Zdravlje Savjeti Hormoni nam mogu potajno uništavati život

Hormoni nam mogu potajno uništavati život

-

hormoni nam mogu uništiti životMnogo faktora, poput stresa ili anksioznosti, može poremetiti nivo hormona u organizmu, a ako ne obraćate pažnju na promjene, mjesecima se možete mučiti s umorom ili recimo, ružnim promjenama na koži.

Loše raspoloženje, stalna iscrpljenost, nagli rast dlačica ili pojačano znojenje samo su neki od simptoma preko kojih vam tijelo poručuje da nije u svom uobičajenom balansu. Ako primjetite da vam duže vrijeme ovi znakovi ometaju svakodnevicu, svakako posjetite ljekara, jer je moguće da su za sve to krivi poremećeni hormoni i potreban vam je pregled štitnjače.

Hronični umor

Ginekolog Alisa Dvek otkrila je za “Tajm” koja je razlika između normalnog umora i onog koji bi trebalo da nas zabrine. Ako ste umorni nakon nekog važnog poslovnog projekta koji je trajao recimo mjesec dana i tražio velik angažman, onda je to u redu. Međutim, ako ste počeli da primjećujete da ste umorni, a ništa vam se nije promjenilo u uobičajenom životnom ritmu, vrijeme je da posjetite ljekara. Razloga za stalnu iscrpljenost ima više, ali prvo se javite svom ljekaru, posebno ako ste primjetili promene u težini, apetitu i raspoloženju.

Promjene na koži

Odjednom vam se stanje kože promijenilo i osjećate se kao da ste u pubertetu? Akne na koži mogu ukazivati na povišen nivo testosterona. Ali za ovaj problem postoji rešenje, jer će u tom slučaju lekar prepisati lek koji će izbalansirati hormone i koža će opet biti čista.

Iznenadni rast dlačica

- Google oglasi -

Ovdje se radi o zaista naglom rastu dlačica koje su često i dosta tamne i otprilike buknu za mjesec dana. Najčešće se pojavljuju na bradi, grudima ili na zadnjem dijelu ruku. Dvekova kaže da takvo stanje čak može biti znak da se radi o tumoru, ali naglašava kako su takvi slučajevi rijetki i da su operabilni. Uz ljekarsku brigu, to je najčešće rješiv problem.

Neredovan menstrualni ciklus

Baš kao i umor, neredovan menstrualni ciklus može biti rezultat mnogih faktora poput stresa, problema sa štitnjačom, niskog nivoa estrogena ili sindroma policističnih jajnika (PCOS). Policistični jajnici također mogu izazvati i gubitak težine ili spomenuti rast dlačica. Generalno, PCOS se liječi putem ishrane, vježbanja i kontracepcijskih pilula, ali ljekar će nakon pretraga pronaći tačan uzrok i preporučiti vam terapiju.

Pretjerano znojenje noću

Ojednom počnete da se budite noću okupani u znoju. Moguće je da je za to stanje kriv estrogen, odnosno to što su njegovi nivoi preniski. Obično ovakve probleme imaju žene koje ulaze u razdoblje predmenopauze, a može se pojaviti i deset godina prije početka menopauze. Ako inače imate redovne menstrualne cikluse i u dobi ste ispod 40 godina, svakako se javite ljekaru, jer se možda radi o ranijem ulasku u menopauzu.

>> Kako spriječiti preranu menopauzu?

- Google oglasi -

 

- Google oglasi -

3 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Najbolji jesenski plodovi za vaše zdravlje

Jarke i tople boje jesenskih plodova nisu samo lijepe za oko. Šarenilo jabuka, krušaka, mandarina, nara, kukuruza,...

Kesten – Jesenski plod koji ima pozitivna svojstva

I voće je i plod šume, i hranjiv je i dijetalan, i sladak i slan, i desert...

Banane za zdravlje – Šta je to tako dobro u bananama?

Banane doživljavamo kao užinu ili voćni dodatak pojedinom obroku, ne razmišljajući previše o svim blagodatima ovoga tropskog...

7 vrsta namirnica koje trbuh napuhuju poput balona

Napuhan trbuh i plinovi problem je s kojim se većina nas susreće na dnevnoj bazi. Osim stresa...

Alergija na kućno cvijeće

Da li ste znali da i kućne, ukrasne biljke, mogu kod ljudi da budu uzročnik alergije? Iako...

Žuti cvijet u borbi protiv depresije

Gospina trava ili kantarion (Hypericum perforatum) najpoznatiji je prirodni lijek za depresiju. Njeni blistavo žuti cvjetovi i...

Preporučeno

Najbolji jesenski plodovi za vaše zdravlje

Jarke i tople boje jesenskih plodova nisu...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas