Znanstvenici razvili kapi za oči koje mogu rastopiti kataraktu!

0
1172

oko-unutraZnanstvenici u Kaliforniji otkrili su da je prirodni steroid lanosterol u stanju rastopiti katarakte i spriječiti ih od povratka kada se daju bolesnicima preko kapi za oči.

Ako bude odobren za ljudsku upotrebu, spoj će biti dostupan kao tretman za osobe s umjerenim oblicima katarakte.

Znanstvenici su prvi put postali svjesni lanosterola promatranjem dvoje djece u Kini koji su imali nasljedni oblik ovog stanja. Postalo je jasno da su djeca dijelila mutaciju koja je blokirala proizvodnju steroida lanosterol. Njihovi roditelji nisu imali tu mutaciju i kao rezultat toga nikada im se nije razvila katarakta. Iz tog promatranja, tim je shvatio da steroid mora igrati ulogu u formiranju katarakte.

U nizu eksperimenata navedenih u studiji objavljenoj u časopisu Nature, tim je testirao lanosterol na zečevima i psima. Rezultati su pokazali da je lanosterol mogao značajno smanjiti veličinu katarakte.

Prema Centaru za kontrolu i prevenciju bolesti, katarakte su vodeći uzrok sljepoće u svijetu i vodeći uzrok gubitka vida u Sjedinjenim Državama. Trenutno, jedini tretman dostupan je hirurški ukloniti prekrivene leće iz oka i zamijeniti ga s umjetnom lećom.

Iako nije u potpunosti jasno kako lanosterol radi, znanstvenici vjeruju da ovaj steroid sprječava proteine da se izgube. Prema Tech Times, ako se kapljice dokažu da također rade i na ljudima, oni bi mogli ponuditi neinvazivan tretman za osobe s blagim do umjerenim kataraktama i služit će kao način da se spriječi da se ikada vrate.

Iako je operacija katarakte je relativno laka i sigurna, kapi bi poslužile kao lakša alternativa za 50 milijuna Amerikanaca za koje se procjenjuje da će biti pogođeni ovim stanjem do 2050. godine.

Unatoč još ne testiranju na ljudima, studija već izaziva uzbuđenje. Jonathan King, molekularni biolog s Massachusetts Institute of Technology, rekao je da je studija najjača od takve vrste koju je on vidio u posljednjih nekoliko desetljeća.