ZdravljeAlternativna medicina5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

-

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u uhu. Zujanje u ušima navečer može biti prvi znak da imate tinitus, stoga je bitno da na vrijeme prepoznate simptome i krenete s liječenjem. Zujanje u ušima može biti prisutno u oba ili samo u jednom uhu.

Konstantna buka u glavi kao što je zujanje u ušima rijetko ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, ali svakako može biti neugodna.

- Google oglasi -

Tok zujanja u ušima je nepredvidiva. Ponekad simptomi ostaju isti, a ponekad se pogoršavaju. U oko 10% slučajeva stanje toliko ometa svakodnevni život da je potrebna stručna pomoć. Evo kako ga svesti na minimum.

Kako zaustaviti zujanje u ušima

Općenito, zujanje u ušima nastaje zbog nekoliko uzroka te nema jedinstveno i specifično porijeklo. Najčešći su razlozi virusne infekcije, vaskularni problemi, hormonalne promjene, konzumacija nekih lijekova i akustične traume. Slično tome, postoje neki čimbenici rizika koji mogu izazvati pojavu zujanja ili zvonjenja u uhu. To uključuje stres, umor ili tjeskobu, probleme s kolesterolom ili hipertenzijom, prakticiranje aktivnosti s naglim promjenama tlaka i kontinuirano izlaganje zvukovima visokog intenziteta ili često korištenje slušalica.

4 fascinantne stvari koje vam vosak iz ušiju može reći o vašem zdravlju

Zaustavljanje zujanja u ušima može biti teško, ali postoje neki koraci i strategije koje možete primijenit kako biste ublažili simptome ili smanjili nelagodnost.

- Google oglasi -

Ako je buka uzrok zujanja u ušima ili je pogoršava, zaštitite svoj sluh. Nosite zaštitnu opremu (npr. slušalice za buku) na bučnim mjestima i izbjegavajte izlaganje preglasnoj muzici.

Terapija zvukom može pomoći pri maskiranju ili smanjenju percepcije tinitusa. To uključuje upotrebu uređaja koji proizvode bijeli šum, prirodne zvuke ili muziku kako bi se preusmjerila pažnja sa zujanja u ušima.

Redovno vježbanje, zdrava ishrana i kontrola stresa mogu pozitivno uticati protiv zujanja u ušima.

Pomoći može i meditacija koja će smanjiti razinu stresa pa do zujanja u ušima neće ni doći. Smanjite unos kofeina, alkohola i nikotina, jer ovi stimulansi mogu pogoršati zujanje, zviždanje ili šuštanje u uhu.

Dr. Jan Strydom, iz A2Z Health, Beauty and Fintess.org. upućuje:

“Dlanove ruku stavite preko ušiju s prstima nježno na potiljku. Srednji prsti trebali bi biti usmjereni jedan prema drugome tačno iznad baze lubanje. Stavite svoje kažiprste na vrh srednjih prstiju i pucnite njima (kažiprstima) na lubanju stvarajući glasan, bubnjajući zvuk. Ponovite 40-50 puta. Neki ljudi s ovom metodom dožive trenutačno olakšanje. Ponavljajte nekoliko puta dnevno koliko god je potrebno da smanjite tinitus.”

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje...

Herbarium – Dinja

Nazivi biljke Familija: Cucurbitaceae Narodni: Dinja Latinski: Cucumis melo Ljekarski: nije u farmakopeji Engleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas