Poslušajte savjete kardiologa kako spriječiti srčani udar

-

Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi srčanog udara ne moraju uvijek biti burni već su vrlo tihi i blagi. Razlikuju se ponekad kod muškarca i žena. Ako vam je stalo do zdravlja svog srca, poslušajte savjete kardiologa kako možete spriječiti srčani udar.

Tokom velikih vrućina koje mnogi ljudi teško podnose javi se zabrinutost da će nam vrućina narušiti zdravlje, a među najvećim je strah od srčanog udara. Kad se uzme u obzir da svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara, strah je tim veći. Uprkos napretku znanosti i medicine te svijesti o očuvanju zdravlja, u zapadnom su svijetu bolesti koronarnih arterija odgovorne za najviše smrtnih slučajeva.

- Google oglasi -

Kako spriječiti srčani udar

Kao kardiolog više se bavim posljedicama srčanog udara nego njegovim uzrocima, ali mogu reći da ljeto nije nimalo rizičnije doba za srčane bolesnike nego zimski uslovi. I ljeti i zimi treba se držati nekih pravila i provoditi uobičajene zdravstvene kontrole. Za ljeto vrijedi opći savjet – da se pije dosta tekućine i da se ne ide na direktno sunce. U mojem poslu zaista nema nikakve razlike između ljeta i zime niti je više pacijenata – rekao je kardiolog dr. Željko Sutlić iz KB-a Dubrava.

Najčešći je uzročnik srčanog udara ateroskleroza koja zahvaća koronarne krvne žile. Ateroskleroza je nakupljanje masnog materijala na unutrašnjim stijenkama arterije koji uzrokuje da njome više ne protječe dovoljno krvi. Ako zahvati koronarne arterije koje opskrbljuju srce može nastupiti srčani udar. Tada odumire dio srčanog mišića zbog prestanka dotoka dovoljno krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića.

Kako možete spriječiti srčani udar i održati zdravlje srca ističe dr. Sutlić: Da se to ne bi dogodilo važno je redovno kontrolisati krvni tlak, pa nije loše ni nabaviti tlakomjer da biste mogli redovitije pratiti tlak. Treba i redovno kontrolisati šećer, a dijabetičari moraju držati svoju bolest pod kontrolom.

Mnoga su istraživanja potvrdila da se sa sniženjem previsokog krvnog tlaka naglo smanjuje i rizik od infarkta, jednako kao i sa regulisanjem glukoze u krvi. Rizični su faktori i psihički i emocionalni stres udruženi s tjeskobom, pa treba poraditi na tehnikama opuštanja te ih uvesti u svakodnevni raspored. Važno je regulisati tjelesnu težinu i riješiti se suvišnih kilograma, naročito naslaga masnoća na trbuhu i postati aktivniji.

- Google oglasi -

Tjelesna neaktivnost slabi kondiciju te doprinosi debljanju i povišenju razina masnoća u krvi. Održavanje optimalne težine uz uravnoteženu prehranu i primjerena fizička aktivnost jako su važni za sprečavanje koronarnih bolesti i održavanje zdravlja.

Dobrobiti mediteranske dijete služe kao zaštita od kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti, dokazano je 1950-ih, a nove studije pokazuju da smanjuje nastanak tumora.

Kretanje je pola zdravlja. Hodanje u trajanju od 30-ak minuta dnevno, vožnja bicikla umjesto vožnja automobilom ili korištenje stepenica umjesto dizala koraci su za očuvanje zdravlja srca.

Pijte vodu i to ne hladnu. Ljeti ne čekajte da se pojavi osjećaj žeđi nego pijte vodu čiji će vam unos odrediti ljekar. Važno je izbjegavati sokove i napitke s kofeinom. Tekućina ne smije biti hladna.

Pravila za jako srce. Izbjegavajte nikotin, zasoljenu hranu i sol uopće. Jedite svježe voće i povrće svaki dan te izbjegavajte mast, šećer i bijelo brašno te brzu hranu i alkohol.

Ljeti se preporučuje izbjegavanje boravka na suncu od 10 do 17 sati. Također, važno je izbjegavanje većih tjelesnih napora i poštivanje potreba tijela za odmorom.

Izbjegavajte hranu s puno kolesterola, poput svinjetine i jela s roštilja. Barem tri puta sedmično jedite ribu, a voće i povrće neka čine dio u barem tri obroka na dan.

Za vježbanje se odjenite lagano, nosite kapu i sunčane naočale. Pijte dovoljno vode prije vježbanja tokom i poslije njega. Također, dok ste na odmoru, ne ulazite vrući u more.

Simptomi srčanog udara kod žena

Srčani udar u žena može se javiti s jednim, tihim simptomom. Žene mogu iskusiti sve simptome, ali i samo jedan u slučaju srčanog udara. Iako mogu imati i opisane tipične tegobe, češće opisuju bolove u leđima ili čeljusti, kratak dah, žgaravicu, mučninu ili kronični umor. Stariji i oboljeli od dijabetesa također mogu imati vrlo blage simptome, čak i ako su vrlo blagi trebaju potražiti liječničku pomoć.

Čuvajte se bola u želucu, ali i jake vrtoglavice
Simptomi mogu biti jako različiti, od samo lagane nelagode u prsima pa do razdiruće boli. Bez obzira na jačinu, zovite Hitnu pomoć osjetite li nelagodu u grudima, može se osjećati kao lagana bol, pritisak ili stezanje u grudima koje traje dulje od nekoliko minuta, a može i dolaziti u valovima.

Reagujte ako osjetite nelagodu koja se širi u ramenima, rukama, leđima, zubima i čeljusti. Može biti riječ samo o boli bez nelagode u prsima. Pritisak u prsima može pratiti vrtoglavica i slabost uz osjećaj da ćete se onesvijestiti te vas može obliti hladan znoj.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Može li čokolada da bude korisna za zdravlje?

Jedan od najvećih proizvođača čokolada i bombona, u Sjedinjenim...

Sigurnosni savjeti za korištenje prirodni sredstava protiv komaraca

Komarci, a ima ih oko 300 vrsta, ne napadaju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir