IshranaKozje mlijeko služi kao lijek za ove bolesti

Kozje mlijeko služi kao lijek za ove bolesti

-

Kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je ne vjerovatno slična majčinom mlijeku. Od pamtivijeka širom planete kozje mlijeko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao lijek za liječenje mnogih bolesti, poput bronhitisa, suzbijanje alergija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća… Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Ljekovita svojstva kozjeg mlijeka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris.

Kozje mlijeko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, svježe pomuženo kozje mlijeko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mlijeka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Čestim hlađenjem i zagrijavanjem mlijeka dolazi do “odštećivanja” membrane masne globule mlijeka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma.

- Google oglasi -

Bitan faktor je i ishrana koza. Kozije mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom, prije svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris ne prihvatljiv za mnoge potrošače.

Kozje mlijeko kao lijek

Kozije mlijeko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom snažnim antioksidansima koji održavaju tjelesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom željeza u krvi.

Upravo kozje mlijeko, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži željezo. Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, željeza, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mlijeko. Kozje mlijeko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko.

Kozje mlijeko je izuzetno korisno konzumirati, jer ima određene vrijednosti koje služe kao lijek kod sljedećih bolesti:

- Google oglasi -

Kod odraslih kozje mlijeko može pomoći i u prevenciji visokog krvnog pritiska i arterioskleroze. Kozje mlijeko dobar je izvor kalijuma, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkciju srca.

Čaša kozjeg mlijeka sadrži 498,7 mg kalijuma, te se na taj način osigurava 14,2 % dnevne vrijednosti. Kozje mlijeko takodjer sadrži 27 % više antioksidanta selena od kravljeg mlijeka. U odnosu na kravlje, kozje mlijeko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mlijeko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osjetljive na laktozu.

Da ne zaboravimo i to da su surutka, kozji sir i jogurt također koriste kao lijek zbog svojih ljekovitih svojstava – podižu imunitet kod djece, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rad digestivnog trakta. Preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega, i zaštitinik od mnogih drugih bolesti.

Kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju, u odnosu na djecu hranjenu kravljim mlijekom.

Kozje mlijeko vitamini i minerali

Mlijeko sadrži sve poznate vitamine. Činjenica da nedostatak pojedinih vitamina izaziva niz oboljenja, govori da se pravilna ishrana ljudi (naročito djece i bolesnika), ne može zamisliti bez mlijeka. Iako je sadržaj mineralnih supstanci u kozjem i kravljem mlijeku dosta sličan, kozje mlijeko sadrži 13 % više kalcijuma, 25 % više vitamina B6. 47 % više vitamina A, kalija 134 % više, niacina tri puta više i bakra četiri puta više.

Za mineralizaciju kostiju naročito je važna uloga kalcijuma i fosfora. Jednom čašom kozjeg mlijeka osigurava se 32,6 % dnevne vrijednosti za kalcijumom i 27 % za fosforom, u poredjenju sa kravljim mlijekom 29,7 % (za kalcijem) i 23,2 % (za fosforom).

Prehrambena i terapeutska vrijednost
Prehrambenu vrijednost kozjeg mlijeka određuje njegova energetska vrijednost, sadržaj esencijalnih masnih i aminokiselina, sadržaj vitamina i mineralnih supstanci, kao i njegova probavljivost. Energetska vrijednost kozjeg mlijeka iznosi od 60 do 75 kcal/100 g, ili od 25 do 313 kJ/100 g, i približno je jednaka kao i kod kravljeg mlijeka.

Kako piti kozje mlijeko

Ako se pitate kako piti kozje mlijeko, odnosno je li bolje piti sirovo ili prokuhati. Mlijeko je najkorisnije ako se pije sirovo, tako sadrži sve vitamine, minerale, enzime i ostale lako razgradive komponente.

Međutim, smatra se da je sirovo mlijeko najbolje piti sirovo samo prvi i eventualno drugi dan nakon mužnje koza. Svaki sljedeći dan bi ga trebalo prokuhati.

Ako se daje maloj dijeci preporučuje se da se razblaži sa vodom, mada su i tu mišljenja podijeljena.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...
- Google oglasi -

Simptomi dehidracije – Ako vam se dešavaju ove stvari, u problemu ste

Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i...

Ovo morate pročitati

Kako spriječiti gubitak vida

Gubitak vida je moguće spriječiti u čak 88% slučajeva....

Borovnice protiv raka

Američki stručnjaci su utvrdili da borovnice mogu da budu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas