Ljekovito biljeNarodni LijekoviZašto vam je jastuk mokar

Zašto vam je jastuk mokar

-

znojenje

Noćno preznojavanje ne muči samo žene u menopauzi. Češće nego što se misli muči i muškarce. Često dizanje iz kreveta, prevrtanje i poteškoće sa snom.

Sve ovo može ostaviti traga sljedeće jutro. Ova nevolja pogađa i žene i muškarce, a osim hormonalnih promjena uzrok joj je i u nekim drugim stanjima. Obično se misli da je to problem žena u menopauzi, ali ono češće nego što se misli muči i muškarce.

- Google oglasi -

Iako kod većine nije u pitanju zabrinjavajući zdravstveni problem noćno znojenje može biti posljedica:

1. Menopauze.

2. Idiopatske hiperhidroze – hronično pretjerano znojenje nastalo bez očitog razloga. Nastaje usljed poremećenog rada žlijezda znojnica.

3. Infekcije (tuberkuloza je najpoznatija baš po noćnom preznojavanju). Uzrok može biti i infekcija bakterijama ili virusima (primjerice HIV).

- Google oglasi -

4. Raka – noćno znojenje rani je simptom nekih tumora. Vrlo često se javlja kod oboljelih od limfoma.

5. Lijekova – uzimanje nekih lijekova uzrokuje noćno znojenje kao što je to slučaj kod antidepresiva. Do znojenja može doći i zbog aspirina, nitroglicerina ili viagre.

6. Hipoglikemije – nizak nivo šećera u krvi.

7. Hormonalna neravnoteža, naprimjer zbog pretjeranog rada štitnjače.

8. Stres može biti uzrok znojenja po noći. Ako ste zabrinuti zbog posla, problema u vezi, finansija i sličnog, znojenje se javlja kao odgovor na tjeskobu i noćne more.

KADA JE NOĆNO ZNOJENJE PROBLEM?

Ako primijetite kako noćno znojenje odgovara epizodama refluksa kiseline, javite se liječniku zbog ove tegobe. Jednako tako reagirajte ako po noći dobijete vrućicu, umjesto blagog znoja. Nateknuti limfni čvorovi, osip po tijelu, nagli gubitak tjelesne težine ili gubitak apetita upućuju na ozbiljnije probleme zbog kojih biste trebali smjesta kontaktirati svog liječnika.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste ovu noćnu napast doveli u red.

Oslobodite se stresa prije počinka, iako je ovo puno lakše reći nego napraviti, ali probajte se riješiti muka koje vas more. Istežite se, čitajte zanimljivu knjigu, slušajte laganu muziku ili jednostavno primite kućnog ljubimca u ruke i mazite ga.

Pokrivajte se u slojevima. Ako vam je zima kada idete spavati, pokrijte se jorganom i dekom. Kasnije, kad vam postane toplo ili vruće, jednostavno maknite deku.

Prilagodite pidžamu temperaturi. Baš kao što prilagođavate pokrivače, odaberite pravilnu pidžamu. Procijenite treba li vam ona s dugim rukavima i nogavicama ili će vam kratke hlačice i rukavi biti dovoljni. Možda će vam biti potrebno nekoliko noći eksperimentiranja, no na kraju se isplati.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...
- Google oglasi -

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Ovo morate pročitati

Hajdučka trava čisti organizam i daje snagu

Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium L.) ili stolisnik uspravna...

Zdrava hrana za zimske dane

Tokom zime važno je jesti hranu koja će pripremiti...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas