Zdravlje Zeleni čaj i pušenje

Zeleni čaj i pušenje

-

Mada je dobro poznato da je pušenje uzročnik srčanih oboljenja i raka pluća, učestalost tih bolesti je i dalje neobjašnjivo niska u azijskim zemljama u kojima je pušenje uobičajeno, a istraživači ukazuju na to da postoji sve više dokaza da ulogu u tome igra – zeleni čaj.

Istraživači s američkog univerziteta Jejl predočili su dokaze da zeleni čaj poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od raka. Oni, međutim, ne sugerišu da pušači treba da ignorišu opasnosti od pušenja i da jednostavno piju zeleni čaj, već ukazuju da visok sadržaj antioksidanata, zvanih katehini, u tom čaju mogu pružiti niz koristi po zdravlje. Antioksidanti suzbijaju molekule poznate kao kiseonični slobodni radikali, koji, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu pričiniti štetu ćelijama ljudskog organizma i potencijalno dovesti do bolesti…

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su takođe i rezultat spoljašnjih izvora, kao što je duhan, podsjetila je agencija Rojters. U Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama uobičajeno je ispijanje zelenog čaja, koji je manje prerađen i stoga bogatiji katehinima od crnog čaja, koji se obično troši na zapadu. Moguće je da ta navika pomaže da se objasni takozvani „Azijski paradoks”, ukazali su doktor Bauer Sumpio i njegove kolege s Medicinskog fakulteta univerziteta Jejl.

- Google oglasi -

Taj paradoks izašao je na vidjelo kada su pregledani globalni statistički podaci o zdravlju. Od, na primjer, 100.000 muškaraca u SAD, njih 348 umre svake godine od koronarnih bolesti. Kad je riječ o japanskim muškarcima, ta cifra je 186, uprkos tome što je učestalost pušenja u toj zemlji veća. Koronarno-srčana oboljenja razvijaju se kada arterije počnu otežano da hrane srce krvlju i kada se sužavaju uslijed nagomilavanja naslaga kolesterola na zidovima.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja, naročito jedan nazvan EGCG, mogu pomoći da se spriječi proces razvoja koronarno-srčanih oboljenja putem djelovanja na „loš” kolesterol LDL. Antioksidanti takođe doprinose održanju nesmetanog funkcionisanja zidova arterija i mogu spriječiti grupisanje ćelija krvi i stvaranje krvnih ugrušaka. EGCG i drugi antioksidanti iz zelenog čaja takođe mogu blokirati stvaranje tumora ili njihov rast, što, prema mišljenju istraživača, može da objasni zašto je stopa smrtnosti od raka pluća u Južnoj Koreji neočekivano niska.

Učestalost smrtnosti od raka pluća među muškarcima u Koreji je manja od 40 na 100.000 osoba, u poređenju sa 67 na 100.000 među muškarcima u SAD. Kad je riječ o ženama, razlika je još očiglednija – 13 na 100.000 u Južnoj Koreji, prema 45 u SAD. Do ove razlike dolazi uprkos činjenici da 37 % odraslih Korejaca puši, prema samo 27 % Amerikanaca.

- Google oglasi -

4 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Svila od kukuruza spas za upalu mjehura i natekle zglobove

Svila od kukuruza je jedno od onih sredstava koje mnogima zvuče kao "bapski lijek". Istina je da...

Dragoljub – aromatična i ljekovita biljka

Dragoljub biljka uzgaja se kao ukrasna biljka u cvjetnjacima, a raste i u svijetlim bukovim šumama i...

Kako dobiti sok od breze – Eliksir koji će vas preporoditi

Sok od breze sakuplja se u rano proljeće, prije otvaranja pupoljka. Brezin sok ima svjež i pomalo...

Krastavac je idealna ljetna namirnica

Krastavci (Cucumis sativus) su gotovo idealna ljetna namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog okusa, pružaju...

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve bakin recept se i danas koristi i ništa ih ne...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako razgranjenom krošnjom. Starije grane sive su boje, a mlade tamnozelene....

Preporučeno

Dragoljub – aromatična i ljekovita biljka

Dragoljub biljka uzgaja se kao ukrasna biljka...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas