Kofein neprijatelj kalcija

0
395

kalcijUmor, stres, previše kave, obilni menstrualni ciklusi, povećano konzumiranje alkohola, pa i svakodnevna rekreacija, “kradu” vašoj krvi vitamine i minerale, i dovodeći vas u opasnost da obolite – od obične prehlade do kronične bolesti. Zato, ako pijete kavu, veće količine kave, obavezno uzimajte tablete kalcija.

Previše kave povećava rizik od osteoporoze, jer kofein “izvlači” kalcij iz vaših kostiju. Kavopijama se zato preporučuje od oko 1.500 mg kalcija dnevno. Osim toga, više od pet šalica kave dnevno može utjecati negativno i na vašu plodnost. Ženama je u toku menstrualnog ciklusa u ishrani potrebno željezo. Njegov nedostatak može dovesti do anemije. Preporučuje se doza od 18 mg dnevno (najviše ga ima u mesu i ribi). Poželjno je da se, pored namirnica punih željeza, jedu i one koje sadrže dosta vitamina C, kao što su paradajz, jagode i limun. Ukoliko ne jedete meso, uzimajte multivitamine koji sadrže željezo.

Željezo, ali i vitamin C i E su vam neophodni ako se bavite sportom ili rekreacijom, isto u dozama: 18 mg željeza, 250 mg vitamina C i 400 IU vitamina E. Ukoliko pijete alkohol potrebni su vam u ishrani vitamin C i multivitamini sa cijelim spektrom B vitamina.