Bol u donjem dijelu leđa (Križobolja, Lumbago) Uzroci, simptomi i liječenje

59
5823

Bolovi u donjem dijelu leđaBolovi u donjem dijelu leđa (Križobolja) je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Procjenjuje se da 80% populacije tokom života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice…

Tako je križobolja postala veliki zdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja. U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je najpoznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva “hexenschus” ili “vještičji ubod” govori o naglom nastanku i karakteru bolesti.

Šta je križobolja

Kralježnica je komplicirani anatomski sklop kralježaka (od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih pokretni), hrskavičnih međukralježničkih kolutova koji omogućuju pokretanje kralježaka, a povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop tijela.

Omogućuje nam uspravni stav, a kralježci poredani u cijev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge. Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralježnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju, pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti.

Pojedini dijelovi kralježnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralježnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvor boli.

Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko krstačnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralježka i vrlo slabo pokretne krstačne kosti.

Uzroci Križobolje

Navodi se više od stotinu različitih uzroka križobolje (lumbaga). Neki od najčešći uzroka bolova u donjem dijelu leđa su:

Tjelesno naprezanje – Pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje prevazilazi snagu leđnih mišića, sveza i međukralježničnih kolutova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu, za radnim stolom itd.), a tegobe redovno uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići.

Napetost tkiva – Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. – Križobolja može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača i sve jaču i jaču bolnost.

Starosna dob – Križobolja kod starijih ljudi je često izazvana degeneracijskim promjenama kralježaka i međukralježničnih kolutova (spondiloza, spodnilartroza).

Reuma – Čest je i u upalni proces reumatskih bolesti (ankilozantni spondilitis, psorijaticni artritis, giht).

Urođene mane – Može se razviti i kod prirođenih iskrivljenja kralježnice (kifoza, skolioza), prirođenih razvojnih poremećaja kralježaka (spondilolisteza, sakralizacija, lumbalizacija kralježaka, spina bifida-rascjep luka kralježka, polukralježaka i dr.)

Ozljeda može biti uzrok

Ozljede – Česti uzroci su fizičke ozljede, ovisno o stepenu ozljede bol se može javiti odmah ili nakon nekog vremena, stoga je najbolje poslije sumljive ozljede otići na liječnički pregled i rendgensko snimanje.

Upalna stanja – razne upale u tijelu mogu biti uzrok križobolje, poput (tuberkuloze, infektivni spondilitis i dr.)

Bolesti kostiju – Osobito kod osteoporoze (bolesti krhkih kostiju). Nije rijetka i kod drugih metaboličkih bolesti kostiju, a nalazimo je i kod primarne bolesti nekih drugih zglobova (najčešće kuka, pa i koljena). Kada čovjek nesvjesno zbog bolova u nogama mijenja mehanizam hoda, pa se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa.

Prenesena bol – Prenesena bol u područje križa javlja se i kod nekih bolesti unutar trbušne šupljine: urogenitalnih organa, osobito reproduktivnih organa kod žena (kod nekih redovito tijekom ili prije mjesečnice), bubrega, tumora, koji mogu biti razvijeni i na kostima kralježnice.

Uzrok križobolje može biti i manjak tjelesne aktivnosti. Pretjerana tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala, prevelika duševna napetost i kronični stres također mogu uzrokovati križobolju.

Simptomi Križobolje

Simptomi lumbaga ili križobolje su bolovi u donjem dijelu leđa, koja može nastati naglo ili postepeno. Bol može biti lokalizirana u donjem dijelu kralježnice ili se širiti u jednu ili obje noge, te pojasastog tipa prema naprijed.

Mora se voditi računa o: početku bolesti (nagla ili postepena bol), ozljeđivanju, podizanju tereta i trajanju tegoba. Važna nam je informacija o postojanju sličnih tegoba ranije i drugim zdravstvenim poremećajima kralježnice. Općem zdravstvenom stanju, te značajkama boli. Mjesto najžešće boli, uzročna veza s opterećenjem i rasterećenjem, širenje boli u noge i zahvaćenost, bol pri napinjanju. Kao i kašljanje, kihanje, smijeh, stolica, promjene osjetljivosti kože, razdoblja bolnosti i smanjenja bolova.

Liječenje križobolje

Križobolja zahtijeva brzu liječničku pomoć. Liječenje može biti dugotrajno, zahtijeva sudjelovanje više liječnika-specijalista, a potrebna je i promjena načina života.

Svrha liječenja je otkloniti uzrok bolesti – okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. Bilo bi najbolje uzrok križobolje otkriti prije početka liječenja, ali često to zbog vrlo jakih bolova nije moguće.

Liječenje u početnom i produljenom stadiju može biti poštedno i operativno. Najvažnije je ukloniti bolesnika od utjecanja provocirajućih činitelja koji uzrokuju bol. Od lijekova se primjenjuju razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika i analgetika u obliku pripravaka za uzimanje na usta, čepića, krema ili injekcija, a u slučaju da to ne pomaže postoje i vrlo jaki opijati analgetici u obliku flastera.

Obično se u prvih 7 dana dok se ne smiri bol ne poduzimaju dijagnostičke pretrage, već se preporučuje mirovanje u najpovoljnijem položaju i oprezno kretanje. Pravilo je da kod žestoke boli treba značajno umanjiti, ali ne i posve ukinuti bol lijekovima, jer je bol znak upozorenja. Može biti i znak neke ozbiljne bolesti, pa ako terapijom bol potpuno nestane prije utvrđenja uzroka, bolesnik se može vratiti poslovima koje inače ne bi smio te dugoročno još pogoršati stanje.

Fizikalna terapija

Nakon utvrđenja uzroka boli, pristupa se liječenju prema vrsti bolesti. Uglavnom je to fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe. Masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoth terapija, ultrazvuk, laser.

Neizostavan dio liječenja je adekvatna gimnastika, po mogućnosti i u vodi. A primjenjuju se i razni oblici trakcije (istezanja zgrčenih mišićnih struktura).

Liječenje se primjenjuje isključivo po preporuci liječnika, a ne po mišljenju bolesnika što bi bilo dobro za njega ili terapijom za koju je čuo da je pomogla nekom drugom!, baš zbog velikog broja uzroka križobolje, pa i različitih načina liječenja koji se smiju primijeniti kod određenih bolesti. U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralježka, suženje slabinskog kralježničkog kanala, diskus hernija – pomak međukralježničnog koluta i pritisak na živce za noge) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje.

Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralježnice dolazi u obzir primjena ortoza, raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralježnicu. Ipak, dugoročno gledajući, steznici slabe prirodni mišićni steznik trupa, pa ih se preporučuje izbjegavati, a jačati mišiće.

Kiropraktika može pomoći

Ponekad se primjenjuje i kiropraktika, liječenje ručnim zahvatima kralježnice, kod koje potrebno veliko medicinsko znanje i smije je primjenjivati samo liječnik. Potrebno je korigovati statiku stopala, regulirati tjelesnu težinu, smanjiti stres i uzrok psihičke napetosti.

Prognoza liječenja ovisi o uzroku. Kod najčešćih križobolja moguće je izbjeći ponavljanje bolesti poštivanjem jednostavnih pravila ponašanja. Npr. adekvatno držanje tijela, umjerena redovita tjelesna aktivnost, jačanje mišića koji oblikuju prirodni zaštitni stup oko kralježnice, periodička fizikalna terapija.

Pri izvođenju poslova potrebno je koristiti zaštitne položaje za kralježnicu, izbjegavati sjedenje, neumjeren težak fizički rad. Preporučljivo je regulirati tjelesnu težinu na optimalnu, nošenje adekvatne obuće, korekcija svodova stopala ukoliko je potrebno. Kod djece je potrebno razvijati kulturu bavljenja sportom, te je potrebno pratiti razvoj ev. deformacija sustava za kretanje. Na taj način se mogu spriječiti mnoge štetne i neželjene posljedice, te sačuvati svoju kralježnicu.

Liječenje križobolje prirodnim lijekovima

Vrbena – Staviti u lonac 50 g listova divlje vrbene i 2 dl jabučnog octa, te to kuhati desetak minuta. Ostavite smjesu da se malo ohladi, a zatim ju nanesite na pamučnu krpu te tako previjte na bolno mjesto. Oblog držite oko pola sata. Ponavljajte dva do tri puta dnevno.


Ljekovita obloga od limuna i gline – Sameljite dva oguljena limuna i pomiješajte ih sa glinom u prahu tako da dobijete smjesu poput pavlake. Mješavinu nanesite na krpu ili pamučnu gazu te ju previjte na bolno mjesto. Preko obloge stavite šal i ostavite da djeluje preko noći. Nakon skidanja obloge bolno mjesto premažite uljem kantariona.


Hren i krumpir – Sameljite jednake količine korijena hrena i krumpira, pa mješavinu nanosite na bolno mjesto koje ste prethodno premazali maslinovim uljem. Preko toga stavite pamučnu krpu te se utoplite. Oblogu držite oko pola sata, a tretman ponavljajte tri puta dnevno.


Ljuta papričica – Pamučnu krpu ili gazu natopite jakom domaćom rakijom pa ju pospite ljutom paprikom u prahu i privijte na bolno mjesto. Preko toga stavite jednu suhu krpu i utoplite se. Oblogu ostavite da djeluje oko četiri sata te ju zamijenite novom.


Kupus – Uzmite veći list kupusa pa ga izgnječite oklagijom te privijte na bolno mjesto. Učvrstite list PVC folijom i utoplite šalom. Nakon svaka četiri sata stavljajte novi list kupusa.