Zdravlje Liječenje Istegnuće ili upala mišića

Istegnuće ili upala mišića

-

U ljudskom tijelu ima oko sedam stotina različitih mišića. Ponekad nakon napornog vježbanja može da nam se učini da svih sedam stotina uglas vrište od bola! Mišići se sastoje od niti, odnosno mišićnih vlakana, podržanih vezivnim tkivom, koji djeluju kontrakcijom. Mišići koji su bili pretjerano zaposleni ili su odviše slabi mogu da se zamore što izaziva bolove i probadanja a to može i da bude istegnuće mišića. Kada je mišić istegnut ili povrijeđen, to je obično rezultat upale.

Vikend sportaši i oni koji vježbaju sporadično, naročito oni koji ne vode računa o tome da bi trebalo da se zagriju i malo protegnu mišiće prije nego što krenu na dugo pješačenje ili vožnju biciklom najpodložniji su istegnućima mišića. Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite kako biste ublažili otoke. Nanesite led na povrijeđenu oblast, odmarajte mišić i poduprite povrijeđeni ekstremitet – to bi trebalo da pomogne.

- Google oglasi -

Međutim, stvarnu „opravku” povrijeđenog mišića obavljaju same tjelesne stanice, a za takav izazov potrebno im je dodatno gorivo. Dodaci koji slijede mogu da doprinesu zacjeljivanju i djelomičnom ublažavanju nelagodnosti koje donose povrede ove vrste.

Istegnuće mišića – Vitamini

Bioflavonoidi (flavonoidi) — Ove kemikalije nalaze se u grožđu, crnom luku, crvenim paprikama i citrusnom voću. Djeluju udruženo sa vitaminom C i drugim enzimima i hranljivim sastojcima kako bi potpomogli jačanje zidova kapilara. Uspješno se koriste za liječenje modrica i iščašenja i za istegnuće mišića.

U jednoj studiji rađenoj na koledžu u San Hozeu učestalost povreda u raznoraznim sportskim aktivnostima smanjena je za 5%. Stepen oporavka od povrede mišića povećan je za 50% kod onih sportaša koji su uzimali bioflavonoide i vitamin C.

- Google oglasi -

Istraživači sa Državnog univerziteta u Luizijani nedavno su objavili da je broj istegnuća mišića uslijed povreda za vrijeme nogometa smanjen za 50 % kod onih koji uzimaju bioflavonoide i vitamin C. 48 nogometaša učestvovalo je u ovom ispitivanju. Kod onih koji su uzimali bioflavonoide i vitamin C bilo je manje modrica i brže su se oporavljali.

Vitamin E za istegnuti mišić

Vitamin E – Mada je vježbanje odlično kada je u pitanju vaše fizičko i psihičko zdravlje. Mada ima tu i jedna loša strana. Svo to zapuhavanje znači da je vaš organizam primoran da konzumira više kisika. A to što zauzvrat dovodi do proizvodnje većeg broja slobodnih radikala.

Kao što smo već ranije napomenuli slobodni radikali mogu da nanesu znatnu štetu tjelesnim stanicama. Ustvari dio onoga što mi doživljavamo kao istegnuti mišić može da bude uslijed oštećenja koje su nanijeli slobodni radikali. Vitamin E, jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanta, izgleda da pomaže u prevenciji bar nekih od povreda izazvanih tjelesnim vježbanjem.

U jednoj „naslijepo” sprovedenoj studiji čiji su rezultati objavljeni u „Američkom žurnalu za fiziologiju” (1993), istraživači su ispitivanju podvrgli devet muškaraca starih između dvadeset dvije i dvadeset sedam godina i dvanaest muškaraca starih između pedeset pet i sedamdeset četiri godine, od kojih su neki svakog dana dobivali 800 i.j. vitamina E, a neki placebo (lažni preparat).

Svi ispitanici radili su fizičke vježbe tokom 45 minuta, sa 75 procenata od maksimalnog opterećenja srca. Kod muškaraca koji su dobivali vitamin E pokazao se manji stepen oštećenja tkiva uslijed djelovanja slobodnih radikala. Najveće zaštitno djelovanje zabilježeno je kod mladih pojedinaca.

Još jedno ispitivanje sprovedeno u Centru za ljudsku ishranu povezanu sa starenjem, na Taftovom univerzitetu, pokazalo je da vitamin E može djelomično da umanji oštećenja mišića do kojih može da dođe uslijed rigoroznih vježbi, tako što štiti ćelije od oksidacije.

Istraživači su ispitivanju podvrgli 21 muškarca, čija je zajednička karakteristika bila da su mnogo sjedili: polovini njih davano je 800 i.j. vitamina E tokom sedam dana prije trčanja nizbrdo na ergometru u trajanju od 45 minuta, drugoj polovni davan je placebo. Kod onih kojima je davan vitamin E primijećeno je znatno manje izlučivanje nusprodukata oksidacije masti. Imali su znatno snižene nivoe dviju supstanci koje iniciraju zapaljenje.

Rezultati oba ova ispitivanja pokazuju da će uzimanje dodatka vitamina E prije početka vježbanja doprinijeti da poslije vježbanja bude manje bola.

Lijek za upalu mišića

B-kompleks – Kad god je vaš organizam izložen stresu kao prilikom napornih fizičkih vježbi — potrebno je da ojačate sebe dopunskim količinama B-vitamina.

Mast od arnike — Može da se nabavi u trgovinama zdrave hrane. Ova mast je odlična za premorene mišiće, kao i za istegnuće mišića ali ukoliko je koža oštećena, izazvat će nadražaj.

Eukaliptusova mast – Mast spravljena od eukaliptusovog drveta može da doprinese boljem dotoku krvi do mišića koji su pod upalom što proizvodi osjećaj toplote.

Kora bijele vrbe – Za bolove i zapaljenja savjetujem upotrebu ovog biljnog jedinjenja koje ima svojstva aspirina.

Ekstrakt groždanog sjemena – Ovaj dodatak ima bogat sadržaj zaštitnih bioflavonoida, stoga može da pomogne ublažavanje upale.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom periodu godine, nerijetko nam oslabi imunitet, pa postajemo podložni sezonskim...

Bolne afte: 5 kućnih lijekova za ubrzano zacijeljivanje rana u ustima

Bijele i vrlo iritantne ranice u ustima koje peckaju i bole u dodiru s jezikom ili hranom...

Top 5 najboljih otopina za brzo liječenje bolnog i upaljenog grla

Kućni pripravci poput otopina djelotvorni su i zdravi za vaš organizam. Donosimo brze i jednostavne recepte koji...

Pčelinji polen “super hrana” za jačanje imuniteta i poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja

Preko 50 godina, pčelinji polen se koristio za okrijepu, posljednjih godina, pčelinji polen postaje sve popularniji i...

Brzo i prirodno riješenje za ispucale i grube pete

Ako vam se čini da su vaše pete takve samo tokom zime, postoji i opravdan razlog...

Kako da se riješite modrica uz pomoć voća i povrća?

Malo tko je znao da se modrica možete riješiti uz pomoć voća i povrća. Ovom prilikom vam...

Preporučeno

Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas