ZdravljeZeleni čaj i pušenje

Zeleni čaj i pušenje

-

Mada je dobro poznato da je pušenje uzročnik srčanih oboljenja i raka pluća, učestalost tih bolesti je i dalje neobjašnjivo niska u azijskim zemljama u kojima je pušenje uobičajeno, a istraživači ukazuju na to da postoji sve više dokaza da ulogu u tome igra – zeleni čaj.

Istraživači s američkog univerziteta Jejl predočili su dokaze da zeleni čaj poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od raka. Oni, međutim, ne sugerišu da pušači treba da ignorišu opasnosti od pušenja i da jednostavno piju zeleni čaj, već ukazuju da visok sadržaj antioksidanata, zvanih katehini, u tom čaju mogu pružiti niz koristi po zdravlje. Antioksidanti suzbijaju molekule poznate kao kiseonični slobodni radikali, koji, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu pričiniti štetu ćelijama ljudskog organizma i potencijalno dovesti do bolesti…

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su takođe i rezultat spoljašnjih izvora, kao što je duhan, podsjetila je agencija Rojters. U Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama uobičajeno je ispijanje zelenog čaja, koji je manje prerađen i stoga bogatiji katehinima od crnog čaja, koji se obično troši na zapadu. Moguće je da ta navika pomaže da se objasni takozvani „Azijski paradoks”, ukazali su doktor Bauer Sumpio i njegove kolege s Medicinskog fakulteta univerziteta Jejl.

- Google oglasi -

Taj paradoks izašao je na vidjelo kada su pregledani globalni statistički podaci o zdravlju. Od, na primjer, 100.000 muškaraca u SAD, njih 348 umre svake godine od koronarnih bolesti. Kad je riječ o japanskim muškarcima, ta cifra je 186, uprkos tome što je učestalost pušenja u toj zemlji veća. Koronarno-srčana oboljenja razvijaju se kada arterije počnu otežano da hrane srce krvlju i kada se sužavaju uslijed nagomilavanja naslaga kolesterola na zidovima.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja, naročito jedan nazvan EGCG, mogu pomoći da se spriječi proces razvoja koronarno-srčanih oboljenja putem djelovanja na „loš” kolesterol LDL. Antioksidanti takođe doprinose održanju nesmetanog funkcionisanja zidova arterija i mogu spriječiti grupisanje ćelija krvi i stvaranje krvnih ugrušaka. EGCG i drugi antioksidanti iz zelenog čaja takođe mogu blokirati stvaranje tumora ili njihov rast, što, prema mišljenju istraživača, može da objasni zašto je stopa smrtnosti od raka pluća u Južnoj Koreji neočekivano niska.

Učestalost smrtnosti od raka pluća među muškarcima u Koreji je manja od 40 na 100.000 osoba, u poređenju sa 67 na 100.000 među muškarcima u SAD. Kad je riječ o ženama, razlika je još očiglednija – 13 na 100.000 u Južnoj Koreji, prema 45 u SAD. Do ove razlike dolazi uprkos činjenici da 37 % odraslih Korejaca puši, prema samo 27 % Amerikanaca.

- Google oglasi -

4 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....
- Google oglasi -

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

Ovo morate pročitati

Stavljate WC papir na dasku? Evo zašto to nikada ne smijete raditi

Ako ste i vi jedni od mnogih koji kod...

Vitamini i minerali zašto su značajni za zdravlje – Skrivaju se u ovim namirnicama!

Vitamini i minerali koje unosimo hranom su vrlo važni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas