ZdravljeBolestiŽivci i živčani sistem u tijelu čovjeka

Živci i živčani sistem u tijelu čovjeka

-

Tri glavna dijela živčanog sistema su mozak, hrptenjača i živci. lako su ti dijelovi strogo ograničeni, funkcionalno su tako usko povezani da bolest jednoga organa povlači za sobom i druge organe. Mozak je sjedište razuma, volje i osjećaja te predstavlja središte svih tjelesnih funkcija.

Živčani se sistem dijeli na centralni i periferni. Centralni živčani sistem sastoji se od velikoga i malog mozga, produžene kičmene moždine te njihovih tvorbi. Periferni se sastoji od dijela koji je podvrgnut našoj volji i vegetativnog ili autonomnog živčanog sistema koji nije pod utjecajem naše volje.

- Google oglasi -

Centralni živčani sistem prima s periferije utiske iz naše okoline pomoću perifernih osjetnih živaca, prerađuje ih i »odgovara« na njih motornim živcima prema perifernim. Centralni živčani sistem nalazi se u posebnom koštanom oklopu što ga sačinjavaju lubanja i kralješci. Obavijen je trima ovojnicama: mekom, paučinastom i tvrdom te je okružen moždanom tekućinom.

Mozak dijelimo na veliki mozak, međumozak, mali mozak i produženu leđnu moždinu. Veliki mozak sastoji se od dviju polutki. Produžena moždina nastavak je leđne moždine prema mozgu. U njoj se nalaze veoma važni centri: za gutanje, žvakanje, lučenje sline, kašljanje, pokretanje jezika, za rad srca, za disanje, i drugi. Područje centra za disanje naziva se čvorom života jer ako se ozlijedi, prestaje disanje i nastupa smrt.

Svaka strana velikog mozga sastoji se od mnoštva moždanih vijuga. Veliki mozak građen je od bijele i sive tvari. Siva se nalazi na površini moždanih vijuga, i zovemo je moždanom korom. Bijela se tvar nalazi ispod moždane kore i građena je od izdanaka živčanih stanica raznih dijelova živčanog sistema. Snopove tih izdanaka zovemo moždanim putovima jer njima putuju živčani poticaji iz središta prema periferiji i obrnuto. Kora velikog mozga najsavršenija je tvorba žive tvari jer je u njoj središte razuma i svih drugih duhovnih događanja. U kori velikog mozga nalaze se središta za pojedine radnje i osjete.

Kičmena moždina nalazi se u cijevi hrptenjače i lebdi u moždanoj tekućini kojim je, uz koštani obruč, zaštićena od vanjskih potresa. Valjkastog je oblika i spušta se sve do drugog, odnosno trećeg pršljena slabina. I ona je izgrađena od bijele i sive tvari. Siva tvar nalazi se oko središta, a bijela je tvar okružuje. Siva je izgrađena od nakupina živčanih stanica kojih izdanci odlaze u periferne živce i prema mozgu. Bijela je tvar izgrađena od izdanaka živčanih stanica moždane kore, leđne moždine i nakupina živčanih stanica. U leđnoj kičmenoj moždini nalaze se i neki centri vegetativnog živčanog sistema, na primjer, centri za pražnjenje crijeva, za mokraćne organe i slično.

- Google oglasi -

Živci su dio živčanog sistema koji prenose živčane poticaje. Građeni su u obliku snopića od bijelih ili sivih vlakanaca — nastavaka živčanih stanica. Razlikujemo moždane i periferne živce. Moždanih ima 12 pari i oni izlaze izravno iz mozga u glavu i vrat. Druge dijelove tijela opskrbljuju periferni živci što izlaze iz pojedinih dijelova kičmene moždine. Iz leđne moždine ukupno izlazi 31 par živaca (za lijevu i desnu stranu tijela).

Živci, da se poslužimo suvremenim izrazom, šalju informacije iz središta u periferiju i obrnuto. Motorna vlakna potiču iz centra u mišiće tijela, a osjetna živčana vlakna prenose poticaje iz raznih organa u leđnu moždinu i mozak.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

11 KOMENTARI

  1. Organi čovječijeg tijela kao i sistemi krvni i živčani sistem izgrađeni su od ćelija malih živih bića koji imaju veliku funkciju u našem tijelu.Sve ćelije nastaju,odrade svoj vijek i umiru tako da se sve ćelije u ljudskom organizmu obnove za 77 godina neke brže a neke sporije.Najsporije se obnavljaju ćelije nervnog sistema u organizmu.Navešću vam primjer a svi ste gotovo čuli za GLAUKOM.To je klasični primjer propadanja ćelija očnog živca i čovjek od prvih simptoma može da oslijepi za 3-4 mjeseca.Zato se kaže za glaukom da je to "zmija u oku"uslijed nedovoljne ishrane oka i slabijeg dotoka kiseonika propadaju ćelije očnog živca.Nedovoljno prolati hrana kroz takozvane Chlemove prolaze u obliku očne vodice koja hrani kompletno oko.Da bi prolazilo više hrane po zakonu fizike povećava se očni pritisak i tada tek pacijent osjeća neke simptome naročito u jtarnjim satima kad se tek probudi magla pred očima tama bolovi u glavi isuzne oči lepljive od očne vodice.Znači očni pritisak nije bolest ne3go stanje poslijedica začepljenja nečega.Ovaj komentar je napisan malo prostije da bi mogao svako da razumije jer imamo toliko banalnog osljepljenja od Glaukoma da pacijenti samo nemarnošću izgube vid koji se vratit nemoše ali zato ako se na vrijeme javite ljekaru može se spriječiti.

  2. Gordana Zivkovic poslat cu vam recept mjesavine caja za polyneuropatiju i naravno B koplex vitamine uz to morate trositi.PREPORUCIO BI VAM I GALVANIZACIJU ČETVEROSTANIČNU to vam vas fizijatar mora prepisati

  3. U Milanu ima nova metoda, od sledeće godine će biti zvanično priznata, ali se već sada radi. (00 evra. u lokalnoj anesteziji, sutradan idete kući. Nešto se ubrizgava za izgradnju opne nerva…

  4. Gordani Zivkovic postovana Gospodo neznam o kakvoj se bolesti radi u vasem slucaju voleo bih da vam mogu pomoci kao i svim LJudima al ne mogu na zalost a moj predlog ili savet kako hocete neznam dali poznajete ili ste culi za Dr. Sladanu Velkov citao sam i pratio u dosta slucajeva da su se LJudi izlecili od mnogih bolesti koristeci njene savete i pridrzavajuci se njih dosli su do potpunog ozdravljenja ja licno nisam probao i neznam al cu verovatno polako preci na zdravu hranu i lecenje prirodnim putem pa mozete i vi da probate ako da Bog da vam pomogne Stranica je Dr, Sladana Velkov puno srece

Odgovori

Novi Sadržaj

Prirodni antibiotik za manje od 3€ protiv kojeg gripa nema šanse

Tokom zimskog perioda kada se manje krećemo i više jedemo naš imunitet slabi i postaje manje otporan na vanjske...

Kako prepoznati sindrom iritabilnog crijeva i spriječiti ga

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je funkcionalna bolest crijeva koja se karakterizira promjenama u pravilnosti stolice, nelagode, grčeva, bolom u...

Čudo u boci: Riblje ulje donosi brojne koristi za zdravlje, provjerite zašto!

Riblje ulje je jedan od najpopularnijih i najvažnijih proizvoda za zdravlje na svijetu. To je zapravo tekućina dobivena iz...

Zaustavite bolesti – Jednostavna i učinkovita priprema odvara

Odvar je proces kuhanja tekućine (najčešće vode) sa biljem, začinima ili žitaricama, također se koriste kora, stabljika i korijen...
- Google oglasi -

Ovaj čaj Rusi piju svaki dana: Popravlja vid, čisti sav otpad iz bubrega!

Pijte po jednu šolju ovog čaja tri puta dnevno i doživjet ćete nevjerovatne dobrobiti, a nakon tri mjeseca pravu...

Kako ukloniti bradavice uz pomoć stari narodni lijekova

Mnogi od nas su se u nekom određenoj životnoj dobi susreli sa bradavicama. Iako nisu opasne, vrlo su neugodne...

Ovo morate pročitati

Pirevina – Pirika za šta je dobra

Pirevina ili pirika trajna je biljka iz velike porodice...

Čuvari srca i zdravlja, štite od stresa

Osim što su ukusni, što svi znamo, orasi su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas