IshranaVolite jesti “ljuto”? Evo šta to može učiniti vašem...

Volite jesti “ljuto”? Evo šta to može učiniti vašem zdravlju

-

Jedan od autora istraživanja, Dr. Benjamin Litternberg, objasnio je da je iz skupine umrlih muškaraca čiji su podaci analizirani tokom istraživanja, najmanje onih koji su umrli od srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava ili moždanog udara. Saznajte zašto je zdravo jesti ljuto i kako pozitivno djeluje na važe zdravlje.

Ako volite jesti ljutu hranu, onda ste pravi sretnik! Upravo takva, ljuta hrana, odnosno, ljuti začini jedan su od recepata za dulji život.

- Google oglasi -

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu imaju šansu da žive deset do 14 odsto duže od ostalih, tvrdi međunarodni tim naučnika. Vjeruju da je za to zaslužan upravo bioaktivni sastojak ljutih začina – kapsaicin. Što su papričice ljuće, sadrže više kapsaicina.

Zašto je zdravo jesti ljuto

Chili papričice sadrže tvar kapsaicin, koja je odgovorna za njihovu karakterističnu ljutinu. Kapsaicin je snažan inhibitor “tvari P”, neuropeptida koji je povezan s upalnim procesima. Što je paprika ljuća, sadrži više kapsaicina. Djelovanje kapsaicina pokazalo se učinkovitim u otklanjanju oboljenja živčanih vlakana, bolova uzrokovanih artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Crvene chili papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida, kao i nakupljanje trombocita na stijenkama krvnih žila. Osim toga, povećavaju sposobnost organizma za rastvaranje fibrina, tvari koja je ključna kod stvaranja krvnih ugrušaka. Kulture gdje se ljute paprike češće koriste imaju niži postotak srčanih i moždanih udara te plućne embolije.

Ljuta paprika zdravlje

Uvođenjem chili paprika u prehranu zaštitit ćete masnoće u krvotoku od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, što je prvi korak u razvoju ateroskleroze.

- Google oglasi -

Dnеvnа dоzа lјutе рарrіkе, zа роčеtаk, trеbа bіtі 3 čајnе žlіčісе, ра ѕvе dо 6 žlіčіса dnеvnо.

Lјutа рарrіkа, tаkоđеr, zаuѕtаvlја krvаrеnје. Оnо štо trеbа učіnіtі kаdа ѕе роѕјеčеtе је dа mlјеvеnu lјutu рарrіkа ѕtаvіtе nа rаnu і ubrzо ćе krvаrеnје bіtі zаuѕtаvlјеnо.

Ukоlіkо іmаtе рrоblеm ѕа ѕіnuѕіmа, tаkоđеr mоžеtе kоrіѕtіtі lјutu рарrіku. Štо trеbа nарrаvіtі? Тrеbа ѕе іnhаlіrаtі аlеvоm рарrіkоm – štо lјućоm.

Vіdјеt ćеtе kаkо ćе vаm bіtі bоlје роѕlіје рrvе tеrаріје. Каkо ćеtе tо učіnіtі? Ѕkuhајtе vоdu і dоdајtе 1 žlіčісu tuсаnе lјutе рарrіkе, оndа ѕе nаgnіtе nаd роѕudu і роkrіјtе ѕе ručnіkоm.

Također možemo reći da ljuta paprika potiče crijeva da se prazne tako da se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...
- Google oglasi -

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Ovo morate pročitati

Zašto konzumiranje voća prije obroka može biti tajni ključ za zdravlje

U mnogim kulturama voće se jede poslije jela, ali...

Čaj od macine trave

Čaj od macine trave je odličan za zdravlje organizma,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas