Ljekovito biljeČajeviKako se upotrebljava kukuruzna svila za pripremu ljekovitog čaja

Kako se upotrebljava kukuruzna svila za pripremu ljekovitog čaja

-

Kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1,5 do 2,5 metra. Stabljika je snažna, srčikasta sa širokim linearnim listovima. Muški i ženski cvjetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvjetovi smješteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvjetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike. Za vrijeme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nastaniti ženski cvjetovi što se stvaraju u parovima, i nazivaju se »kukuruzna svila«. Čaj od kukuruzne svile od davnina je dobro poznat lijek za bubrege i od velike je koristi kod raznih oboljenja.

Kukuruzna svila se prepoznaje kao skup tankih vlasi (niti) na vrhu klipa kukuruza. Ova svila pomaže sakupljanju polena da bi se oplodio kukuruz.

- Google oglasi -

Sabire se po pravilu prije oprašivanja a suši se brzo i u hladu.

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od kukuruzne svile je idealna tečnost koja predstavlja jedan od najjačih prirodnih diuretika.

Kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Ukoliko »svila« nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće, a pospješuje čišćenje.

Koristi se, zatim, u liječenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca.

- Google oglasi -

Dobri se uspjesi postižu kod upale mokraćnog mjehura, upale nakapnice, srčanih bolesti s edemima te kod gihta i reumatizma. Koristi se za liječenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja.

Kukuruzna svila je dobra za smanjenje visokog krvnog tlaka i rizika stvaranja krvnih ugrušaka u krvnim žilama. Konzumiranje kukuruzne svile također može spriječiti otvrdnuće arterija i smanjiti rizik od anemije.

Za šta je kukuruz koristan i dobar za vaše zdravlje

Čaj od kukuruzne svile priprema

Priprema čaja je jednostavna. Jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile (ukoliko je nedovoljno osušena, gubi djelovanje) prelije se šoljom vrele (nikako ključale) vode, ostavi nekoliko minuta i procijedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva-tri sata. Ako vam se ukus ne dopada, dozvoljeno je popraviti ga limunom.

Ukoliko su vaše tegobe izraženije čaj možete piti i u većim količinama. Potrebno vam je 25 grama kukuruzne svile i 1 l vode za pripremu čaja, koji potom možete piti kad ožednite, umjesto vode.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Jodirana so protiv gušavosti

Iako su dnevne potrebe za jodom veoma male, njegov...

9 načina kako smiriti tjeskobni um i nervozan želudac

Ako se periodično osjećate živčano ili tjeskobno, vjerovatno ste...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas