Bokvica ženska koristi se kao sredstvo za liječenje rana i čireva

-

Mnogi su u zabludi da je bokvica ženska korov, ne znajući za nevjerovatne koristi ove ljekovite biljke. Prema legendi, bokvicu je prvi pronašao Aleksandar Veliki i ponjeo sa sobom u Evropu 327. godine prije nove ere. Američki domoroci su ovu biljku nazvali Vajtmanovo stopalo zato što je nicala bukvalno na svakom koraku a smatrali su je za neuglednu, invazivnu vrstu.

Kasnije je ova korisna malena biljka u mnogim narodnim tradicijama upotrebljavana u praktične svrhe a Saksonci su je čak svrstali u devet svetih biljaka. Takođe, ženska bokvica je bila rani hrišćanski simbol, a u mnogim kulturama smatrana je kao afrodizijak.

- Google oglasi -

Listovi ženske bokvice su jestivi, pa se mogu koristiti za pripremu salata ili variva. Stariji listovi bokvice su jačeg i neprijatnog ukusa, često teški i ljepljivi, ali mogu se koristiti za pripremu čaja.

Bokvica ženska

Prizemni listovi bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika. Na rubovima djelomično ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima ističe se uglavnom 7 provodnih žila. Cvjetna stapka je uspravna i okrugla a cvjetni klasić je duguljasto valjkast.

>>Za šta je sve dobra bokvica pročitajte ovdje.

Stanište: bokvica ženska ili trputac veliki može se naći na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putovima. Ali i u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih područja.

- Google oglasi -

Ljekoviti dio biljke: za lijek se sabiru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mjestu.

Ljekovito djelovanje: koristi se kao sredstvo za liječenje rana i čireva jer suzbija upale. Isto kao bokvica muška ili trputac muški koristi se kao lijek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti trpucu muškom. Koristi se u liječenju bolesti mokraćnog mjehura te čireva na želucu i crijevima.

Čaj od bokvice ženske

Čaj od bokvice ženske  upotrebljava se kao sredstvo za ispiranje usta koje uspješno može da eliminiše pojavu čireva u ustima. Ujedno omogućavajući i iskašljavanje. Od skoro, ova biljka je našla primjenu i kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Žličicu punu lišća preliti s 2,5 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj je najbolje piti dok je još topao.

Bokvica i med

bokvica i med

Da biste dobili ovaj izuzetni prirodni lijek za želudac i crijeva, najprije svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim i prljavim mjestima.

Nakon pranja, trebate je sitno iseckati, samljeti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promiješajte i iscijedite tečnost. Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namjenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubjedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje. Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup.

Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku. Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Također, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom  dobijenim hladnom preradom. Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med, koji je hladno prerađen, ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem. Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema upustvu, imat će izvanredno djelovanje. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari zvanične medicine. Ako ovoj recepturi dodate i čaj, napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korijena, liječenje će biti još uspešnije i brže.

- Google oglasi -

5 KOMENTARI

  1. lisce bokvice dobro oprati,posusiti i izmeriti.Izmeriti i koliko tezi bokvica,uzima se ista gramaza secera i to se stavi u tamnu bocicu,zakopa se u zamlji da stoji 40 dana.NAKON TOGA SE 3 PUTA DNEVNO UZIMA PO 1 MALA KASICICA ZA DECU,A 1 SUPENA KASIKA ZA ODRASLE OSOBE.Ovo je jedan od najefikasnijih sirupa protiv kaslja,bronhita i bronhopneumonije.

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Zdravstvene i prehrambene prednosti kakao praha

Danas je kakao najpoznatiji po svojoj ulozi u proizvodnji...

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas