ZdravljeTrudnice & BebeNa šta morate paziti prilikom kupanja beba, još dok...

Na šta morate paziti prilikom kupanja beba, još dok su sasvim male?

-

Vaša mala beba je došla na svijet i vi sada morate da naučite sve. Kako da je kupate, hranite, oblačite i mijenjate pelene, naročito ako vam je prvi put…

Od samog početka morate da naučite vašu bebu da uživa u kupanju kako bi ono kad malo poraste znalo da je to vrijeme rezervisano samo za nju i kako bi uživalo u svakom kupanju.

- Google oglasi -

Dok je beba još novorođenče nije je preporučljivo kupati dok joj ne otpadne pupčana vrpca do kraja. Ni nakon toga ne smijete prečesto da je kupate, jer možete da izazovete isušivanje kože kod bebe. Kada beba malo odraste trebali biste je kupati jednom dnevno.

Gdje kupati bebu

Prije svega trebate odlučiti gdje ćete kupati vašu bebu, a najbolje bi bilo da imate posebnu kadicu za kupanje bebe. Prije samog početka kupanja pripremite pelene, mekanu krpu, mekani peškir, blagi sapun za bebe, maramice i losion za bebe. Bebu nakon kvašenja trebate istrljati mekanom krpicom ili spužvom. Bebu kupajte u toploj prostoriji kako se ne bi prehladila. Ukoliko vašoj bebi još nije otpao ostatak pupčane vrpce, samo je operite spužvicom.

U kojem položaju kupati bebu

Bebu kupajte tako što ćete položiti bebinu glavu u jednu ruku i sa blagim šamponom i spužvicom ćete oprati bebinu glavu.  Zatim joj operite šake, ruke, trbuh i leđa. Nakon toga operite prepone, noge i stopala. Kada okupate bebu umotajte je u mekani peškir i nježno osušite. Namažite ih proizvodima za njegu bebine kože, stavite pelene i obucite je.

Kada je djetetu otpao ostatak pupčane vrpce možete da je kupate u kadici. Napunite kadicu sa malo tople vode i stavite bebu u kadicu. Držite bebu za vrijeme kupanja kako vam se ne bi okliznula i udarila kadicom od ćošak kadice. Pokušajte što brže da okupate bebu kako se ne bi prehladila.

Šta kada beba odraste?

- Google oglasi -

Kada dijete prohoda onda vam je posao malo lakši. Proces kupanja u ovoj dobi morate da pretvorite u igru. Prvo šta trebate uraditi je uključiti dijete u pripremu za kupanje. Pustite ga da vam pomogne da iskupite stvari za kupanje i da napunite kadicu.

Obratite pažnju na to da dijete ne pije vodu u kojoj se kupa i da samo ne otvara vodu. Nikada ne ostavljajte malo dijete samo u kadi, bez obzira koliko ima godina.

Ukoliko se vaše dijete boji vode, pokušajte ga osloboditi tog straha. Igrajte se s njim. Napravite kupku sa puno pjene i mjehurića koja će djetetu biti zanimljiva.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Gljivice između prstiju spriječite pravilnom higijenom stopala

Atletsko stopalo je jako neugodno gljivično oboljenje stopala. Pored toga što napadju nokte i tabane, najčešće su gljivice između...
- Google oglasi -

Srčanik ili žuta sirištara lijek za želučane i crijevne tegobe

Prvi podaci o upotrebi žute sirištare potiču iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao...

Zašto je jedna jabuka na dan prirodni lijek bez konkurencije?

Nova otkrića potvrđuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti jabuke koje su možda i najbolje opisane u poslovici raširenoj po cijelom...

Ovo morate pročitati

Ove namirnice dokazano smanjuju simptome PMS-a

Nove studije su pokazale da je to u potpunosti...

Koja je idealna tjelesna masa tokom trudnoće

Folna kiselina veoma je važna u procesu dijeljenja stanica...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas