ZdravljeSavjetiIzbacite gadgete iz spavaćih soba i dobro ih zamračite!

Izbacite gadgete iz spavaćih soba i dobro ih zamračite!

-

spavanje sa elektroničkim uređajimaIzbacite elektroničke uređaje iz spavaćih soba i dobro ih zamračite kako biste izbjegli rizik od raznih bolesti poput karcinoma, poručuju znanstvenici, koje prenosi britanski list Daily Mail.

Uklanjanje svih izvora umjetnog svjetla tijekom sna moglo bi zaustaviti štetne utjecaje na naš biološki ritam što je povezano s bolestima poput raka, šećerne bolesti, depresije i pretilosti.

Znanstvenik koji proučava rak dojke Richard Stevens kaže da moramo početi cijeniti mračni ambijent jer čak i zagušenje svjetla u kućanstvu navečer pomaže mozgu i tijelu da se pripreme za san.

– Kao što je san duboko potreban za našu dobrobit, to je i izloženost mraku tijekom noći. Važnost sna konačno je ušla na velika vrata u razmišljanja i praksu, no važnost zamračivanja još je uvelike potcijenjena – kaže znanstvenik.

- Google oglasi -

Stevens, sa sveučilišta Connecticut, kaže kako se bioritam razvio kako bi pratio dnevni obrazac Sunčeve svjetlosti a taj obrazac prate i lučenje hormona, rad gena, tjelesna temperatura i metabolizam. Umjetna rasvjeta pak može izazvati poremećaje.

Uz korištenje za svjetlost neprobojnih roleta Stevens ističe da je iz spavaće sobe potrebno izbaciti sve uređaje koji emitiraju plavo svjetlo koje održava u posebno budnom stanju. Ukoliko trebamo ustati tijekom noći tada trebamo koristiti svjetla sa zatamnjenim crvenim žaruljama koje najmanje ometaju.

U radu objavljenom u časopisu Philosophical Transactions B Stevens upozorava na štetnost umjetne ulične i kućne rasvjete.

– Prekomjerna rasvjeta noćnoga neba važno je pitanje poput klimatskih promjena – ističe Stevens i dodaje da su na negativne utjecaje umjetne rasvjete posebno osjetljiva djeca, uključujući nerođene bebe.

Smatra se, primjerice, da umjetna rasvjeta ometa lučenje melatonina koji sprječava pojavu tumora dojke.

- Google oglasi -

Istraživanja su pokazala kako su žene koje rade u noćnim satima izloženije većem riziku od pojave raka dojke, a noćno radno vrijeme povezano je i s povećanim rizikom od raka prostate ili crijeva. Druga istraživanja ukazala su na moguću povezanost umjetne rasvjete tijekom noći i pojave šećerne bolesti, depresije i pretilosti.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Komorač u liječenju

Od ove biljke se upotrebljavaju listovi i sjemenke. Komorač...

Liječenje bolova pomoću biljke gavez

Gavez (Symphytum officinale) volovski jezik, crni korijen ili vrani...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas