Zdravlje Liječenje Dekompenzacija srca ili zatajivanje srca

Dekompenzacija srca ili zatajivanje srca

-

Dekompenzacija srca je nesposobnost srca da u arterije izbaci dovoljnu količinu krvi za potrebe tkiva. Do ove pojave najčešće dolazi zbog prethodnih raznih srčanih bolesti, nakon čega je srce ostalo oštećeno.

Prvi simptomi ove bolesti su otežano disanje ili izvođenje manje napornih radnji. Dekompenzacija srca simptomi bolesti pacijenti najčešće primjećuju kada se penju uz stepenice. Ili kada često moraju stati da bi se odmorili ili došli do zraka. Kasnije pacijenti imaju problema sa gležnjevima. Gležnjevi često oteknu posebno na večer. No ti simptomi brzo nestanu što pacijente dovodi u zabludu da se radi o trenutnom i prolaznom umoru pa ne odlaze kod liječnika.

- Google oglasi -

Kasnije se javlja cijanoza koja se najviše vidi na licu pacijenta. Dispneja je sve češća, prisutna je i kod manjih napora, a oticanje se širi po cijelim nogama. Ako se ne reagira na vrijeme ova bolest može dovesti do plućnog edema i kardijalne astme. Tada opće stanje pacijenta postaje jako loše.

Dekompenzacija srca

Uzroci dekompenzacije srca su neke prijašnje bolesti srca koje su dovele do oštećenja tog organa. Neke od bolesti koje mogu dovesti do dekompenzacije srca su: arterioskleroza, miokarditis, hipertiroidizam, mitralna i aortalna stenoza i reumatska groznica, te kao čest uzrok moramo spomenuti i razne infektivne bolesti.

Da bi liječili ovu bolest potrebno se pridržavati sljedećeg: pacijent mora regulirati tjelesnu masu, prestati pušiti i konzumirati alkohol te se umjereno baviti tjelesnim aktivnostima. Lijekovi koji se upotrebljavaju prilikom liječenja dekompenzacije srca odnosno kardijalne dekompenzacije su: diuretici, beta-blokatori, ACE inhibitori, a nekada se upotrebljava i Digitalis.

- Google oglasi -

Diuretici se upotrebljavaju jer oni potiču izlučivanje tekućine iz organizma čime se smanjuju edemi i rasterećuje srce.

Još je posebno važno napomenuti da je jako važno preventivno djelovati na mogućnost oboljenja od ove bolesti. Pacijenti koji su ranije bolovali od nekih srčanih bolesti trebaju redovito posjećivati liječnika raditi sve potrebne pretrage i liječiti bolesti srca koje imaju, da ne dođe do pogoršanja, odnosno do dekompenzacije.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Vino u alternativnoj medicini – Primjena u liječenju

Da bi pripremili ljekoviti napitak bitno je uvijek koristiti dobro, plemenito vino, kao što su rebula, rizling...

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono sadrži najvažnije prehrambene sastojke. Karfiol je kupusno povrće vrlo visokog...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i lubenica) spada u porodicu krastavaca! Smatra se da potiče iz...

Crni sljez otklanja probavne smetnje i rastvara sluz, otčepljuje nos

Crni sljez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranjene stabljike visine do...

Tinktura od češnjaka – drevni tibetanski lijek za čišćenje organizma

Kako se pravi ljekovita tinktura od češnjaka za pomlađivanje i čišćenje organizma kod kuće?

Jagoda kao lijek reguliše šečer u krvi, krvni pritisak i holesterol

Za početak, jagoda kao lijek je prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi...

Preporučeno

Vino u alternativnoj medicini – Primjena u liječenju

Da bi pripremili ljekoviti napitak bitno je...

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas