Zobene pahuljice za probavu i imunitet

0
1167

Zobene pahuljiceZob obično u obliku pahuljica jedemo za doručak, a njegovo brašno sastavni je dio gotovo svih kozmetičkih preparata, zbog blagotvornog dijelovanja na našu kožu.

Bilo da je u obliku zrna, klica, pahuljica ili prehrambenog brašna zob je zbog svojih izuzetno vrijednih sastojaka prava pomoć u održavanju našeg zdravlja.

Dobra probava

Zob ima odličan odnos topivih i netopivih prehrambenih vlakana, te istovremeno stvara osjećaj sitosti i pomaže regulaciji rada naših crijeva. Zbog toga je posebno korisna svima onima koji žele smršati, a ne žele gladovati.

Zdrave krvne žile

Redovnim uzimanjem ove žitarice povećava se dobri, a smanjuje loši holesterol. Također zob pomaže očuvanju elastičnosti krvnih sudova, što je posebno korisno osobama koje pate od povišenog holesterola.

Jak imunitet

Zob je izvor beta glukana, supstance koja se nalazi u njegovim topivim vlaknima i pomaže jačanju odbrambenih snaga našeg organizma. Beta glukan se čak koristi i u terapiji nekih zloćudnih bolesti

Ova žitarica posebno je bogata beta karotenom i vitaminom E, koji su poznati kao veoma snažni antioksidansi. Također, zob je bogata vitaminom K, neophodnim za zgrušavanje krvi, kao i vitaminima B1, B6 i biotinom, koji su neophodni za zdravlje naše kose i noktiju.