Herbarium – Zimzelen

0
721

Herbarium - Zimzelen

Nazivi biljke

Familija: Apocynacae
Narodni: Zimzelen
Latinski: Vinca minor
Ljekarski: Folia vincae minoris
Engleski: Early-flowering perivinkle
Njemački: Immergrun kleines
Talijanski: Pervinea piccola
Francuski: La pervenche

Nalazište:

Raste uz zidove, putove, rubove šuma, po žiivicarna, zaklonima, kamenjarima, te po parkovima i vrtovima kao ukrasno bilje.

Opis:

To je trajna, mala, do 20 cm visoka biljka, vječno zelenih, nasuprotnih, jajolikio, kopljasti, sjajno kožnatih listova i svjetlomodroljubičastih pojedinačnih cvjetova na visokim stabljikama. Okusa je gorkog i oporog.

Sadrži:

0,3% vincamina i sličnih alkaloida,heterozid, vind, uričnu kiselinu, fitosterol, tanin, pektin, oko 205 mg vitamina C, gorke tvari i mineralne soli.

Bere se:

Cvate od travnja do lipnja, a ponekad i u jesen. U proIjeće se sabire lišće dokle god biljka cvate. Treba ga sušiti brzo.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

U 2-3 dl vode kuha se 2 min. 1 velika žlica lišća, i nakon 10 min. procijedi. Pije se dvaput dnevno po 1 šalica poslije jela, protiv plućnih bolesti, krvarenja iz nosa, pluća, debelog crijeva i hemoroida, protiv katara i proširenja želuca, za obnovu slumice i regulisanja menstruacije. Vincamin snizuje krvni tlak, kao reserpin. Žlica zdrobljenog lišća kuha se u 2 dl vode i, pošto to 2 odstoji, pije se 3-4 puta dnevno po 1 velika žlica prije jela. gorke i opore tvari biljke jačaju kao tonik, pa se u tu svrhu 100 g lišća moči 10 dana u 1 I crnog vina; pije se po 1 velika žlica triput dnevno, prije jela. Pola žličice u prah smrvljenog lišća, uzete dvaput dnevno, poslije jela, smanjuje žeđ i smiruje šećer kod dijabetičara.

Herbarium - Narodnilijek.com