IshranaVolite jesti “ljuto”? Evo šta to može učiniti vašem...

Volite jesti “ljuto”? Evo šta to može učiniti vašem zdravlju

-

Jedan od autora istraživanja, Dr. Benjamin Litternberg, objasnio je da je iz skupine umrlih muškaraca čiji su podaci analizirani tokom istraživanja, najmanje onih koji su umrli od srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava ili moždanog udara. Saznajte zašto je zdravo jesti ljuto i kako pozitivno djeluje na važe zdravlje.

Ako volite jesti ljutu hranu, onda ste pravi sretnik! Upravo takva, ljuta hrana, odnosno, ljuti začini jedan su od recepata za dulji život.

- Google oglasi -

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu imaju šansu da žive deset do 14 odsto duže od ostalih, tvrdi međunarodni tim naučnika. Vjeruju da je za to zaslužan upravo bioaktivni sastojak ljutih začina – kapsaicin. Što su papričice ljuće, sadrže više kapsaicina.

Zašto je zdravo jesti ljuto

Chili papričice sadrže tvar kapsaicin, koja je odgovorna za njihovu karakterističnu ljutinu. Kapsaicin je snažan inhibitor “tvari P”, neuropeptida koji je povezan s upalnim procesima. Što je paprika ljuća, sadrži više kapsaicina. Djelovanje kapsaicina pokazalo se učinkovitim u otklanjanju oboljenja živčanih vlakana, bolova uzrokovanih artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Crvene chili papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida, kao i nakupljanje trombocita na stijenkama krvnih žila. Osim toga, povećavaju sposobnost organizma za rastvaranje fibrina, tvari koja je ključna kod stvaranja krvnih ugrušaka. Kulture gdje se ljute paprike češće koriste imaju niži postotak srčanih i moždanih udara te plućne embolije.

Ljuta paprika zdravlje

Uvođenjem chili paprika u prehranu zaštitit ćete masnoće u krvotoku od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, što je prvi korak u razvoju ateroskleroze.

- Google oglasi -

Dnеvnа dоzа lјutе рарrіkе, zа роčеtаk, trеbа bіtі 3 čајnе žlіčісе, ра ѕvе dо 6 žlіčіса dnеvnо.

Lјutа рарrіkа, tаkоđеr, zаuѕtаvlја krvаrеnје. Оnо štо trеbа učіnіtі kаdа ѕе роѕјеčеtе је dа mlјеvеnu lјutu рарrіkа ѕtаvіtе nа rаnu і ubrzо ćе krvаrеnје bіtі zаuѕtаvlјеnо.

Ukоlіkо іmаtе рrоblеm ѕа ѕіnuѕіmа, tаkоđеr mоžеtе kоrіѕtіtі lјutu рарrіku. Štо trеbа nарrаvіtі? Тrеbа ѕе іnhаlіrаtі аlеvоm рарrіkоm – štо lјućоm.

Vіdјеt ćеtе kаkо ćе vаm bіtі bоlје роѕlіје рrvе tеrаріје. Каkо ćеtе tо učіnіtі? Ѕkuhајtе vоdu і dоdајtе 1 žlіčісu tuсаnе lјutе рарrіkе, оndа ѕе nаgnіtе nаd роѕudu і роkrіјtе ѕе ručnіkоm.

Također možemo reći da ljuta paprika potiče crijeva da se prazne tako da se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...
- Google oglasi -

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...

Ovo morate pročitati

Zahvaljujući ovom receptu, struk se dnevno smanjuje za 1 cm

Ovaj napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma,...

Kaša sa pšeničnim mekinjama

Kako pripremiti kašu od pšeničnih mekinja? U 1 litar...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas