Ljekovito biljeEstragon biljka prodornog mirisa i ugodnog aromatičan okus

Estragon biljka prodornog mirisa i ugodnog aromatičan okus

-

Estragon potječe iz južnih krajeva Evrope, no danas raste divlji ili kultiviran u svim evropskim zemljama kao začin. Ima jak i ugodan miris te ljutkast ukus sa malom primjesom gorčine. Estragon biljka se upotrebljava kao začin svjež i sušen, za salate, živinu, tunjevinu, pikantne sosove, supe i variva, uz divljač, ovčetinu i govedinu. Stavlja se i u ukiseljeno povrće. Senf i sirće od estragona, zbog svog tipičnog ukusa i mirisa, koriste samo ljubitelji.

Pradomovina je Rusija i Mongolija, a odatle je prenijeta u kulturu na ostala područja. Uzgaja se u vrtovima, kao mirodijska biljka za pripremanje različitih začina. Na području južne Evrope na nekim je mjestima pobjegla iz kulture.

- Google oglasi -

Estragon biljka voli topla i sunčana mjesta, a sjenka, hladnoća i vlaga ne odgovaraju njenom razvoju.

Estragon biljka

To je biljka čija je stabljika bogato razgranata, te ima grmolik izgled, visine 60 do 120 cm. Listovi su uski i lancetasti. Cvjetne glavice su skoro okrugle, a jezičasti cvjetovi su žute bolje.

Biljka estragon ima svojstven, prodoran miris i ugodan, aromatičan okus. Cijela je biljka ljekovita i vrlo aromatična.

Od mnogih ljekovitih i djelotvornih materija na prvom je mjestu eterično ulje koje se nalazi u biljci sa relativno velikim postotkom (0,1 do 0,5%), nadalje gorke tvari, tanin i još neke neodređene i nedovoljno istražene kiseline.

- Google oglasi -

U narodnoj medicini poznata su i hvaljena ljekovita svojstva estragona, naročito kod oboljenja prouzrokovanih razmjenom materija. Koristi se u obliku čajeva.

Kao začinska biljka upotrebljava se u pripremanju salata, kao dodatak nekim vrstama umaka, kod spremanja povrća za zimnicu, te za pripremanje estragon biljnoga sirćeta. Eterična ulja estragona koriste se u parfumeriji pri spremanju različitih krema. Estragon pospješuje apetit, podstiče metabolizam te izlučivanje mokraće, a djeluje i protiv crijevnih glista.

Pozitivno ljekovito djelovanje ima kod slabe funkcije želuca koju potiče na rad, kod slabog apetita bolesnika, otklanja nadutost stomaka, umora i slabosti organizma, bolesti žuči, jetre, kod bubrežnih bolesti (preporučuje se starijim osobama).

Estragon čaj

Za pripremu čaja je potrebna 1 čajna kašikica estragona, i 2 dl vode. Kipućom vodom prelijemo estragon, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.

Uputa za upotrebu: uzimaju se 2 šoljice čaja na dan, a pije se prije jela nezaslađeno kod probavnih tegoba.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Ove namirnice samo pogoršavaju prehladu

Svi znaju kako se, kada smo bolesni, od toplog...

Kako skinuti onih zadnjih pet kilograma?

Ukoliko vam je dostizanje željene tjelesne težine stalno na...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas