ZdravljeSimptomiNeočekivani uzroci zatvora stolice

Neočekivani uzroci zatvora stolice

-

uzroci zatvora stoliceGotovo svaka osoba povremeno ima opstipaciju, odnosno zatvor stolice. Najčešći uzroci su nepravilna prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Međutim, postoje i drugi neočekivani uzroci zatvora stolice, koje moramo imati u vidu ako imamo probleme s probavom.

Manje poznati uzroci zatvora stolice, ali ne i rijeđi, mogu uzrokovati trajniji, pa čak i hronični zatvor stolice što itekako može otežati svakodnevni život. U ovom članku doznajte nekoliko neočekivanih uzroka dužeg izostanka stolice i kako riješiti ovaj problem.

Neočekivani uzroci zatvora stolice

- Google oglasi -

Bolesti štitnjače utiču na cjelokupno zdravlje. Štitnjača je žlijezda koja utiče na rad svih organa, što uključuje crijeva i cijeli probavni trakt, pa bolesti štitne žlijezde mogu poremetiti funkciju crijeva, odnosno uzrokovati hronični zatvor stolice. Može biti riječ o hipotireozi, odnosno usporenom radu štitnjače ili o rjeđoj hipertireozi, odnosno povećanoj aktivnosti štitnjače. A radi li se o jednoj od ove dvije bolesti utvrdit će gastroenterolog.

Analgetici na recept

Neki lijekovi koji se dobivaju na recept i koriste poslije operativnog zahvata ili za ublažavanje hronične boli mogu za nuspojavu biti uzroci zatvora stolice. Problem može ublažiti uzimanje različitih vrsta analgetika, kako tijelo ne bi razvilo toleranciju na jednu vrstu, ili dodavanje laksativa. Kada više ne budu potrebni analgetici, važno je uraditi detoksikaciju crijeva i ponovno uravnotežiti probavu. Evo recept, kako isprazniti crijeva.

Laksativi

Iako bi trebali potaknuti probavu, neki laksativi, poput ricinusovog ulja, mogu sasvim suprotno, dovesti do trajne konstipacije. To se događa zato jer tijelo razvije toleranciju na njih. Mlijeko, magnezij i polietilni glikol laksativi su na koje organizam neće razviti toleranciju. Ako imate opstipaciju, evo kako riješiti zatvor stolice prirodnim putem.

Antidepresivi

Jedna od neugodnih nuspojava pojedinih lijekova koji se koriste za liječenje depresije je zatvor stolice. To je zato jer antidepresivi remete transmisiju živaca koji potiču rad crijeva. U tom slučaju treba se posavjetovati s liječnikom da li da prepiše drugi antidepresiv ili da preporuči uzimanje laksativa.

Lijekovi za žgaravicu

- Google oglasi -

Aluminij kojeg sadrže neki lijekovi za žgaravicu može biti krivac loše probave. Stoga pažljivo pročitajte sastojke i promijenite lijek ako je potrebno. Uzimate li lijekove za žgaravicu toliko često da ste od njih dobili hronični zatvor stolice, trebali biste se testirati na gastroezofagealnu refluksnu bolest čiji je simptom stalna kiselina u želucu.

Lijekovi za visok krvni pritisak

Nuspojava starije vrste lijekova za visoki krvni tlak, diuretika, je zatvor stolice. Uzrokuju dehidraciju zbog čega organizam krade vodu iz stolice, a tekućina se ne može nadomjestiti većom konzumacijom vode od preporučene jer će ona jednostavno otići mokrenjem. Rješenje je promjena lijeka ili laksativ.

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC)

Iako je proljev češća posljedica sindroma iritabilnog crijeva, neki oboljeli od Crohnove bolesti koja se pojavljuje u tankom crijevu dobit će hronični zatvor stolice. U tom slučaju potrebna je jača terapija za sindrom iritabilnog crijeva ili operativni zahvat.

Dijabetes

Oboljeli od dijabetesa suočeni su s nizom potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući konstipaciju, odnosno zatvor stolice. Uzrok tome je oštećenje živaca koje se može javiti kod dijabetičara. Rješenje su bolje kontrolisanje dijabetesa kako bi se spriječile hronične komplikacije te savjetovanje s liječnikom oko rješavanja problema izostanka stolice.

Dodaci prehrani mogu biti uzroci zatvora stolice

Kalcij i željezo kao dodaci prehrani mogu uzrokovati zatvor stolice. Sumnjate li da je to razlog, posavjetujte se s liječnikom za bolji način nadopune tih tvari. Najbolje se hraniti prirodnim namirnicama, jer pravilnim odabirom namirnica možete dovesti probavu u red.

Bolest debelog crijeva

Bilo koji bolan problem debelog crijeva, poput analne pukotine ili hemoroida, može uzrokovati opstipaciju, jer crijevo tada radi usporeno što je poznato kao lijena crijeva. Liječenje osnovnog uzroka može stati na kraj zatvoru stolice.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Simptomi dehidracije – Ako vam se dešavaju ove stvari, u problemu ste

Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i...

Ne bacajte sjemenke od lubenice, jer imaju pozitivno djelovanje na zdravlje

Iako su sjemenke lubenice fizički male, one sadrže mnogo nutritivni prednosti. Jedna porcija sjemenki lubenice (ili brašna sjemenki lubenice)...

Oprez! 2 ulja koja nikako ne smijemo koristiti za sunčanje

Sunce je izvor života i zdravlja, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo...
- Google oglasi -

Kako napraviti ulje od lavande i za šta se koristi

Lavanda biljka ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut. Ima sivo-zelene listove i plavo-ljubičaste cvjetove i duguljaste klasove....

Evo zašto se dešavaju grčevi u nogama i kako da ih spriječite

Grčevi u nogama оbičnо se јаvlјајu tоkоm nоći i bоl је žestok, dešavaju se uglavnom iznenada i mogu da...

Ovo morate pročitati

Ljekoviti sastojci češnjaka – Zašto je dobar češnjak

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno...

Biljka Gotukola

Opis biljke: Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksikacije)...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas