Izbacite gadgete iz spavaćih soba i dobro ih zamračite!

-

Izbacite elektroničke uređaje iz spavaćih soba i dobro ih zamračite kako biste izbjegli rizik od raznih bolesti poput karcinoma, poručuju znanstvenici, koje prenosi britanski list Daily Mail.

Uklanjanje svih izvora umjetnog svjetla tijekom sna moglo bi zaustaviti štetne utjecaje na naš biološki ritam što je povezano s bolestima poput raka, šećerne bolesti, depresije i pretilosti.

- Google oglasi -

Znanstvenik koji proučava rak dojke Richard Stevens kaže da moramo početi cijeniti mračni ambijent jer čak i zagušenje svjetla u kućanstvu navečer pomaže mozgu i tijelu da se pripreme za san.

Važnost sna

– Kao što je san duboko potreban za našu dobrobit, to je i izloženost mraku tijekom noći. Važnost sna konačno je ušla na velika vrata u razmišljanja i praksu, no važnost zamračivanja još je uvelike potcijenjena – kaže znanstvenik.

Stevens, sa sveučilišta Connecticut, kaže kako se bioritam razvio kako bi pratio dnevni obrazac Sunčeve svjetlosti a taj obrazac prate i lučenje hormona, rad gena, tjelesna temperatura i metabolizam. Umjetna rasvjeta pak može izazvati poremećaje.

Uz korištenje za svjetlost neprobojnih roleta Stevens ističe da je iz spavaće sobe potrebno izbaciti sve uređaje koji emitiraju plavo svjetlo koje održava u posebno budnom stanju. Ukoliko trebamo ustati tijekom noći tada trebamo koristiti svjetla sa zatamnjenim crvenim žaruljama koje najmanje ometaju.

- Google oglasi -

U radu objavljenom u časopisu Philosophical Transactions B Stevens upozorava na štetnost umjetne ulične i kućne rasvjete.

– Prekomjerna rasvjeta noćnoga neba važno je pitanje poput klimatskih promjena – ističe Stevens i dodaje da su na negativne utjecaje umjetne rasvjete posebno osjetljiva djeca, uključujući nerođene bebe.

Smatra se, primjerice, da umjetna rasvjeta ometa lučenje melatonina koji sprječava pojavu tumora dojke.

Istraživanja su pokazala kako su žene koje rade u noćnim satima izloženije većem riziku od pojave raka dojke, a noćno radno vrijeme povezano je i s povećanim rizikom od raka prostate ili crijeva. Druga istraživanja ukazala su na moguću povezanost umjetne rasvjete tijekom noći i pojave šećerne bolesti, depresije i pretilosti.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Jednostavan prirodni lijek za tamne podočnjake

Ako imate tamne podočnjake predlažemo Vam jednostavan prirodni lijek...

Grožđe – oduvijek sa ljudima

Sa skoro 100 %-tnom sigurnošću možemo reći da su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas