Ljekovito bilje Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

-

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno prepoznata potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Ova biljka zauzima važno mjesto u liječenju biljem.

Podzemna lukovica češnjaka (Allium sativum) je biljka iz porodice ljiljana. Treba znati da češnjak ne sadrži samo izuzetna začinska svojstva, već i vrlo ljekovite tvari.

- Google oglasi -

Poznato je da češnjak sadrži eterično, hlapljivo ulje s alinom sastojkom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan miris. Također razgrađuje masnoće i ima antibiotičko djelovanje. Među sastojke češnjaka ubrajaju se i vitamini A, B1, B2 i C, čitav niz minerala, kalij, kalcij, magnezij i fosfor. Elementi u tragovima, bakar, kobalt i mangan, te ostale tvari, među kojima su saponini, flavonoidi, glukosinolati i fenolske kiseline.

Češnjak ljekovitost

Češnjak kao lijek za bakterije usporava rast bakterija te uspješno uništava bakterije, viruse i gljivice. Tako da je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlada i hunjavica, zatim različitih gljivičnih oboljenja kože i crijevnih infekcija.

Ima i vrlo pozitivan učinak na krv i krvne žile. Naime, redovitom primjenom potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, te snižava povišeni krvni tlak i povišene vrijednosti masnoća u krvi. Nadalje, sprečava nakupljanje trombocita i nastajanje krvnih ugrušaka, te stoga smanjuje opasnost od pojave moždane kapi, srčanog infarkta i tromboze. Ljekovitost češnjaka posebno je učinkovita kod lagano povišenog krvnog pritiska i kolesterola u krvi. Naime, istraživanja pokazuju da se kod ispitanika sa spomenutom dijagnozom već nakon redovite konzumacije oko 2 g svježega češnjaka dnevno tijekom četiri mjeseca, krvni pritisak normalizirao, a povišeni kolesterol u krvi smanjio za 12%.

- Google oglasi -

Tvari koje sadrži posebno alicin, uspješno razgrađuju štetne masnoće koje se nakupljaju na stjenkama arterija. Tako da se redovitim prisustvom češnjaka na jelovniku može spriječiti i pojava ateroskleroze.

Češnjak ima i antioksidacijsko djelovanje te tako učinkovito štiti organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala. Pojednostavljeno rečeno, zdrave stanice pretvaraju u bolesne i uzrokuju različita kancerogena oboljenja. Primjerice, temeljem rezultata vrlo opsežnoga američkog istraživanja koje je objedinilo dvadesetak internacionalnih studija dokazano je da se svakodnevnom konzumacijom između 3,5 i 28 g češnjaka bilo svježeg ili u hrani, rizik od pojave raka crijeva smanjuje za 75%, a želuca za 50%.

Tako uz već dokazano pozitivan utjecaj na rad želuca i probave općenito. Osim što poticanjem probave ublažava nadutost i grčeve, češnjak spomenute organe štiti i od zloćudnih bolesti. Uz to što može spriječiti pojavu zloćudnih oboljenja, češnjak ima i citostatičko djelovanje. Naime, istraživanja su pokazala da uništava tumorske stanice leukemije.

Osim toga češnjak općenito povoljno utječe na ljekovitost imunološkog sustava. Usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama, te pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Češnjak je i jedan od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv E.coli i stafilokoka. Nadalje, češnjak potiče mokrenje, koristi se kod bronhitisa, sprječava gripu, vanjskom primjenom može ublažiti i reumatične bolove.

Zbog svojih se osobina preporučuje svima koji drže do svojega zdravlja, a posebno starijim osobama i pušačima.

- Google oglasi -

10 KOMENTARI

  1. Bjeli luk kao antioksidant još su drevni Kinezi upotrebljavali kao lijek protiv skleroze.Evo recepture pravljenja tog lijeka.Ovde se radi o pravljenju tinkture(kapi) od bjelog luka.Očistiti 350g.bjelog luka i samljeti u sjeckalici za meso.Tu masu staviti u jednustaklenu teglu i preliti sa 3,5 dcl.96%Etil alkohola,čvrsto zatvoriti teglu i da ostoji 10 dana na prohladnom mjestu.Zatim se procjedi kroz gusto sito ili najlon čarapu pa ostoji tako procjeđeno 2 dana poslije toga opet procjedimo i tečnost procjeđenu stavimo u staklenu bočicu od 0,5l da ima dobar zatvarač.Kapi od bjelog luka uzimamo po sledećoj šemi.1.dan doručak 1 kap ručak 2.kapi večera 3 kapi i to prije obroka.2.dan D-4 kapi R-5 kapi V-6 kapi 3.danD-7 kapi R-8 kapi V-9 kapi 4.dan D-10 kapi R-11 kapi V-12 kapi 5.danD-13 kapi R-14 kapi V-15 kapi 6.danD-14 kapi R-13 kapi V-12 kapi 7.dan D-11 kapi R-10 kapi V-9 kapi 8.danD-8 kapi R-7 kapi V-6 kapi 9.dan D-5 kapi R-4 kapi V-3 kapi 10.dan D-2kapi R-1 kap V-25 kapi Poslije 10 dana lijek se uzima prije svakog obroka po 25 kapi još 7-10 dana i ovaj proces može se ponovit kroz 5 godina.Ako je nekom teško uzimati same kapi može sa 1dcl mlakog mlijeka lakše se pije naročito kada se uzima 25 kapi.Isključivo prije jela pa na 10-15 minuta.Ovaj lijek oslobađa organizam od masnih i krečnih materija i naslaga u krvnim sudovima,poboljšava razmjenu materija,sprečava infarkt srčanog mišića,podmlađuje i obnavlja brže ćelije organa u organizmu,sprečava arterosklerozu i poboljšava kapilarnu cirkulaciju.Poboljšava vid i sprečava aktiviranje tumorskih ćelija.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Suhe smokve su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Suho voće je veoma korisno za naš organizam, ali su suhe smokve na vrhu ljestvice zdravih namirnica....

Jabukovo sirće najstariji napitak za mršavljenje i zdrav život

Jabučni ocat, jedan je od najpopularnijih alternativnih zdravstvenih lijekova danas u upotrebi. Jabučni ocat je korišten od...

Čaj od kamilice pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, nesanice…

U ljekovitost kamilice svako od nas se zasigurno uvjerio bezbroj puta. Bilo da nas boli stomak, imamo...

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak...

Pasiflora umiruje napetost živaca, prirodna pomoć kod stresa

Pasiflora je biljka čiji pripravci mogu pomoći kod opuštanja i relaksacije. Okus ploda pasiflore je kiselkast, a miris...

Čajevima protiv bolova u stomaku – Prirodni lijekovi za stomačne tegobe

Težina u stomaku, nadimanje, zatvor, sve su to neprijatni i bolni simptomi. Specijalne mješavine čajeva i lagane...

Preporučeno

Suhe smokve su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Suho voće je veoma korisno za naš...

Jabukovo sirće najstariji napitak za mršavljenje i zdrav život

Jabučni ocat, jedan je od najpopularnijih alternativnih...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas