Zdravlje Biber pomaže u liječenju vitiliga

Biber pomaže u liječenju vitiliga

-

crni biberCrni biber bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju sada neizlječive kožne bolesti vitiligo, koja pogađa oko jedan posto svjetske populacije, tvrde britanski naučnici.

Tim istraživača s londonskog Kraljevskog koledža je u ogledima na miševima pokazao da piperin, sastojak koji daje aromu crnom biberu, i njegovi sintetički derivati potiču pigmentaciju kože oboljelih od vitiliga, kožne bolesti koju karakteriziraju bijele površine kože na mjestima gdje je izgubljena pigmentacija.

Piperin je naročito efikasan kada se kombinira s liječenjem fototerapijom, uz korištenje ultraljubičastog zračenja, naveli su naučnici u studiji, objavljenoj u britanskom „Časopisu za dermatologiju”. Ta bolest uništava melanin koji koži daje boju i štiti je od ultraljubičastih zraka, što kod oboljelih povećava rizik od raka kože, i naročito je rizična za ljude s tamnijim tenom.

- Google oglasi -

Sadašnja terapija u liječenju vitiliga uključuje kortikosteroide, koji se nanose na fleke i fototerapiju, ali se kod mnogih osoba koje ne reagiraju na liječenje hormonima i fototerapijom može povećati rizik od dobivanja raka kože, ukazali su naučnici.

Oni su usporedili utjecaj piperina i njegovih derivata na kožu miševa pri tretmanu samo tim sastojcima ili uz dodatak ultraljubičastog zračenja.

Utvrđeno je da ti sastojci, kada se primjenjuju sami, potiču pigmentaciju i koža za šest tjedana dobiva svijetlo smeđu boju. Kada se, pak, liječenje piperinom i njegovim sintetičkim derivatima dopuni zračenjem, fleke na koži za približno isti period vremena dobivaju još tamniju boju.

- Google oglasi -

 

- Google oglasi -

8 KOMENTARI

  1. Ja se toga oslobodio davno. Evo šta sam uradio. Tokom proleca sam prekrivao delove tela zahvacene vitaligom. Cekao polovinu 6. meseca zbog jacine suncevog zracenja. A onda, naglo poceo izlagati sve te delove tela suncevom zracenju i to u nesto vecim kolicinama. Uporedo sam koristio riblje ulje, zbog provitamina D. Kada su se opekotine od sunca povukle, jer, nisam koristio nikakva zastitna sredstva, nestao je i vitaligo. I to zauvek.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće...

Zob kao lijek iz prirode

Zob kao lijek ima moć snižavanja ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti....

Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno prepoznata potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Ova biljka...

Borovnica zdravo bobičasto voće čudesnih ljekovitih moći

Borovnica (Vaccinium L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i...

Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim...

Preporučeno

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas