Zdravlje Alternativna medicina Biljke za borbu protiv upale pluća

Biljke za borbu protiv upale pluća

-

Upala pluća je oboljenje koje izazivaju bakterije, virusi i gljivice. Najčešća je infekcija bakterijama, negdje oko 80%, a bolest je dugotrajna i uporna. Upala pluća je naročito opasna kod djece, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom i rekonvalescenata. Upala pluća liječenje može biti organizirano u tri razine samoliječenje, ambulantno i bolničko liječenje.

Upalu pluća prepoznajemo po iznenadnom jakom i dugotrajnom bolu u grudima te pojavi groznice, kašlja, povišene tjelesne temperature i gubitku daha. Simptomi upale pluća bolesti se razlikuju ovisno o izazivaču upale, ali su slični nekim drugim manje opasnim stanjima poput prehlade ili gripe, zbog čega je ova bolest još opasnija.

Upala pluća liječenje

- Google oglasi -

Ako se upala izazvana virusima ne liječi mogu se javiti komplikacije poput prodiranja virusa u krvotok što infekciju širi i na druge organe, a javlja se i zadržavanje tekućine u plućima. Upala izazvana virusima posebno je opasna.

Upala pluća liječenje se obavlja antibioticima, obavezno uz liječnički pregled, a bolesnik treba da miruje i odmara, te uzima po potrebi i lijekove za iskašljavanje.

Kao dodatak terapiji, savjetuje se i uzimanje prirodnih preparata, posebno određenog ljekovitog bilja. Možemo istaknuti među njima bijeli i crni luk, kamilica, ehinacea, plućnjak i maslačak.

- Google oglasi -

Druge biljke koje su dobre za prirodno liječenje u slučaju upale pluća su dobričice koristite list i cvijet u slučaju oboljenja sluznice i dišnih putova. Bokvica za dobar sirup protiv kašlja, zova za čaj protiv prehlade, gripe, bronhitisa i začepljenja pluća. Tu možemo spomenuti i očajnicu za olakšano iskašljavanje, malinu kao čaj od lišća protiv kašlja, kičica popravlja apetit i krvnu sliku.

Plućnjak za kašalj i plućna oboljenja, podbjel za ispiranje grla. Kamilica protiv upale sluznice, ljubičica za iskašljavanje, maslačak svjež čisti sluznicu pluća. Kopriva čaj, sok i sirup olakšavaju iskašljavanje, ehinacea ublažava kašalj, kihanje i glavobolju te jača imunitet. Bijeli luk uspješno rješava sve probleme dišnih organa. Crni luk olakšava iskašljavanje, bagrem cvijet je dobar protiv nazeba i za lakše iskašljavanje. I na kraju orlov nokat koji ublažava bolove.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Mast koja liječi bolove u zglobovima preko noći!

Predstavljamo vam ruski narodni recept koji možete pripremiti od sastojaka iz svoje kuhinje. Ukoliko imate neizdrživi bol...

Divizma: Melem za kožu, pluća, srce – ljekovita svojstva i recepti

Od davnina poznata po svom čudotvornom, ljekovitom dejstvu, divizma (Verbascum thapsus) je u antičko vrijeme smatrana magičnom...

Simptomi koji otkrivaju pad imuniteta

Kako možete znati da vam je imunitet slab i da se trebate pozabaviti njegovim jačanjem? Neki će...

Regulišite pritisak prirodnim putem: Recept za tinkturu koja čini čudo za vaše srce!

Ljekovita tinktura od gloga i rakije koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce... Uz...

Domaći lijekovi za suhe oči

Previše sjedenja za računarom može učiniti da vaše oči postanu suhe i crvene. Čak i ako stavite...

Pripazite na promjene: 10 istina koje oči otkrivaju o vašem zdravlju

Oči nisu samo ogledalo duše, već mogu dati uvid i u vaše zdravlje. Promjene na očima mogu...

Preporučeno

Mast koja liječi bolove u zglobovima preko noći!

Predstavljamo vam ruski narodni recept koji možete...

Divizma: Melem za kožu, pluća, srce – ljekovita svojstva i recepti

Od davnina poznata po svom čudotvornom, ljekovitom...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas