Kako protiv hemoroida?

1
410

uredAlternativne metode za liječenje hemoroida

Od 50 do 80% ljudi se susretne sa hemoroidima barem jedan put u životu. Ova bolest je problem novijeg (modernog) doba.

Nepravilan rad crijeva dovodi do pojave hemoroida

Lošom prehranom ugrožavate pravilan rad crijeva, što dovodi do naprezanja kod pražnjenja te pojave hemoroida. Pravilnom prehranom načinite prvi korak u borbi protiv ove neugodne bolesti. Poboljšajte kvalitetu vaše prehrane, smanjite unos brze hrane, i posebno pripazite da jedete hranu koja sadrži puno vlakana u sebi.

Također, povećajte unos vode u organizam, jer voda igra značajnu ulogu u kvaliteti rada crijeva i probavi općenito.

U slučaju trudnoće i poroda kod žena važno je hemoroide tretirati kremama. Kod žena se hemoroidi u većini slučajeva samo povuku kroz neko dogledno vrijeme. Ipak, ako se hemoroidi nisu povukli i godinu dana nakon poroda, svakako razmislite o uzimanju prirodnih sredstava za liječenje hemoroida. Ukoliko mislite da je to potrebno, obratite se liječniku za pomoć i stručno mišljenje.

Osobe koje rade uredske poslove, odnosno one osobe koje se slabo kreću i većinu radnog vremena provedu sjedeći imaju veće šanse da obole od hemoroida. Ako je ikako moguće, smanjite sjedenje i povećajte vaše fizičke aktivnosti. Svako 20 minute ustanite i prošećite po uredima, ili se rastegnite u uredu gdje radite.

Dizanje tereta može dovesti do pojave hemoroida, baš kao i kile. Prilikom podizanja i prenošenja teških predmeta dobro razmislite o tome koje su vaše granice. Izbjegavajte podizati teške predmete, pogotovo one za koje smatrate da su i preteški za vas.