Ishrana protiv gljivičnih infekcija je ključ u liječenje gljivica

-

Svako, ko se bar jednom susreo sa bilo kojim gljivičnim infekcijama, zna kako se gljivica zapravo veoma teško riješiti. Hrana protiv gljivičnih infekcija ima važnu ulogu u liječenju.

Najčešća gljivična infekcije je ona sa Candidom. Ona se normalno nalazi kao stalni stanovnik u našem organizmu. A pod određenim okolnostima, prije svega padom imuniteta, naglo se počinje razmnožavati i stvarati prave probleme.

- Google oglasi -

Hrana protiv gljivičnih infekcija

Bilo da se radi o bolesti probavnih organa, ili veoma čestim upalama genitalija, trebamo znati da je konzumiranje visoko-prerađene, nezdrave hrane i namirnica sa kvasnicama i šećerom, najveći krivac za nezaustavljivu najezdu gljivica i gljivičnih infekcija.

Zabranjene namirnice

Ako imate neko od gljivičnih infekcija, prva stvar koju trebate znati jeste da se gljivice hrane šećerom kojeg unosimo kroz ishranu. Zbog toga se iz jelovnika hitno mora izbaciti bijeli šećer, med i sve vrste zaslađivača, kao i kolače i druge slatkiše.

Također, ne preporučuje se konzumiranje začina poput majoneze, senfa, sirćeta i kiselih salata. Kao niti sireva i suhomesnatih proizvoda. Unos mliječnih proizvoda i sladoleda isto tako pogoduje rastu gljivica. Pa ih je najbolje skroz ukloniti s jelovnika dok su gljivice tu.

Dozvoljene namirnice

Za vrijeme terapije protiv gljivične infekcije preporučuje se korištenje riže, kukuruznog hljeba, kokica i zobenih pahuljica. Važno je u prehranu uvrstiti integralni hljeb koji je napravljen sa praškom za pecivo ili sodom bikarbonom, a nikako sa kvascem.

- Google oglasi -

Svo zeleno povrće, zbog prisutnog hlorofila, izuzetno je djelotvorno, jer pomaže bržoj eliminaciji gljivičnih infekcija iz organizma, te se svakako preporučuje konzumirati.

Običan jogurt, ili onaj sa probioticima (samo nikako ne voćni), sve vrste ribe i namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama, svakako se preporučuju unositi u ishrani što je više moguće. Savjetuje se i unos što većih količina vode, a dozvoljeno je piti limunadu, biljne čajeva i kafu bez kofeina. Ako se radi o vanjskim gljivičnim infekcijama, moguće je primjeniti i neke prirodne lijekove. Više o tome pročitajte u članku atletsko stopalo.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Masaža lica ima veliki učinak na ljepotu i zdravlje kože

Redovne facijalne masaže mogu usporiti starenje kože i učiniti...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas