IshranaVoćeZa šta je dobro crno grožđe i zašto ga...

Za šta je dobro crno grožđe i zašto ga trebate jesti

-

Crno grožđe primamljivog je izgleda, neodoljivoga je okusa, veoma je hranjivo i izuzetno korisno za zdravlje. U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, sadrže i značajne količine beta karotena, magnezija, bakra, kalcija i željeza, kao i vitamina C, K i E.

Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše prehrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajnije minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij.

- Google oglasi -

Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.

Crno grožđe za zdravlje

Neke sorte crnog grožđa imaju mnogo više antioksidansa od zelenog grožđa. Ova hemijska jedinjenja pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Oni štite od bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Smatra se da resveratrol, antioksidans sadržan u grožđu, nudi izuzetnu zaštitu srca i mozga. Također je poznato da pomaže tijelu u borbi protiv raka, virusa i upala.

Grožđem protiv probavnih smetnji
Grožđe se kvalificira kao laksativna hrana jer kožica bobica sadrži organsku kiselinu, šećer i celulozu – tvari koje pospješuju rad crijeva i otklanjaju zatvor.

- Google oglasi -

Isto tako odstranjuju suvišnu vodu iz tijela, uklanjaju štetne tvari iz organizma i vežu masne tvari na sebe, pa je grožđe idealna namirnica za mršavljenje!

Zbog svojih netopljivih vlakana potiče redovitu probavu, no trebali bi ga izbjegavati ako patite od proljeva.

>>Suho grožđe kao lijek

Jača vid
Redovita konzumacija grožđa pozitivno utječe na zdravlje očiju jer štiti mrežnicu oka od propadanja te smanjuje rizik od nastanka žute pjege. To je najčešći uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina, a prate je zamućeni vid i iskrivljena slika.

Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili kako su antioksidansi u grožđu i do 50 puta jači nego u vitaminu E, i 20 puta jači nego u vitaminu C. Zbog toga je grožđe izvrsna zaštita kod oštećenja retine.

Crno grožđe za zdravo srce

Grožđe povisuje razinu dušikovog oksida u krvi što sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.

Osim toga, antioksidansi prisutni u grožđu mogu spriječiti oksidaciju LDL kolesterola (lošeg kolesterola) koji blokira krvne žile i među glavnim je razlozima nastanka koronarnih bolesti srca.

>>Kako očistiti krvne sudove od holesterola

Dvije glavne skupine bioflavonoida su resveratrol i kvercetin koji oslobađaju tijelo od štetnih radikala, šire krvne žile, čuvaju zdravlje srca i smanjuju oštećenje stanica.

Grožđe čuva zdravlje kostiju
Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih tvari kao što su bakar, željezo i mangan – svi potrebni za razvoj i čvrstoću kostiju.

Ako redovno jedete grožđe spriječi ćete ili barem smanjiti probleme vezane sa starenjem, kao što su slabost kostiju, bolovi u zglobovima i osteoporoza.

Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

>>Sok od grožđa za zdravlje

Grožđem protiv astme
Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu jer je grožđe poprilično vodenasto voće pa hidratizira, tj. povećava vlagu u plućima te smanjuje napadaje astme.

Crno grožđe za anemije
Crveno grožđe sadrži željezo i minerale važne za stvaranje crvenih krvnih stanica pa time sprječava anemiju. Pošto je kod anemije karakterističan nedostatak željeza, konzumacijom grožđa ćete dobiti potrebnu količinu željeza i minerala.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Prednosti rižine vode: 8 razloga zašto nikada ne biste trebali baciti rižinu vodu

Rižinu vodu često odbacujemo jer nismo upoznati s višestrukim dobrobitima koje ona pruža. Da, rižina voda je bogata hranjivim...

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...
- Google oglasi -

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Ovo morate pročitati

Vidovita trava – biljka koja oživljava pamćenje

Vidovita trava (eufrazija) ima među botaničarima ugled posebnog lijeka...

OD JABUKA DO KROMPIRA: Namirnice koje jedemo svaki dan mogu biti itekako otrovne

Europljani su se dugo plašili (sumnjivo) crvene rajčice srodnice...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas