ZdravljeKako prepoznati i spriječiti simptome sunčanice - Najbolji lijek...

Kako prepoznati i spriječiti simptome sunčanice – Najbolji lijek za sunčanicu

-

Sunčanica je jedan od oblika toplinskog udara, nastaje kao rezultat direktnog izlaganja suncu glave i zatiljka. Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito. Kao najefikasniji lijek za sunčanicu je da stavite hladne obloge na oboljelog, smjestite ga u mračnu i hladnu prostoriju te ponudite tekućinu da nadoknadi elektrolite.

Simptomi sunčanice su povišena tjelesna temperatura (do 41°C), crvena koža u licu, ubrzani rad srca te kratak i ubrzani dah. A blagi simptomi sunčanice su: javlja se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a ignoriraju li se ovi simptomi, daljnjim izlaganjem suncu slijedi malaksalost, zujanje u ušima, proširene zjenice, nesvjestica, a na kraju i koma i smrt.

- Google oglasi -

Kod sunčanice zbog jakih toplinskih valova sunca dolazi do pregrijavanja, pa organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak pokušavajući se boriti s pretjeranom temperaturom iz okoline. Tada dolazi do promjene u krvnom tlaku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja ga pokušava ohladiti.

>>8 pravila uz koja ćete lakše preživjeti +40

Lijek za sunčanicu

Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito. Prva pomoć koja se pruža kod sunčanice su hladni oblozi, smještanje oboljelog u hladnu i mračnu prostoriju, a ako dođe do nesvijesti, treba pričekati Hitnu pomoć i oboljelog postaviti da leži na boku te ga osloboditi suvišne odjeće i staviti pod hladan tuš, ali nikako ne ledeni.

Ako je osoba pri svijesti ponudite joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima. Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je glavni cilj ako je osobu pogodila sunčanica.

- Google oglasi -

Tekućinu treba uzimati u malim gutljajima, a najbolji su izotonični napici koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma. Kao najbolji lijek za sunčanicu možete pomiješati pola litre vode s pola litre nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (naranča, jabuka, limun, grejp) te piti dobro ohlađeno, ili 200 ml voćnog soka s 800 ml vode s gramom soli.

Umjesto izotoničnog napitka može pomoći ako se jede nešto slano, poput krekera, i uz to popije dovoljno vode.

Za oporavak od sunanice koja traje nekoliko dana, važno je ne izlaziti na sunce, birati lako probavljive namirnice, a one koje se posebno preporučuju konzumirati nakon sunčanice su one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su prvaci sezonsko voće i povrće, prije svega lubenica, dinja i krastavci.

>>Koje namirnice čine laganu ishranu tokom “Vrućih” ljetnih dana

Najbolji lijek za sunčanicu

Lubenica
Ključ je birati namirnice i obroke koji su bogati tekućinom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, uvedite mediteransku prehranu.

Banana
Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj. Banana će nadoknaditi kalij.

Bez kofeina
Kofeinski i alkoholni napici nikako nisu primjereni jer će uzrokovati daljnju dehidraciju. I šećer u pićima izvlači vodu iz organizma da se razgradi.

Hladni oblog
Osobu koju je pogodila sunčanica uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu, ili je umotati u hladne ručnike. Smjestite je u hladnu prostoriju.

Izotonik
Pomiješate 35 do 40 g bagremova ili livadnog meda, sok od pola limuna te dodajte četvrtinu kašikice soli i 0,5 l vode. Ohladite.

Kako biste bili sigurni od sunčanice, ne izlažite se pretjerano suncu, pijte dovoljno tekućine, a preporučena doza za odraslu osobu je od 1,5 do dvije litre vode na dan. Obavezno nabavite šešir ili neko pokrivalo za glavu. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj skupini, kao što su umirovljenici, djeca, kronični bolesnici, sportaši, ali i svi koji rade na otvorenom.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Klamidija simptomi i prirodno liječenje

Klamidija (lat. Chlamydia trachomatis) je bakterija koja u našem...

Samo jedna masna pljeskavica može da vam promjeni metabolizam

Samo jedan mastan obrok poput pljeskavice s pomfritom dovoljan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas