Ljekovito biljeNarodni LijekoviKoliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

-

Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i bolesti srca. Jedna od najpoznatijih razloga upotrebe ove namirnice svakako je snižavanje krvnoga tlaka. Brojna su istraživanja pokazala da je češnjak djelotvoran za visok tlak – tolika je njegova snaga.

Supstanca po kojoj je češnjak najpoznatiji je alicin. Osim što mu daje specifičan miris, alicin služi i za reduciranje masnoća koje se nakupljaju na stjenkama arterija. Naime, on blokira aktivnost angiotensina, što sprječava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnoga tlaka.

- Google oglasi -

Upravo zbog toga češnjak je savršen za zdravlje vašega srca i krvnih žila. Međutim, kako znati ne pretjerati u konzumaciji češnjaka?

Češnjak za tlak

Kako konzumirati češnjak?
Najbolje bi bilo češnjak konzumirati u svježem obliku. Naime, kada ga zdrobite ili isjeckate, iz češnjaka se otpušta spomenuti alicin. Djelovanje alicina se smanjuje sa starošću češnjaka ili s tretiranjem češnjaka na visokoj temperaturi. Naime, alicin je poznat kao poprilično nestabilan spoj zbog čega i nije dostupan u čistome obliku kao suplement.

Potrebno je da pojedete dva režnja češnjaka, a da bi vam lakše bilo možete ga nakrižati u čašu jogurta i popiti. Iz češnjaka se oslobađa kemijski spoj sumporovodik koji potiče dobar protok krvi te smanjuje pritisak na srce.

Jogurtom započnite dan, i u njega dodajte jedan češnjak ili pola kašikice cimeta, ova kombinacija pokazala se kao najdjelotvornija za prirodno snižavanje tlaka.

- Google oglasi -

Prehrana je značajno važna kod visokog tlaka – Šta treba da se jede

Brz način kako sniziti tlak

Cimet dokazano snižava krvni tlak. Cimet možete da koristite za doručak tako što njime pospete kafu ili jogurt sa žitaricama. Isto tako, isjeckamo voće poput jabuke ili kruške možete oplemeniti ovim mirisnim smeđim prahom. Smatra se kako je pola male kašike na dan dovoljna količina.

Kako jesti češnjak da ne smrdi pročitajte ovdje.

Hrana koja ruši tlak

Cvekla – Mnoga su istraživanja pokazala blagotvoran učinak cvekle na krvni tlak. Ona sadrži niz antioksidansa koji sprečavaju stvaranje aterosklerotskog plaka. Uz to sadrži nitrate koji se u organizmu prevode u dušikov monoksid te mogu potaknuti širenje krvnih žila. Redovita konzumacija cvekle i svih njezinih izvedenica jako je zdrava.

Banane – Ovo egzotično voće ima vodstvo po pitanju količine kalija koji prirodno pomaže snižavanju krvnog tlaka. Kažu kako jedna banana dnevno zadovoljava čak 12 posto dnevne potrebe za kalijem.

Mahunarke – Bjelančevine iz hrane imaju itekako važnu ulogu kod regulisanja visokog krvnog tlaka pri čemu je bitno konzumirati namirnice koje prirodno sadrže nisku količinu masti. To su sve mahunarke – leća, slanutak, grašak, zelene mahune su prijatelji krvnog tlaka pri čemu bijeli grah nosi vodstvo jer sadrži značajnu količinu kalcija, magnezija i kalija istovremeno.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...
- Google oglasi -

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....

Ovo morate pročitati

Brokula za zdravlje i dug život

Brokula za zdravlje cijelog organizma. Brokula sadrži različite biološki...

Još jedna potvrda koristi od kapsaicina

Nakon što je primjećeno da kapsaicin, glavna materija u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas