Vitamina B3 kao antibiotik

0
109

vitamin b3Nakon najnovijih istraživanja stručnjaci su zaključili da velike doze vitamina B3 podstiču odbrambeni mehanizam organizma da stvara antitijela koja su sposobna da uništavaju bakterije otporne na antibiotike, takozvane superbakterije.

Naime, usljed mutacije određenih gena, bakterije sve češće postaju rezistentne na sve poznate antibiotike, pa čak i one posebno pravljenje za njihovo uništavanje. Istraživanja su pokazala da neke opasne infekcije nastaju kao posljedica nedostatka određenih proteina u neutrofilima, ali da visoke doze vitamina B3 pojačavaju lučenje ovog proteina u ćelijama imunološkog sistema.

Istraživanje je najprije sprovedeno na miševima, ali je kasnije i na ljudskim ćelijama dalo identične rezultate. Međutim, doze vitamina B3 koje su korištene u ispitivanju ne mogu se unijeti normalnom ishranom, ali je ipak dobra vijest da nema opasnosti od predoziranja.

Ovaj vitamin sadrži slijedeće namirnice: hljeb od integralnog brašna sa sjemenkama, grašak, zeleno povrće, tujevina, pileće meso i mliječni proizvodi, neprerađene žitarice, pivski kvasac, kikiriki, orasi i koštičavi plodovi.