Ljekovito bilje Herbarium Herbarium - Šafran

Herbarium – Šafran

-

Herbarium - Šafran Herbarium - Šafran

Nazivi biljke

Familija: Iridaceae
Narodni: Šafran
Latinski: Crocus sativus
Ljekarski: Stigmata croci
Engleski: Saffron
Njemački: Safran cehter
Talijanski: Crocco
Francuski: Le safran

Nalazište:

Porijeklom je s Orijenta. Uzgaja se u vrtovima i plantažama, na čvrstom, pješčanorn, dobro pognojenom tlu.

Opis:

- Google oglasi -

To je proljetna biljka s trajnom podzemnom lukovicorn, iz koje u proljeće izrastu uski, tamnozeleni listovi s bijelom uzdužnom prugom. Oni u jesen nestaju, a tada između njih iz lukovice izrastaju na dugim, cjevastim stapkama ljubičasti do narančastocrveni cvjetovi, čije latice imaju uzdužne crvene pruge. Najviše se cijeni vrsta s najizrazitijom narančastocrvenom bojom. Tučak je dulji od latica, pa viri iz cvijeta. Na svome vrhu ima tri vlažne-sjajne, smeđecrvene, urezane i narovašene njuške. Po tome se šafran i razlikuje od mrazovca, koji, osim toga, raste neku1tiviran po livadama i ledinama. Cvijet miriše svježe opojno, aromatično, a okus mu je oštar i gorak.

Sadrži:

Karotin, glikozid krocin, koji sve oboji jako žuto, zatim glikozidnu gorku tvar pikrokrocin, pa likopin, eterično ulje s terpenima, grožđani šećer, vosku sličnu mast i neki alkohol u tragu.

Bere se:

Cvate u rujnu i listopadu. Cvjetovi se beru rano ujutro, dok su još zatvoreni, stavljaju se u vrećice, na velikoj se dasci rašire i oprezno skidaju njuške s tučkova, da se zatim rasprostru na finom rešetu (mreži) i suše 24 sata oko 1 m iznad štednjaka ili užarenog drvenog ugljena. Kupe li se tučkovi u ljekarni, treba ih što prije izvaditi iz papirna te vrećice i dobro zatvoriti utamnosmeđu staklenu bocu, jer privlače vlagu iz zraka i odmah se kvare. Droga je vrlo skupa.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

- Google oglasi -

Safran djeluje lagano opojno i umirujuće. Učvršćuje san, umiruje boli i grčeve do neke granice. Upotrebljava se i kao začin, boja za maslac, drugu hranu i napitke. Pere li se njime, koža požuti. Punokrvni i ljudi skloni upalama ne smiju upotrebljavati šafran, jer potiče akciju krvnih žila i priljev krvi k mozgu. Inače šafran oživljava i stvara vedro raspoloženje. U maloj količini potiče crijeva, npr. upotrijebljen kao začin, pa pospješuje probavu, grčeve i bolove želuca i crijeva od naduvenosti zbog plinova umiruje.

U većoj količini podražuje sluznicu želuca i crijeva, te prouzrokuje povraćanje, proljev, omaglicu, grčeve pa i smrt u komi. Tjera na znojenje. Već umjerene količine dovode do metroragija, odnosno provociraju menstruaciju, a kod trudnica dovode do pobačaja ako im se u prekoračenoj dozi daju radi umirenja bolova. Rođena djeca imaju tada žutu kožu. Safran se davao i za pospješenje i olakšavanje poroda. Razumljivo je da su otrovanja bila česta, jer se u narodu, osobito u ženskom svijetu, mnogo primjenjivao, a zbog neznanja i mnogo života dokrajčio. Zato se šafranom treba koristiti točno prema uputi liječnika.

U ljekarnama se osim tučkova izrađuje i Tinctura croci, sama ili pomiješana s opijem: Tinctura opii crocata, ili s alojem: Trinctura composita. Primjenjuju se, uglavnom, protiv histerije, hipohondrije, grčevitih katara probavnog trakta, zatvora, izostajanja menstruacije i da bi se ona regulirala, osobito kad je praćena bolovima. Upotrebljavaju se i u slučaju plućnih oboljenja, kroničnog bronhitisa i sl., jer kao opijum omamljuju krajnje završetke živaca koji omataju mjehuriće (alveole) bronha. Za tu se svrhu 3 g (8-10 tučkova) prelije s 2 dl kipuće vode, poklopi, ostavi stajati 15 min., procijedi i pije nezaslađeno, 1-2 šalice dnevno u gutljajima.

Kod magarećeg kašlja (pertussis) ili hripavca uzima se za napadaja po 1 žlica oparka od ½ g šafrana u prahu prelivenog s 2,5 dl kipućeg čaja od anisa (Pimpinella anisum). U oba ova slučaja može se s uspjehom dati i tinktura šafrana u dozi od 2-4-6 kapi najednom pri napadaju kašlja, ali samo j – danput dnevno. U osobito teškom slučaju smije se u jednom danu samo još jednom ponoviti ista doza, ali nakon 6-8 sati.

Protiv živčane slabosti, melankolije i sličnih duševnih stanja, ubrzanog pulsa, teturanja do nesvjestice, otvrdnuća jetre, pospanosti, napadaja moždane kapi i hemofilije, primjenjivala se tinktura u dozi od 4-6 kapi, 3-4 puta dnevno. U slučaju kapi dobro je dati udisati miris od mješavine šafrana, jakog octa i dabrove masti. Slabe oči ojača i boli u očima ublažuje mazanje vjedatinkturom od šafrana. Treba paziti da ne uđe u oči!

Promrznuti udovi (perniones) i smrzotine (kongelacij ) mažu se tekućinom od jednakih dijelova tinkture od šafr na i kamfor-špirita. Na upaljene i umorne oči mogu se stavljati i oblozi od mlijeka u koje se stavi tinkture ili čaja od šafrana, a to isto kao oblog omekšava upaljene dojke (mastitis), zanokticu (panaritium) i otečene zglobove, te ublažuje bolove.Za hladne i vruće obloge miješa se šafran s vodom, vinom i mlijekom. Pomiješa li se s bjelanjkom i žumanjkom kokošjeg jajeta, time nakvasi gaza i primijeni kao oblog, ublažuj bolove, smanjuje otekline i liječi upalu.
Prelije li se šafran kipućim octom i pošto odstoji 15 min. time masira kod napada padavice i udara kapi, bolesnik se oporavi i dolazi k sebi. Moči li se šafran u vinjaku ili jak j rakiji 14 dana, pa se time masira, jača živce i srce, a ako se to stavi kao oblog na ranu, zaustavlja krvarenje i uništava bol.

Protiv hladne i vlažne gangr ne (Sphacelus) smiješa se šafran s maslinovim uljem i lužinom i time maže oboljelo mjesto. Kao mast, miješa se sa svinjskom masti, a kao melem s vodom i nešto loja, ili maslinovim uljem i bj elanj kom. Protiv vrućih oteklina šafran se pomiješa s jajetom i time maže oboljelo mjesto. Najjače boli podagre (gihta) umire se kad se na oboljelo mjesto stavi oblog od mješavine šafrana, mlijeka, maslinova ulja i nešto opijuma.
Tinktura, a osobito sirup za djecu, najbolje je da napravi ljekarnik, a treba ih davati točno po uputi liječnika. Svako prekoračenje doze dovodi do lupanja srca, glavobolje, vrtoglavice, povraćanja, omame i pospanosti a na kraju do paralize mozga i živaca.

Vrlo dobro djeluje protiv vrbanca ili crvenog vjetra (Erysipelas) mast sastavljena od jednakih dijelova šafran ova praha, pravog maslinovog ulja i sitno nastruganog voska: sve se to ostavi rastopiti s malo vode u zemljanom lončiću i dobro izmiješa, k tome se dodaju dva bjelanjka kokošjih jaja i sve zajedno opet dobro izmiješa. Oboljelo mjesto maže se time ujutro i navečer s pomoću kokošjeg pera, pa se pokrije suhom lanenom krpom. Svaki put prije upotrebe treba ovaj melem dobro promućkati.

Herbarium - Narodnilijek.com

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

  1. Navod da safran cvijeta u jesen,??kad i otrovni marzovac- molim provjerite strucne literature!Safran cvijeta vec u Veljaci, a nikada u Jesen!Otrovni Mrazovac/colchicum autumnale/ ciji se listovi u proljece mogu zamijeniti sa Medvjedjim lukom, cvijeta u jesen!Svake godine se desavaju trovanja zbog neznanja. !!

  2. Po prvi put nailazim na informaciju u ovom tekstu da safran: Cvate u rujnu i listopadu. ako se (greskom) mislilo na mrazovac, onda je ovo zbunjujuca i opasna informacija obzirom da je mrazovac otrovan. safran je (po mojim saznanjima) vezan samo za proljece sto i ovaj tekst u pocetku kazuje

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Nar – Šipak – Morgaj – «jabuka prepuna koštica» jedna od zdravijih voćki na svijetu

Čini se da je nar (u narodu poznat kao šipak) bio desetljećima nepravedno zapostavljan od strane znanstvenika....

Voćka ljubavi, Nar je riznica zdravlja

Bojom i ukusom u rasponu od “slatkog kao med” do kiselkastog i gorkog, nar voćka podsjeća na...

Sok od češnjaka je melem protiv opadanja kose

Već odavno na tržištu imamo razne šampone i tonike za kosu koji sadrže sok od češnjaka, koji...

Ovaj recept starih travara liječi svaku bolest

Prenosimo vam recept od starih travara, za koji se kaže da liječi svaku bolest. Vino od borovnice...

Ostat ćete bez teksta, i mi smo! Evo šta gluten zaista radi hrani

Ukoliko proteklih par godina niste proveli u pećini, sigurno ste upoznati sa pojmom gluten. Bez obzira na...

Napitak od samo jedne žitarice koji u 10 dana “razbija” bubrežni kamenac

Podaci govore kako će se jednoj od 20 osoba tokom života u tijelu stvoriti bubrežni kamenac koji,...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas