Ljekovito biljeDubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

-

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske ovalne i duboko nazubljene listove koji su dlakavi. Cvate crvenim, a ponekad i bijelim cvjetovima što su u obliku grozda sakupljeni na jednoj strani. Dubčac ima veoma jak miris. Zbog gorkih tvari dubčac je odavno poznat kao ljekovita biljka.

Dubčac biljka raste na pašnjacima, livadama i kamenjarima naših primorskih krajeva i na rubovima šuma. Za vrijeme cvatnje sakuplja se cijela biljka bez korijena. Prilikom branja, režu se lisnati cvjetni i vrhovi grančica koji se suše u hladu na prozračnom mjestu.

- Google oglasi -

Dubčac antiseptično djeluje jer uništava mikrobe i bacile. Zbog tih svojstava odstranjuje trulež u crijevima i želucu. Upotrebljava se, nadalje, protiv svih groznica, a koristan je u liječenju šećerne bolesti, odnosno gušterače.

Dubčac kao lijek

Dubčac se upotrebljava kao lijek protiv svih bolesti organa za varenje, stimulira rad želuca, otvara apetit, poboljšava varenje hrane, sprječava bolove i upale želuca i crijeva, sprječava unutarnja krvarenja, djeluje lagano zatvarajuće pa se koristi kod dizenterije i akutnih ljetnih proljeva kod djece.

Također upotrebljava se kao blago antiseptično sredstvo kod infektivnih bolesti koje su praćene groznicom, gripe i akutnog i kroničnog bronhitisa. Poboljšava rad jetre i uklanja smetnje kod žučnih tegoba. Odavno je dubčac poznat kao sredstvo protiv reumatskog artritisa, gihta, za odstranjivanje vode iz organizma i za znojenje (diaforetik).

Izvana se upotrebljava kao oblog za osipe na koži, za ispiranje hemoroida ili posipanje prahom, kao i kod slabo liječenih rana (vulnerar).

- Google oglasi -

>>Top 15 recepata od trave ive pročitajte OVDJE

Dubčac čaj

Pripremamo ga na način da 1 kašičicu biljke prelijemo s dva decilitra uzavrele vode, poklopimo i procjedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šoljicu.

Vino od dubčaca

200 grama usitnjenog dubčaca namočiti u 1 litri crnog vina u trajanju od 8 dana s povremenim mućkanjem. Nakon toga se procijedi i pije po jedna mala čašica 3 puta dnevno. Vino se koristi za ublažavanje želučanih tegoba, ali i protiv malaksalosti i slabokrvnosti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,072SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Stevija je najpopularniji prirodni zaslađivač – 7 činjenica koje niste znali o njoj

Kao što vjerovatno i sami znate već po tome kakvu kafu pijete, nisu ni svi zaslađivači jednaki. Tržište je...

Kako spriječiti njihovu pojavu – Prirodni lijekovi za hemoroide

Hemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru,...

Ovo su znakovi koji govore da trebate ojačati imunitet

Veliki broj ljudi je neprestano prehlađen, ima problema s dišnim putevima, visokom tjelesnom temperaturom i kašljem. No, neki ljudi...

Najbolji prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete liječnika, a njihov najčešći uzročnik je bakterija E. coli. Iako su...
- Google oglasi -

Izgled noktiju otkriva više nego što mislite, pa čak i kakvog ste zdravlja

Izgled noktiju može biti najbolji pokazatelj kakvo vam je zdravlje. Nokti mogu svojom bojom, oblikom, izgledom i teksturom dati...

Pet znakova da vam slabi sluh

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim kasnijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom....

Ovo morate pročitati

Prepoznajte faktore rizika za bolesti bubrega

Kronična bubrežna insuficijencija ili bubrežno zatajenje je teška bolest...

Hrana za bolesnike s povišenim tlakom

Bitno se razlikuje povišeni krvni tlak koji nastaje zbog...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas