Ljekovito biljeHerbariumHerbarium - Petolist gusji

Herbarium – Petolist gusji

-

Nazivi biljke

Familija: Rosaceae
Narodni: Petolist gusji
Latinski: Potentilla anserina
Ljekarski: Herba anserinae
Engleski: Cinquefoil
Njemački: Gansefingerkraul
Talijanski: Potentilla
Francuski: La potentille anserine

Nalazište:

Raste na vlažnim livadama, uz zidove, putove i jarke.

Opis:

To je puzajuća stabljika dugih članaka, čiji su vršci podignuti, ima razgranat korijen (podanak), pun žila dugih 30-40 cm, koje prodiru duboko u zemlju. Perasti i pilasti listovi, donji, imaju 5 lisaka i duge peteljke, a gornji imaju 3 liske i sjede na stabljici bez peteljke. I lišće i stabljika svilasto su maljavi, a na naličju od dlačica gotovo srebrnasti. Cvjetne peteljke nemaju lista, nego samo žute cvjetiće sa po 5 latica, mnogo prašnika i više tučkova.

Sadrži:

- Google oglasi -

Sve vrste potentila sadrže uglavnom iste sastojke, pa tako i ova ima, uz ostalo, natrija, tormentola, tanina, taninske kiseline i željeza.

Bere se:

Cvijet u ožujku i travnju, pa ponovo u jesen. Za lijek se skuplja korijen, i to u proljeće, a lišće od proljeća do jeseni.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Povratna groznica i grčevi u trbuhu proći će ako 4 g osušenog lišća petolista gusjeg kuhamo 10 min. u 2,5 dl mlijeka, procijedimo i pijemo 1-2 šalice dnevno. Protiv krvava proljeva ili dizenterije treba 6 g lišća kuhati u 2,5 dl crnog vina 10-15 min. Pije se triput dnevno po 1 šalica. Radi jačanja krvi i pospješenja probave u slabih i starijih osoba dobro je mješavinu od 40 g narezanog korijena petolista gusjeg, 40 g korijena steže (Potentilla tormentilla), 25 g korijena bedrenike (Pimpinella magna), šake pelina (Artemisia absinthium) i 200 zdrobljenih svježih smrekovih boba (Fructus juniperi) preliti u staklenki s 1,5 I jake rakije, dobro začepiti i ostaviti na suncu 6-8 tjedana, zatim ocijediti i filtrirati.

Uzima se ujutro natašte i prije spavanja po 30 kapi. Ista ta mješavina može se, mjesto u raklju, staviti u 1 dI vina i nakon 8 tjedana otfiltrirati. Pije se triput dnevno po 1 čašica poslije jela. Protiv grčeva svake vrste treba kuhati 5 min. u 2,5 dl mlijeka mješavinu od 10 g lišća petolista gusjeg i po 1 kavske žličice odoljena (Valeriana officinalis), matičnjaka (Melissa officinalis), ruti ce (Ruta graveolens) i niske metvice (Mentha aquatica), zatim procijediti i piti vrlo toplo. Ta se mješavina može kuhati i ou vodi, ali je kuhana u mlijeku mnogo djelotvornija. Protiv grčeva srca kuhamo 5 min. u ½ I mlijeka samo po 2 kavske žličice petolista gusjeg,matičnjaka i niske metvice, bez odoljena i rute, pa to procijedimo i popijemo 2,5 dl (1 šalicu odmah), a ostatak svaki sat po 1 veliku žlicu. Ako ostalih biljaka nema, dobro je u 2,5 dl mlijeka ili vode 10 min. kuhati i 10 g osušenog, ili 1 dkg svježeg lišća petolista gusjeg.

- Google oglasi -

Pije se dvaput dnevno po 1 šalica poslije jela. To umiruje rastrojene živce, liječi od astme, hripavca, grčevite glavobolje, srčanih grčeva i grčeva od žučnih kamenaca. Protiv grčeva želuca treba 10 g petolista gusjeg i 1 veliku žlicu meda kuhati u 14 I mlijeka S min. Piju se 1-2 šalice dnevno u toku 3-4 tjedna. Dobro je pomiješati 10 g petolista gusjeg s 5 g samljevenog sjemena komorača (Fructus foeniculi) i 5 g kumina (Carum carvi), pa to kuhati 10min. u 1/2 Imlijeka. Pije se dvaput dnevno po 1 šalica protiv bolova: petolist gusji uklanja grč, komorač jača želudac, a kumin sprečava vjetrove i nadutost. Petolist gusji često se dodaje kao varivo špinatu. Žvakanjem njegovog korijena čvrsnu zubi i desni. Tinktura od petolista gusjeg uzima se protiv svih navedenih bolesti, triput dnevno po 5-8 kapi, poslije jela.

- Google oglasi -
Prethodni članakHerbarium – Petrovac
Naredni članakHerbarium – Perunika

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se...

Šafran kao lijek – 5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana koje niste znali

Korištenje šafrana potječe do starog egipatskog i rimskog doba kada se koristio u medicini da bi tek kasnije postao...
- Google oglasi -

Prirodan način čišćenja jetre od toksina

Glavna uloga jetre je detoksikacija cijelog tijela. To je naš unutarnji “čistač” koji uz pravu podršku može iz tijela...

Pobijedite zimski umor – Pet savjeta kako da povećate nivo energije

Zimski umor, depresija ili sezonski afektivni poremećaj česta je pojava sa kojom se bore mnogi. Simptomi zimskog umora su...

Ovo morate pročitati

Napitak od samo jedne žitarice koji u 10 dana “razbija” bubrežni kamenac

Podaci govore kako će se jednoj od 20 osoba...

Izbacite otrove iz sebe: Ljetno čišćenje organizma!

Ovu kuru primjenite kada osjećate umor, može i više...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas