ZdravljeTjelesni sat put do boljeg zdravlja

Tjelesni sat put do boljeg zdravlja

-

Kronomedicina pomaže da se bolje nosite s kratkotrajnim bolestima kao što su prehlada i grip, akutnim bolestima kao što su glavobolja i bol u leđima, kao i kroničnim oboljenjima poput artritisa, visokog pritiska, bolesti srca, raka i slično.

Cilj kronoterapije ili liječenja u skladu s vremenom jeste da nas nauči da upoznamo naš prirodni ritam, tačnije, naš vremenski sat, da nas nauči da ga osluškujemo i da postupamo u skladu sa njim. Jer, ako njegove otkucaje zanemarimo, kad-tad će se javiti zdravstveni poremećaji koji će vremenom postajati sve veći.

Mnoge bolesti prekidaju normalne tjelesne ritmove. Na primjer, poremećaj dnevnog ciklusa spavanja i buđenja važan je znak koji signalizira da se nešto događa. Žalbe na umor ili loš san upozoravaju da je vrijeme za posjetu ljekaru. Znakovi i simptomi mnogih bolesti variraju tokom dana, mjeseca, kao i kroz godišnje doba. Neki poremećaji vrhunac mogu imati ujutru – srčani udar, moždani udar, neki oblici glavobolje, reumatoidni artritis, samo su neki od primjera. Drugi se obično razbuktavaju noću, uključujući astmu, giht, grčeve kod beba, čir na želucu. Žene u predmenopauzi s proljeća će češće pronaći kanceroznu kvržicu u dojci, a muškarci rak testisa zimi.

- Google oglasi -

„Kvar” tjelesnog sata može potkopati zdravlje, pa ćete prekasno zaspati, prerano se buditi ili patiti od depresije. Pravilan rad ovog prirodnog sata može vašem ljekaru mnogo da pomogne prilikom davanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Na primjer, ako patite od astme, vaša funkcija disanja zavisi i varira u toku jednog dana. Najmanje smetnje osjećate u rano poslijepodne, a najlošije se osjećate i najveće teškoće s disanjem imate u rano jutro. Ako uobičajeno na pregled idete u poslijepodnevnim satima, vaš ljekar može da misli da terapija odlično djeluje. Ali, ako na pregled odete rano ujutru, ljekar će dobiti pravu sliku vašeg zdravstvenog stanja.

Bitno je i vrijeme uzimanja lijeka. Ako ga uzimate u vrijeme koje je u skladu sa vašim organizmom i vašom bolešću, to može da pojača njegovu efikasnost i umanji neželjena dejstva. Za rezultat imate to da se osjećate bolje, da ste spremniji da nastavite s uzimanjem lijekova, smanjićete broj posjeta ljekaru zbog čestih odlazaka na kontrolu i neće doći do pogoršanja simptoma bolesti.

Poremećaje u vašem tjelesnom satu može da izazove i loše, tmurno vrijeme, dani bez sunca. Izlaganje jakom svjetlu, na primjer, danas se definitivno smatra dobrom alternativnom terapijom za ljude koji pate od zimske depresije. Izlaganje svjetlu pomaže i starijima koji loše spavaju, kao i radnicima po smjenama i onima koji često putuju kroz vremenske zone.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...
- Google oglasi -

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...

Najbolji ljetni napitci za mršavljenje

Ako želite da smršate nekoliko kilograma prije ljetovanja, dobro će vam doći da znate koji je najbolji napitak za...

Ovo morate pročitati

Upala zubnog mesa – Prirodni lijekovi za upalu desni

Postoje razni faktori koji se mogu negativno odraziti na...

Herbarium – Podbjel

Nazivi biljke Familija: CompositaeNarodni: PodbjelLatinski: Tussilago forfaraLjekarski: Tussilago farfarae flores,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas