Herbarium – Šafran

-

Herbarium - Šafran Herbarium - Šafran

Nazivi biljke

Familija: Iridaceae
Narodni: Šafran
Latinski: Crocus sativus
Ljekarski: Stigmata croci
Engleski: Saffron
Njemački: Safran cehter
Talijanski: Crocco
Francuski: Le safran

Nalazište:

Porijeklom je s Orijenta. Uzgaja se u vrtovima i plantažama, na čvrstom, pješčanorn, dobro pognojenom tlu.

- Google oglasi -

Opis:

To je proljetna biljka s trajnom podzemnom lukovicorn, iz koje u proljeće izrastu uski, tamnozeleni listovi s bijelom uzdužnom prugom. Oni u jesen nestaju, a tada između njih iz lukovice izrastaju na dugim, cjevastim stapkama ljubičasti do narančastocrveni cvjetovi, čije latice imaju uzdužne crvene pruge. Najviše se cijeni vrsta s najizrazitijom narančastocrvenom bojom. Tučak je dulji od latica, pa viri iz cvijeta. Na svome vrhu ima tri vlažne-sjajne, smeđecrvene, urezane i narovašene njuške. Po tome se šafran i razlikuje od mrazovca, koji, osim toga, raste neku1tiviran po livadama i ledinama. Cvijet miriše svježe opojno, aromatično, a okus mu je oštar i gorak.

Sadrži:

Karotin, glikozid krocin, koji sve oboji jako žuto, zatim glikozidnu gorku tvar pikrokrocin, pa likopin, eterično ulje s terpenima, grožđani šećer, vosku sličnu mast i neki alkohol u tragu.

Bere se:

Cvate u rujnu i listopadu. Cvjetovi se beru rano ujutro, dok su još zatvoreni, stavljaju se u vrećice, na velikoj se dasci rašire i oprezno skidaju njuške s tučkova, da se zatim rasprostru na finom rešetu (mreži) i suše 24 sata oko 1 m iznad štednjaka ili užarenog drvenog ugljena. Kupe li se tučkovi u ljekarni, treba ih što prije izvaditi iz papirna te vrećice i dobro zatvoriti utamnosmeđu staklenu bocu, jer privlače vlagu iz zraka i odmah se kvare. Droga je vrlo skupa.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Safran djeluje lagano opojno i umirujuće. Učvršćuje san, umiruje boli i grčeve do neke granice. Upotrebljava se i kao začin, boja za maslac, drugu hranu i napitke. Pere li se njime, koža požuti. Punokrvni i ljudi skloni upalama ne smiju upotrebljavati šafran, jer potiče akciju krvnih žila i priljev krvi k mozgu. Inače šafran oživljava i stvara vedro raspoloženje. U maloj količini potiče crijeva, npr. upotrijebljen kao začin, pa pospješuje probavu, grčeve i bolove želuca i crijeva od naduvenosti zbog plinova umiruje.

- Google oglasi -

U većoj količini podražuje sluznicu želuca i crijeva, te prouzrokuje povraćanje, proljev, omaglicu, grčeve pa i smrt u komi. Tjera na znojenje. Već umjerene količine dovode do metroragija, odnosno provociraju menstruaciju, a kod trudnica dovode do pobačaja ako im se u prekoračenoj dozi daju radi umirenja bolova. Rođena djeca imaju tada žutu kožu. Safran se davao i za pospješenje i olakšavanje poroda. Razumljivo je da su otrovanja bila česta, jer se u narodu, osobito u ženskom svijetu, mnogo primjenjivao, a zbog neznanja i mnogo života dokrajčio. Zato se šafranom treba koristiti točno prema uputi liječnika.

U ljekarnama se osim tučkova izrađuje i Tinctura croci, sama ili pomiješana s opijem: Tinctura opii crocata, ili s alojem: Trinctura composita. Primjenjuju se, uglavnom, protiv histerije, hipohondrije, grčevitih katara probavnog trakta, zatvora, izostajanja menstruacije i da bi se ona regulirala, osobito kad je praćena bolovima. Upotrebljavaju se i u slučaju plućnih oboljenja, kroničnog bronhitisa i sl., jer kao opijum omamljuju krajnje završetke živaca koji omataju mjehuriće (alveole) bronha. Za tu se svrhu 3 g (8-10 tučkova) prelije s 2 dl kipuće vode, poklopi, ostavi stajati 15 min., procijedi i pije nezaslađeno, 1-2 šalice dnevno u gutljajima.

Kod magarećeg kašlja (pertussis) ili hripavca uzima se za napadaja po 1 žlica oparka od ½ g šafrana u prahu prelivenog s 2,5 dl kipućeg čaja od anisa (Pimpinella anisum). U oba ova slučaja može se s uspjehom dati i tinktura šafrana u dozi od 2-4-6 kapi najednom pri napadaju kašlja, ali samo j – danput dnevno. U osobito teškom slučaju smije se u jednom danu samo još jednom ponoviti ista doza, ali nakon 6-8 sati.

Protiv živčane slabosti, melankolije i sličnih duševnih stanja, ubrzanog pulsa, teturanja do nesvjestice, otvrdnuća jetre, pospanosti, napadaja moždane kapi i hemofilije, primjenjivala se tinktura u dozi od 4-6 kapi, 3-4 puta dnevno. U slučaju kapi dobro je dati udisati miris od mješavine šafrana, jakog octa i dabrove masti. Slabe oči ojača i boli u očima ublažuje mazanje vjedatinkturom od šafrana. Treba paziti da ne uđe u oči!

Promrznuti udovi (perniones) i smrzotine (kongelacij ) mažu se tekućinom od jednakih dijelova tinkture od šafr na i kamfor-špirita. Na upaljene i umorne oči mogu se stavljati i oblozi od mlijeka u koje se stavi tinkture ili čaja od šafrana, a to isto kao oblog omekšava upaljene dojke (mastitis), zanokticu (panaritium) i otečene zglobove, te ublažuje bolove.Za hladne i vruće obloge miješa se šafran s vodom, vinom i mlijekom. Pomiješa li se s bjelanjkom i žumanjkom kokošjeg jajeta, time nakvasi gaza i primijeni kao oblog, ublažuj bolove, smanjuje otekline i liječi upalu.
Prelije li se šafran kipućim octom i pošto odstoji 15 min. time masira kod napada padavice i udara kapi, bolesnik se oporavi i dolazi k sebi. Moči li se šafran u vinjaku ili jak j rakiji 14 dana, pa se time masira, jača živce i srce, a ako se to stavi kao oblog na ranu, zaustavlja krvarenje i uništava bol.

Protiv hladne i vlažne gangr ne (Sphacelus) smiješa se šafran s maslinovim uljem i lužinom i time maže oboljelo mjesto. Kao mast, miješa se sa svinjskom masti, a kao melem s vodom i nešto loja, ili maslinovim uljem i bj elanj kom. Protiv vrućih oteklina šafran se pomiješa s jajetom i time maže oboljelo mjesto. Najjače boli podagre (gihta) umire se kad se na oboljelo mjesto stavi oblog od mješavine šafrana, mlijeka, maslinova ulja i nešto opijuma.
Tinktura, a osobito sirup za djecu, najbolje je da napravi ljekarnik, a treba ih davati točno po uputi liječnika. Svako prekoračenje doze dovodi do lupanja srca, glavobolje, vrtoglavice, povraćanja, omame i pospanosti a na kraju do paralize mozga i živaca.

Vrlo dobro djeluje protiv vrbanca ili crvenog vjetra (Erysipelas) mast sastavljena od jednakih dijelova šafran ova praha, pravog maslinovog ulja i sitno nastruganog voska: sve se to ostavi rastopiti s malo vode u zemljanom lončiću i dobro izmiješa, k tome se dodaju dva bjelanjka kokošjih jaja i sve zajedno opet dobro izmiješa. Oboljelo mjesto maže se time ujutro i navečer s pomoću kokošjeg pera, pa se pokrije suhom lanenom krpom. Svaki put prije upotrebe treba ovaj melem dobro promućkati.

Herbarium - Narodnilijek.com

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

  1. Navod da safran cvijeta u jesen,??kad i otrovni marzovac- molim provjerite strucne literature!Safran cvijeta vec u Veljaci, a nikada u Jesen!Otrovni Mrazovac/colchicum autumnale/ ciji se listovi u proljece mogu zamijeniti sa Medvjedjim lukom, cvijeta u jesen!Svake godine se desavaju trovanja zbog neznanja. !!

  2. Po prvi put nailazim na informaciju u ovom tekstu da safran: Cvate u rujnu i listopadu. ako se (greskom) mislilo na mrazovac, onda je ovo zbunjujuca i opasna informacija obzirom da je mrazovac otrovan. safran je (po mojim saznanjima) vezan samo za proljece sto i ovaj tekst u pocetku kazuje

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Izraelci proizveli paradajz sa ukusom ruže i limuna

Izraelski naučnici proizveli su genetski modifikovan paradajz sa aromom...

Za koji tip kože kažemo da je suha?

Kod tipa kože "suha koža" pore su teško vidljive,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas