Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

-

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva ovo je hrana koja se može pohvaliti najvećim dobrobitima.

Sve veći broj istraživanja ukazuje na ogromnu ulogu koju vaša crijeva igraju u vašem zdravlju. Osim što pomažu u probavi, dobre bakterije u crijevima pomažu u održavanju zdravlja proizvodnjom vitamina, podržavanjem imuniteta i obranom od štetnih bakterija. Zapravo, više od 70% vašeg imunološkog sistema nalazi se u vašim crijevima.

- Google oglasi -

Tanko i debelo crijevo su najvažniji organi imunološkog sistema, jer se čak 80% zaštite organizma odvija u njima, a naročito u debelom crijevu.

Hrana za zdravlje crijeva

Meki i odležani sirevi. Mnogi sirevi nastaju fermentacijom, ali ne sadrže svi fermentirani sirevi probiotike. Odležani, mekani sirevi kao što su cheddar , mozzarella , gruyere, gauda, ​​parmezan i švicarski sir, obično su jedina vrsta koja će prebiotik zadržati korisne bakterije.

Tempeh. Tempeh ćete često vidjeti kao vegansku alternativu slanini i vjerujte nam, mnogo je bolji za vaša crijeva. Tempeh je proizvod od fermentirane soje napravljen od kvasca koji ima mesnat, nježan zalogaj neutralnog okusa; to je otvoreno platno za sve vaše omiljene začine.

Češnjak. Češnjak je predivan prebiotik i još je bolji kad se jede sirov. Prebiotici pomažu u prehrani i napajanju postojeće flore koje su već prisutne u vašim crijevima. To znači da je jednako važno jesti hranu bogatu probiotikom (koja je puna zdravih bakterija) kao i hranu bogatu prebioticima (koji pomažu u hranjenju zdravih bakterija koje se već nalaze u crijevima) kako bi crijeva bila zdrava.

- Google oglasi -

Jabučni ocat. Pomaže vašem tijelu u stvaranju HCL (klorovodične kiseline), koja je korisna trbušna kiselina koja pomaže u probavi masti, ugljikohidrata i proteina. Jabučni ocat kao lijek se koristi za ublažiti refluks kiseline, kao i za gubitak kilograma…

>> 5 namirnica koje najbolje čiste vaša crijeva

Kiseli kupus za crijeva

Kiseli kupus je prirodno fermentirana hrana koja sadrži mikroorganizme bakterije Lactobacillus, koji istiskuju loše bakterije u crijevima i omogućuju procvat crijevne flore. To pomaže smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva poput plinova, nadutosti i probavne smetnje. Također, kiseli okus u fermentiranoj hrani su organske kiseline koje pomažu probioticima da doista naprave svoju čaroliju.

Kefir. Kefir je snažna probiotička hrana koja potiče zdravlje. Ono što je posebno obećavajuće s kefirom kao probiotičkom hranom je to što je otkriveno da njegove bakterije doseljavaju u crijevni trakt, i ima velike prednosti za crijeva.

Jogurt idealna namirnica za crijeva. Jogurt je bogat probioticima koji podržavaju vaš imuni sistem i poboljšavaju zdravlje probavnog sistema održavanjem razine “dobrih bakterija” u crijevima.

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Chia sjemenke. Izvor su vlakana, zbog čega u stomaku formiraju supstancu sličnu želatini. Djeluju poput prebiotika, podržavajući rast zdravih bakterija u vašim crijevima i doprinoseći zdravoj probavi. Njihov sadržaj vlakana također pomaže promicanju pravilnog rada crijeva i zdrave stolice.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Kako ukloniti bol u leđima uz pomoć masaže stopala

Naša stopala, koja nose težinu cijelog tijela, omogućuju kretanje...

Što se zapravo dogodi kada progutamo žvaku?

"Žvaka će ti se zalijepiti za trbuh" ili "žvaka...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas