Zdravlje Alternativna medicina Biljke za borbu protiv upale pluća

Biljke za borbu protiv upale pluća

-

Upala pluća je oboljenje koje izazivaju bakterije, virusi i gljivice. Najčešća je infekcija bakterijama, negdje oko 80%, a bolest je dugotrajna i uporna. Upala pluća je naročito opasna kod djece, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom i rekonvalescenata. Upala pluća liječenje može biti organizirano u tri razine samoliječenje, ambulantno i bolničko liječenje.

Upalu pluća prepoznajemo po iznenadnom jakom i dugotrajnom bolu u grudima te pojavi groznice, kašlja, povišene tjelesne temperature i gubitku daha. Simptomi upale pluća bolesti se razlikuju ovisno o izazivaču upale, ali su slični nekim drugim manje opasnim stanjima poput prehlade ili gripe, zbog čega je ova bolest još opasnija.

Upala pluća liječenje

- Google oglasi -

Ako se upala izazvana virusima ne liječi mogu se javiti komplikacije poput prodiranja virusa u krvotok što infekciju širi i na druge organe, a javlja se i zadržavanje tekućine u plućima. Upala izazvana virusima posebno je opasna.

Upala pluća liječenje se obavlja antibioticima, obavezno uz liječnički pregled, a bolesnik treba da miruje i odmara, te uzima po potrebi i lijekove za iskašljavanje.

Kao dodatak terapiji, savjetuje se i uzimanje prirodnih preparata, posebno određenog ljekovitog bilja. Možemo istaknuti među njima bijeli i crni luk, kamilica, ehinacea, plućnjak i maslačak.

- Google oglasi -

Druge biljke koje su dobre za prirodno liječenje u slučaju upale pluća su dobričice koristite list i cvijet u slučaju oboljenja sluznice i dišnih putova. Bokvica za dobar sirup protiv kašlja, zova za čaj protiv prehlade, gripe, bronhitisa i začepljenja pluća. Tu možemo spomenuti i očajnicu za olakšano iskašljavanje, malinu kao čaj od lišća protiv kašlja, kičica popravlja apetit i krvnu sliku.

Plućnjak za kašalj i plućna oboljenja, podbjel za ispiranje grla. Kamilica protiv upale sluznice, ljubičica za iskašljavanje, maslačak svjež čisti sluznicu pluća. Kopriva čaj, sok i sirup olakšavaju iskašljavanje, ehinacea ublažava kašalj, kihanje i glavobolju te jača imunitet. Bijeli luk uspješno rješava sve probleme dišnih organa. Crni luk olakšava iskašljavanje, bagrem cvijet je dobar protiv nazeba i za lakše iskašljavanje. I na kraju orlov nokat koji ublažava bolove.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono sadrži najvažnije prehrambene sastojke. Karfiol je kupusno povrće vrlo visokog...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i lubenica) spada u porodicu krastavaca! Smatra se da potiče iz...

Crni sljez otklanja probavne smetnje i rastvara sluz, otčepljuje nos

Crni sljez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranjene stabljike visine do...

Tinktura od češnjaka – drevni tibetanski lijek za čišćenje organizma

Kako se pravi ljekovita tinktura od češnjaka za pomlađivanje i čišćenje organizma kod kuće?

Jagoda kao lijek reguliše šečer u krvi, krvni pritisak i holesterol

Za početak, jagoda kao lijek je prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi...

Ne bacajte peteljke od trešnje, već ih osušite i spakujte za čaja

U narodnoj medicini za razne bolesti preporučuje se čaj od peteljki trešnje u različitim varijacijama. Zato ne bacajte peteljke,...

Preporučeno

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas