korištena metoda “Mejbi bejbi”, ali se pokazalo da žene nisu znale najbolje protumačiti ovaj test.

Simptotermalna metoda – temperaturna + ovulatorna metoda od svih prethodno navedenih metoda najbolja je kombinacija mjerenja bazalne temperature i opažanje promjena cervikalne sluzi, jer će najvjerovatnije tačno odrediti ovulaciju. U Americi postoje posebni instruktori koji podučavaju par kako pravilno koristi ovu metodu, i ako se potpuno pridržavaju uputa, pouzdanost metode je 90 do 98 % da žena neće zatrudnjeti. Obrnuto, ukoliko žena želi zatrudnjeti, također se može koristiti ova metoda da se utvrdi vrijeme ovulacije.

- Google oglasi -

Dojenje – za vrijeme dojenja bebe obično nema menstruacije, nema ovulacija i nema jajne stanice, pa ovu metodu koristi mnogo žena trećeg svijeta koje doje i po dvije godine da ne bi zatrudnjele. Međutim, u ovo se nikako ne smije pouzdati, jer prva ovulacija se događa prije menstruacije, tako da možete zatrudnjeti i dok nemate menstruaciju. Za vrijeme dojenja, ženi se preporuča koristiti kondom kao zaštitu od trudnoće.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Vitamin C i zeleni čaj osvježavaju tijelo

Da biste se dobro rashladili ovih dana a ujedno...

Pripremite sirup od cikle – Recept

Ovaj sirup od cikle veoma je zdrav i namijenjen...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas