ZdravljeKako smanjiti štetu od dugotrajnog sjedenja na poslu? Nije...

Kako smanjiti štetu od dugotrajnog sjedenja na poslu? Nije samo tjelovježba rješenje!

-

S posla trčite u teretanu u želji da umanjite štetne posljedice koje nam zadaje dugotrajno sjedenje.

Tjelovježba je itekako korisna i neophodna. Ali istraživanje je utvrdilo da postoji i puno bolji način kako umanjiti štetu koja može nastati zbog predugog sjedenja.

- Google oglasi -

Dugotrajno sjedenje može biti štetno za vaše zdravlje, bez obzira na to koliko ste fizički aktivni. Srećom, postoje jednostavne strategije koje možete primijeniti kako biste smanjili rizik od bolesti povezanih sa sjedilačkim načinom života.

Dugotrajno sjedenje može dovesti do problema sa zdravljem

Ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje (dnevno bismo trebali hodati dva sata). Zbog čega predugo sjedenje šteti jetri, tjelesnoj težini, mozgu, mentalnom zdravlju, a premalo kretanja može i smanjiti životni vijek.

Dugotrajno sjedenje može imati štetne posljedice na zdravlje, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti i karcinoma debelog crijeva. Zapravo, neka istraživanja su pokazala da je rizik od raznih bolesti povezan s vremenom koje provedemo sjedeći. Čak i ako se redovno vježba, predugo sjedenje može anulirati prednosti tjelesne aktivnosti.

Sa željom da umanje štetu nastalu od višesatnog sjedenja na poslu i kod kuće. Mnogi potežu za tjelovježbom, i to je itekako poželjno i korisno. Ustanovljeno je da postoji i puno bolji (i jednostavniji) način na koji možete umanjiti negativan učinak dugotrajnog sjedenja na organizam – jednostavno se ustanite.

- Google oglasi -

Znanstvenici s Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su 38 strategija osmišljenih za umanjivanje vremena koje provedemo sjedeći. Te su došli do zaključka da je redovno ustajanje sa stolice najbolji način. Dakle, rješenje je u tome da se smanji vrijeme provedeno sjedeći umjesto da se poveća fizička aktivnost.

Zato, svaki mogući trenutak na poslu iskoristite da se dignete od stola pa makar i na nekoliko sekundi.

Ključ je u organizaciji

Osim toga, postoji i drugačiji pristup rješavanju problema dugotrajnog sjedenja koji se odnosi na organizaciju radnog mjesta. Na primjer, stolovi za stajanje, sjedala za aktivno sjedenje i povremeno korištenje stepenica umjesto lifta mogu smanjiti vrijeme koje se provodi sjedeći. Kombinacija ove vrste intervencija sa čestim ustajanjem može značajno poboljšati zdravlje i dobrobit na radnom mjestu.

Ubija vas dugo sjedenje? Ovo su dvije vježbe za bolna leđa koje pomažu

Također, važno je shvatiti da se borba protiv negativnih učinaka dugotrajnog sjedenja ne odnosi samo na radno mjesto. Jednostavne promjene u svakodnevnom životu, kao što su češći odlasci do trgovine pješice umjesto vožnje autom i manje vremena provedenog gledajući televiziju ili surfajući internetom, mogu značajno poboljšati opće zdravlje i dobrobit.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Bradavice na vratu možete jednostavno ukloniti uz pomoć jabukovog sirćeta

Fibromi, sitne bradavice su kožne benigne izrasline koje izgledaju kao mali...

Liječenje impotencije uz pomoć homeopatije

U homeopatiji se za liječenje impotencije koristi esencija od...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas