Bubrežni kamenci – Uzroci, simptomi i liječenje

-

Kamen u bubregu je jedan od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, a također i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene.

Većina bubrežnih kamenaca iziđe iz tijela bez intervencije liječnika. Slučajevi kod kojih su prisutni trajni simptomi ili se pojave druge komplikacije mogu se liječiti različitim tehnikama, od kojih većina ne uključuje veću hiruršku intervenciju.

- Google oglasi -

Kako nastaje kamen u bubregu

Kamen u bubregu se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Urolitijaza je stručni medicinski izraz kojim se opisuju kamenci koji se pojavljuju u urinarnom traktu. Liječnici također koriste termine: ureteralni kamenac, ureterolitijaza, nefrolitijaza, koji opisuju smještaj kamenca u urinarnom traktu.

Normalno, mokraća sadrži hemijske tvari koje sprečavaju ili koče stvaranje kristala. Međutim, čini se da ti inhibitorni ne djeluju kod svakoga, i kod nekih osoba se stvaraju kamenci. Ako kristali ostanu dovoljno sitni, putovat će kroz urinarni trakt i izaći izvan tijela mokraćom a da to osoba ni ne primijeti.

Kamen u bubregu može sadržavati različite kombinacije hemijskih tvari. Najčešća vrsta kamenaca sadrži kalcij u kombinaciji ili s oksalatom ili fosfatom. Te kemijske tvari dio su čovjekove normalne ishrane i sačinjavaju važne dijelove tijela, kao što su kosti i mišići.

Manje uobičajena vrsta kamenca uzrokovana je infekcijom u urinarnom traktu. Ova vrsta kamenca se naziva infekcijski kamenac. Još je rjeđi kamenac mokraćne kiseline i rijetki cistinski kamenac.

- Google oglasi -

Savršen prirodni napitak protiv bubrežnog kamenca

Kamenac u bubregu simptomi

Simptomi oštećenja bubrega često može proći nezapaženo, jer oni obično ne proizvode bol. Najčešći simptomi oštećenja bubrega koje ne biste trebali ignorirati uključuju:

Oticanje – Oštećeni bubrezi su nesposobni za uklanjanje viška tekućine iz organizma, što se normalno uzrokuje oticanje u licu, rukama, nogama. Iznenadna oteklina je također simptom neuspjeha bubrega.

Promjene mokrenja – Najraniji znakovi zatajenja bubrega koje trebaju hitnu pozornost su: poteškoće mokrenja ili osjećaj pritiska, krv u mokraći, tamna mokraća, mokrenje male količine urina ili manje često, blijed urin u većim količinama i češće, pjenast urin i mokrenje tokom noći.

Osip na koži – Kao što je funkcija bubrega ne uspije, toksini se nakupljaju u krvi, što često dovodi do kožnih osipa ili jakog svrbeža. Ovaj toksin čini kožu nadraženu i suhu. Čak i ako tretirate problem lokalno, vaš problem bubrega i dalje će ostati.

Umor – Eritropoetin, također poznat kao EPO, je hormon koji zdravi bubrezi proizvode. Ovaj hormon je zadužen za formiranje crvenih krvnih stanica, koje nose kisik. U slučaju oštećenja bubrega, broj crvenih krvnih stanica smanjuje, što također utiče na dovod kisika u tijelu. To pak dovodi do manje energije u mišićima i anemije.

Pomanjkanje daha – Kratkoća daha može signalizirati oštećenja bubrega. Stvar je da vaše tijelo ne dobiva dovoljno kisika zahvaljujući crvenih krvnih stanica, što također rezultira viškom nakupljanja tekućine u plućima.

Metabolički okus u ustima – Promjena okusa koji je normalno javlja kao posljedica nakupljanja toksina u krvi. Vaš dah može postati loš.

Bol – Oštećenje bubrega je često obilježeno bolom u gornjem dijelu leđa ili na strani oštećenog bubrega. Bubrežni kamenci, kao i infekcije bubrega mogu izazvati grčeve i jake bolove.

Problemi s koncentracijom i vrtoglavica – oštećenja bubrega povezana su s nedostatkom kisika u mozgu, što dovodi do smanjene koncentracije. Vrtoglavica i problema sa pamćenjem su također mogući.

kamen u bubregu

Kamen u bubregu liječenje

Srećom, većina kamenaca može se liječiti bez operacije. Većina bubrežnih kamenaca može proći kroz urinarni sistem uz mnogo vode (2 do 3 litre dnevno) koja pomaže kamencu da se spusti. U većini slučajeva, osoba može ostati kod kuće tijekom tog procesa, uzimajući lijekove protiv bolova prema potrebi. Liječnik obično zatraži od bolesnika da sačuva izbačeni kamenac radi ispitivanja.

Liječnik može prepisati određene lijekove kako bi se spriječilo stvaranje kalcijevih kamenaca i kamenaca mokraćne kiseline. Ti lijekovi kontrolišu količinu kiseline ili lužine u mokraći, što je ključni faktor kod stvaranja kamenaca.

Kod infekcijskih kamenaca koji su u potpunosti uklonjeni, prva mjera prevencije je održavati mokraću slobodnu od bakterija koje mogu izazvati infekciju. Bolesnikova mokraća će se redovno ispitivati kako bi se potvrdilo da bakterije nisu prisutne.

Da bi se spriječilo stvaranje kalcijevih kamenaca kod hiperparatiroidnih bolesnika, kirurg može ukloniti sve paratiroidne žlijezde (smještene u vratu). To je obično ujedno i liječenje hiperparatiroidizma. U većini slučajeva, samo je jedna od žlijezda povećana. Uklanjanjem žlijezde rješavaju se bolesnikovi problemi s bubrežnim kamencima.

Kada je potrebna operacija?

Neki oblik hirurške operacije može biti potreban radi uklanjanja bubrežnog kamenca ako kamenac:

 • Ne iziđe nakon razumnog vremena i izaziva stalne bolove
 • Prevelik je da bi izišao sam
 • Priječi protok mokraće
 • Izaziva stalnu infekciju urinarnog trakta
 • Oštećuje bubrežno tkivo ili izaziva stalno krvarenje
 • Povećava se (što se vidi iz sljedećih rendgenskih snimaka)

Sve do nedavno, operacija uklanjanja kamenca bila je vrlo bolna i zahtjevala je dugo vrijeme oporavka (4 do 6 tjedana). Danas je liječenje tih kamenaca uvelike olakšano. Postoje mnoge opcije koje ne zahtijevaju veliku operaciju…

Ekstrakorporealna litotripsija šok valovima (popularno “razbijanje kamenaca“) najčešće je korišteni postupak za liječenje bubrežnih kamenaca. Koriste se šok valovi koji se stvaraju izvan tijela i putuju kroz kožu i tjelesna tkiva sve dok ne udare u guste kamence. Kamenci se pretvaraju u pijesak i lako prolaze kroz urinarni trakt mokraćom.

U nekim slučajevima, “razbijanje” se može provesti ambulantno. Vrijeme oporavka je kratko, i većina se ljudi može vratiti normalnim aktivnostima nakon nekoliko dana. Komplikacije se mogu pojaviti i kod tog postupka. Većina bolesnika ima krv u mokraći nekoliko dana nakon postupka. Modrice i lakši bolovi u leđima ili trbuhu također su česti.

Ponekad se za uklanjanje kamenca preporučuje postupak nazvan perkutana nefrolitotomija. Ovaj postupak se često koristi kad je kamenac prilično velik ili na mjestu koje ne dozvoljava djelotvornu upotrebu šok valova.

Komplikacije sa bubrežnim kamencima

Bubrežni kamenci su bolni ali se obično izbace bez da izazovu trajno oštećenje. Imaju tendenciju ponovnog pojavljivanja, posebno ako njihov uzrok nije pronađen i liječen.

Kamen u bubregu komplikacije:

 • Ponovno pojavljivanje kamenaca
 • Infekcije urinarnog trakta
 • Opstrukcija mokraćovoda
 • Akutna unilateralna opstruktivna uropatija (poremećaj koji uključuje naglo zaprječenje protoka urina iz mokraćovoda jednog bubrega, što ima za posljedicu zadržavanje mokraće i oštećenje bubrega)
 • Oštećenje bubrega, ožiljci
 • Smanjenje ili gubitak funkcije zahvaćenog bubrega

Liječenje kamena u bubregu prirodnim lijekovima

Pored opštih savjeta za izbacivanje bubrežnih kamenaca, donosimo i nekoliko prirodnih lijekova koji će vam pomoći da otopite kamen u bubregu kako bih ga lakše i bezbolnije izbacili. Neki od najbolji prirodnih lijekova su:

Čajna mješavina – Ova čajna mješavina je stari poznati lijek za otapanje kamena u bubregu, koje biljke su potrebne i kako se priprema i konzumira pročitajte ovdje.


Proso – Što se bubrežnog kamenca tiče, proso djeluje tako da razgrađuje kamenčiće, pijesak i talog u bubrezima i mjehuru, ali i čisti bubrege od toksina. Kako se priprema i koristi čaj od prosa pročitajte ovdje.


Limunada – značajno smanjuje pojavu formiranja bubrežnog kamenca. Limun sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodan način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Prema tome pijte dosta limunada, ali je nemojte začinjavati sa šećerom. Nešto više o tome pročitajte ovdje.


Uravnotežena ishrana – Jako je bitno obratiti pažnju na to šta jedemo i u kojoj količini, ovaj člank će Vam objasniti na šta trebate obratiti pažnju i koji je primjer menija ishrane, a možete ga pročitati ovdje.


Đumbir i kurkuma – Đumbir je cijenjen kao najmoćniji začin u 21. vijeku. Zajedno za kurkumom i ostalim sastojcima može učiniti čudo sa kamenom u bubregu, kako se priprema i koristi ovaj lijek pročitajte ovdje.

- Google oglasi -

17 KOMENTARI

 1. Ja sam isao na cetiri operacije i imao problema koje ne zelim da iko ima u zivotu, Ono sto mogu da preporucim ljudima koji imaju slicne probleme je knjiga doktora sulca koju mozete da nadjete na netu i u kojoj je opsirno opisan svaki moguci vid problema sa bubrezima i nacin lecenja istih. Knjiga se zove “Lecenje neizlecivih bolesti”

 2. Postoje hiljade nacina da se kamenac “pogura” napolje. Ono sto treba ljudima je lek koji ce ga topiti u mestu jer nema svaki covek kamenac koji moze da izadje vani. Tako da ako savetujete i preporucujete napitke nemojte da budete razlog necijeg neizdrzljivog bola ili ne daj Boze operacije.

 3. Ja izbacila pjesak prije nego što sam došla do ultrazvuka.U 4 sedmice. Svaki dan popila po litar čaja od kukuruzne svile, sa malo meda. Kad me doktorica ponovo pregleda, kaže neznam šta se desili, nema više ništa, sve čisto. A nisam vjerovala, kad su mi to preporučili. Pila samo, da me opet ne uhvate takvi bolovi. Bogami, pala u nesvjest od bolova i probudila se u hitnoj. Od tada ima 6/7 godina i u redu je.

 4. ja sm imao kamenac u bubregu prije mjesec dana se pokrenuo i 10 dana sm svaki dan bio na hitnoj po nekoliko puta zbog bolova bio je velicine 7 mm koristio sam maslinovo ulje i sok svjezeg od kupusa i dosta caja i prije 2 dana sam bio na IVP snimku gdje mi nisu nasli ni taloga od kamenca od cega ga je nestalo ja stvarno ne znam a nisam ga izmokrio vjerojatno je istopljen usljed necega od ovoga sto sam konzumirao

 5. najbolje za izbacivanje je ; pivo limun I maslinovo ulje sve to pomesati I popiti . izlazi sa garancijom

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...
- Google oglasi -

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...

Ovo morate pročitati

Sunčanje i solarij

Dragi prijatelji sunca, sunce i široki spektar njegovih zraka...

Još par recepata za ljepotu i lijep osjećaj

Sunce je neophodno za zdravlje, ali previše sunca može...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

film izle
getbetbonus.com deneme bonusu veren siteler casinorulet.com bonuspick.net bonus veren siteler
deneme bonusu veren siteler
bonus veren siteler
bonus veren siteler
deneme bonusu veren siteler
Trbet Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis
tuzla escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort anadolu yakası escort ataşehir escort pendik escort kurtköy escort kartal escort kadıköy escort maltepe escort kartal escort deneme bonusu escort bayan ataşehir escort
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler