Biber

-

Biber, to su bobe povijuše Piper nigrum koja se penje uz drveće ili potporne “tačke”, a porijeklom je iz Indije. Okrugli plodovi prečnika četiri do šest milimetara, rastu na osam do 14 centimetara dugačkom plodištu s 20 do 30 boba, slično kao ribizla. Bobe (koje se često neispravno nazivaju zrnima) su zelene, crvene ili žute, u zavisnosti od faze zrelosti. Crni i bijeli biber potiču od iste biljke. Crni nastaje od zeleno obranih boba koje pri sušenju postaju crno smeđe i naborane. Za dobivanje bijelog bibera beru se gotovo zrele, crvene bobe, koje se kvase da bi se mogla skinuti kožica, a tek potom suše. Danas dolazi u trgovinu i oguljeni crni biber pod nazivom “svijetli biber”. Crni je biber oštriji od bijelog. Obe vrste mirišu vrlo aromatično a ukus im je ljuto oštar. Oštrinu im daje alkaloid piperin. Sadržaj piperina kreće se od pet do deset odsto, već prema vrsti bibera. Miris začina potiče od eteričnog ulja koje se sastoji od phelandrena, caryophylena i sesquiterpena. Osim toga, biber sadrži škrob, smole i masna ulja.

Dostiže visinu od 15 metara, ali se zbog bolje ekonomičnosti ograničava na šest. Biljka je izdržljiva i po pravilu stara, 25 do 30 godina, a u izuzetnim slučajevima postiže i više od 60 godina. Počinje da donosi plod treće ili četvrte godine, a u sedmoj – osmoj godini postiže pun rod. Obično se bere dva puta godišnje. Cvjetanje počinje u julu, prve bobe mogu se brati između januara i februara. Grozdići s narančastim ili kao trešnja crvenim bobama beru se s merdevina od bambusa, šire na asurama ili čistom tlu te ribaju između dlanova ili gaze nogama dok se bobe ne odvoje od peteljki. Sušenje traje pet do šest dana. Bobe postaju crno-smeđe i imaju karakterističnu naboranu površinu.

- Google oglasi -

Biber u zrnu upotrebljava se za sve vrste marinada, za kuhanu ribu, mesna jela i za pripremu kobasica. Biber u prahu je univerzalni začin za supe, sosove, ribu, meso, kobasice, variva i salate. Na tržištu se pojavljuje i zeleni biber konzervisan u slanoj vodi koji ima posebno ugodnu aromu i upotrebljiv je za sve vrste mesa, za pikantne sireve i slično. Biber se u manjim količinama upotrebljava i u proizvodnji parfema, a ima ga i u mnogobrojnim miješanim začinima, pa tako i u onom za ribu, za kiseljenje povrća, u kariju te začinima za kobasice.

- Google oglasi -
Prethodni članakKombuha japanska gljiva
Naredni članakVanilija

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Usta su vam stalno suha? To može biti znak ozbiljne bolesti!

Suhoća usne šupljine je česta pojava i može biti potpuno bezazlena. No, može biti jedan od simptoma dijabetesa ili...

Crveni madeži po tijelu – Promjene koje bi vas trebale alarmirati

Na ljudskoj koži madeži su normalna pojava, kod nekih ljudi ih ima malo a kod nekih puno i uobičajena...

Sedam namirnica poslije kojih smo još više gladni

Hrana nam služi da utažimo glad i budemo siti, no neke namirnice rade baš suprotno – čine nas još...

Učinkovitost akupresure za ublažavanje boli – Koristite ove akupresurne tačke na tijelu

Korištena stotinama godina prije, akupresura primjenjuje iste principe kao i akupunktura za promicanje opuštanja i dobrobiti, te za liječenje...
- Google oglasi -

Otežano disanje u ležećem položaju tijela

Kratak dah nakon fizičkih aktivnosti ili u trenucima ekstremnog stresa nije neuobičajeno. Međutim, otežano disanje u ležećem položaju može...

Gdje i kako boli jetra?

Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom tijelu i nalazi se u desnom dijelu trbuha. Ima ključnu ulogu...

Ovo morate pročitati

Jabukovo sirće od divljih jabuka

Odavno se jabukovo sirće naročito ono dobiveno od divljih...

KISELA VODA – ŠTETI ZDRAVLjU! Mineralna voda sadrži čak 11 puta više opasnih supstanci od vode sa česme!

Prekomjerno konzumiranje kisele vode može oštetiti bubrege i pogoršati...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas