Ljekovito biljeKorijen peršina za šta je dobar?

Korijen peršina za šta je dobar?

-

Do kraja srednjeg vijeka peršin se koristio isključivo kao ljekovita biljka, da bi se kasnije kroz povijest proširio kroz gotovo sve kuhinje svijeta. Danas je peršin jedan od osnovnih začina, bez kojeg se ne može zamisliti niti jedna svjetska kuhinja. Pored listova peršina koristi se i korijen kao prirodni lijek za različita stanja i na različite načine. Peršin ima bijeli, tanki korijen koji svojim oblikom podsjeća na mrkvu ili možda hren.

Kod peršina je jednako koristan, odnosno bogat i korijen biljke i njezin list. U peršinu možemo pronaći najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikro elemenata koji su važni za ljudski organizam.

Korijen peršina kao lijek

- Google oglasi -

Korijen peršina sadrži mnoge antioksidante te je zato odličan za zdravlje. Korijen peršina može spriječiti rast stanica raka dojke, debelog crijeva, pluća i prostate zbog velike količine kumarina. Zapravo, ima protuupalna svojstva i sprječava angiogenezu tkiva raka i izravnu invaziju stanica raka u tijelo.

Korijen peršina sadrži nekoliko spojeva (miristicin, apiol i sl.) koji su snažni antioksidanti, a ujedno se i bore protiv upala. Uz to sadrži nekoliko vrsta vitamina i minerala, kao što su vitamin C, cink i magnezij, koji utječu na smanjenje upale.

Korijen peršina odličan je izvor vitamina C i vlakana koji su ključni za zdravlje imunološkog sistema.

Vitamin C ključan je za snažan imunitet jer se bori protiv stranih bakterija, stresa i upale. Ujedno pomaže u stvaranju prepreka bakterijama u probavi.

- Google oglasi -

Kako da koristite limun i peršin kao lijek protiv holesterola saznajte ovdje.

Vlakna pospješuju rast dobrih bakterija u utrobi te na taj način štite tijelo od infekcija.

Peršin je dobar diuretik što znači da pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije jer obiluje željezom.

Dosta puta se peršin uspoređuje sa limunom, a glavni razlog je što je peršin bogat vitaminom C. Vitamin C se u dosta većoj količini nalazi u listu biljke.

Peršin nam pomaže kod upale prostate, a stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Također, peršin je dobar i za liječenje reumatizma, gihta te je dobar za reguliranje tjelesne mase.

Napomena: Peršin se ne smije koristiti u slučaju da osoba ima upalu bubrega. Ovo se posebno odnosi na sjeme peršina koje djeluje znatno jače nego list ili korijen.

Peršin povoljno utiče na rad jetre pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre. Dobar je i u prehrani dijabetičara.

Peršin je dobar za žene koje imaju bolnu ili neredovitu menstruaciju.

Napomena: Peršin se ne preporučuje dojiljama, jer on može smanjiti ili u potpunosti zaustaviti lučenje mlijeka.

Čaj od lista peršina

50 gr svježeg lista peršina prelijte sa litrom ključale vode. Poklopite tekućinu i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 do 4 šoljice čaja tokom dana. Ovaj čaj pomaže za izbacivanje bakterije, kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i regulira menstrualni ciklus.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Nekadašnje pivo

Prije nego što je pivo počelo da se proizvodi...

Herbarium – Pasiflora

Nazivi biljke Familija: Passifloraceae Narodni: Pasiflora Latinski: Passiflora incarnata Ljekarski: Nije u farmokopeji Engleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas