Bol u donjem dijelu leđa (Križobolja, Lumbago) Uzroci, simptomi i liječenje

-

Bolovi u donjem dijelu leđaBolovi u donjem dijelu leđa (Križobolja) je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Procjenjuje se da 80% populacije tokom života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice…

Tako je križobolja postala veliki zdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja. U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je najpoznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva “hexenschus” ili “vještičji ubod” govori o naglom nastanku i karakteru bolesti.

- Google oglasi -

Šta je križobolja

Kralježnica je komplicirani anatomski sklop kralježaka (od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih pokretni), hrskavičnih međukralježničkih kolutova koji omogućuju pokretanje kralježaka, a povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop tijela.

Omogućuje nam uspravni stav, a kralježci poredani u cijev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge. Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralježnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju, pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti.

Pojedini dijelovi kralježnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralježnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvor boli.

Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko krstačnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralježka i vrlo slabo pokretne krstačne kosti.

- Google oglasi -

Uzroci Križobolje

Navodi se više od stotinu različitih uzroka križobolje (lumbaga). Neki od najčešći uzroka bolova u donjem dijelu leđa su:

Tjelesno naprezanje – Pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje prevazilazi snagu leđnih mišića, sveza i međukralježničnih kolutova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu, za radnim stolom itd.), a tegobe redovno uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići.

Napetost tkiva – Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. – Križobolja može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača i sve jaču i jaču bolnost.

Starosna dob – Križobolja kod starijih ljudi je često izazvana degeneracijskim promjenama kralježaka i međukralježničnih kolutova (spondiloza, spodnilartroza).

Reuma – Čest je i u upalni proces reumatskih bolesti (ankilozantni spondilitis, psorijaticni artritis, giht).

Urođene mane – Može se razviti i kod prirođenih iskrivljenja kralježnice (kifoza, skolioza), prirođenih razvojnih poremećaja kralježaka (spondilolisteza, sakralizacija, lumbalizacija kralježaka, spina bifida-rascjep luka kralježka, polukralježaka i dr.)

Ozljeda može biti uzrok

Ozljede – Česti uzroci su fizičke ozljede, ovisno o stepenu ozljede bol se može javiti odmah ili nakon nekog vremena, stoga je najbolje poslije sumljive ozljede otići na liječnički pregled i rendgensko snimanje.

Upalna stanja – razne upale u tijelu mogu biti uzrok križobolje, poput (tuberkuloze, infektivni spondilitis i dr.)

Bolesti kostiju – Osobito kod osteoporoze (bolesti krhkih kostiju). Nije rijetka i kod drugih metaboličkih bolesti kostiju, a nalazimo je i kod primarne bolesti nekih drugih zglobova (najčešće kuka, pa i koljena). Kada čovjek nesvjesno zbog bolova u nogama mijenja mehanizam hoda, pa se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa.

Prenesena bol – Prenesena bol u područje križa javlja se i kod nekih bolesti unutar trbušne šupljine: urogenitalnih organa, osobito reproduktivnih organa kod žena (kod nekih redovito tijekom ili prije mjesečnice), bubrega, tumora, koji mogu biti razvijeni i na kostima kralježnice.

Uzrok križobolje može biti i manjak tjelesne aktivnosti. Pretjerana tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala, prevelika duševna napetost i kronični stres također mogu uzrokovati križobolju.

Simptomi Križobolje

Simptomi lumbaga ili križobolje su bolovi u donjem dijelu leđa, koja može nastati naglo ili postepeno. Bol može biti lokalizirana u donjem dijelu kralježnice ili se širiti u jednu ili obje noge, te pojasastog tipa prema naprijed.

Mora se voditi računa o: početku bolesti (nagla ili postepena bol), ozljeđivanju, podizanju tereta i trajanju tegoba. Važna nam je informacija o postojanju sličnih tegoba ranije i drugim zdravstvenim poremećajima kralježnice. Općem zdravstvenom stanju, te značajkama boli. Mjesto najžešće boli, uzročna veza s opterećenjem i rasterećenjem, širenje boli u noge i zahvaćenost, bol pri napinjanju. Kao i kašljanje, kihanje, smijeh, stolica, promjene osjetljivosti kože, razdoblja bolnosti i smanjenja bolova.

Liječenje križobolje

Križobolja zahtijeva brzu liječničku pomoć. Liječenje može biti dugotrajno, zahtijeva sudjelovanje više liječnika-specijalista, a potrebna je i promjena načina života.

Svrha liječenja je otkloniti uzrok bolesti – okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. Bilo bi najbolje uzrok križobolje otkriti prije početka liječenja, ali često to zbog vrlo jakih bolova nije moguće.

Liječenje u početnom i produljenom stadiju može biti poštedno i operativno. Najvažnije je ukloniti bolesnika od utjecanja provocirajućih činitelja koji uzrokuju bol. Od lijekova se primjenjuju razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika i analgetika u obliku pripravaka za uzimanje na usta, čepića, krema ili injekcija, a u slučaju da to ne pomaže postoje i vrlo jaki opijati analgetici u obliku flastera.

Obično se u prvih 7 dana dok se ne smiri bol ne poduzimaju dijagnostičke pretrage, već se preporučuje mirovanje u najpovoljnijem položaju i oprezno kretanje. Pravilo je da kod žestoke boli treba značajno umanjiti, ali ne i posve ukinuti bol lijekovima, jer je bol znak upozorenja. Može biti i znak neke ozbiljne bolesti, pa ako terapijom bol potpuno nestane prije utvrđenja uzroka, bolesnik se može vratiti poslovima koje inače ne bi smio te dugoročno još pogoršati stanje.

Fizikalna terapija

Nakon utvrđenja uzroka boli, pristupa se liječenju prema vrsti bolesti. Uglavnom je to fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe. Masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoth terapija, ultrazvuk, laser.

Neizostavan dio liječenja je adekvatna gimnastika, po mogućnosti i u vodi. A primjenjuju se i razni oblici trakcije (istezanja zgrčenih mišićnih struktura).

Liječenje se primjenjuje isključivo po preporuci liječnika, a ne po mišljenju bolesnika što bi bilo dobro za njega ili terapijom za koju je čuo da je pomogla nekom drugom!, baš zbog velikog broja uzroka križobolje, pa i različitih načina liječenja koji se smiju primijeniti kod određenih bolesti. U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralježka, suženje slabinskog kralježničkog kanala, diskus hernija – pomak međukralježničnog koluta i pritisak na živce za noge) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje.

Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralježnice dolazi u obzir primjena ortoza, raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralježnicu. Ipak, dugoročno gledajući, steznici slabe prirodni mišićni steznik trupa, pa ih se preporučuje izbjegavati, a jačati mišiće.

Kiropraktika može pomoći

Ponekad se primjenjuje i kiropraktika, liječenje ručnim zahvatima kralježnice, kod koje potrebno veliko medicinsko znanje i smije je primjenjivati samo liječnik. Potrebno je korigovati statiku stopala, regulirati tjelesnu težinu, smanjiti stres i uzrok psihičke napetosti.

Prognoza liječenja ovisi o uzroku. Kod najčešćih križobolja moguće je izbjeći ponavljanje bolesti poštivanjem jednostavnih pravila ponašanja. Npr. adekvatno držanje tijela, umjerena redovita tjelesna aktivnost, jačanje mišića koji oblikuju prirodni zaštitni stup oko kralježnice, periodička fizikalna terapija.

Pri izvođenju poslova potrebno je koristiti zaštitne položaje za kralježnicu, izbjegavati sjedenje, neumjeren težak fizički rad. Preporučljivo je regulirati tjelesnu težinu na optimalnu, nošenje adekvatne obuće, korekcija svodova stopala ukoliko je potrebno. Kod djece je potrebno razvijati kulturu bavljenja sportom, te je potrebno pratiti razvoj ev. deformacija sustava za kretanje. Na taj način se mogu spriječiti mnoge štetne i neželjene posljedice, te sačuvati svoju kralježnicu.

Liječenje križobolje prirodnim lijekovima

Vrbena – Staviti u lonac 50 g listova divlje vrbene i 2 dl jabučnog octa, te to kuhati desetak minuta. Ostavite smjesu da se malo ohladi, a zatim ju nanesite na pamučnu krpu te tako previjte na bolno mjesto. Oblog držite oko pola sata. Ponavljajte dva do tri puta dnevno.


Ljekovita obloga od limuna i gline – Sameljite dva oguljena limuna i pomiješajte ih sa glinom u prahu tako da dobijete smjesu poput pavlake. Mješavinu nanesite na krpu ili pamučnu gazu te ju previjte na bolno mjesto. Preko obloge stavite šal i ostavite da djeluje preko noći. Nakon skidanja obloge bolno mjesto premažite uljem kantariona.


Hren i krumpir – Sameljite jednake količine korijena hrena i krumpira, pa mješavinu nanosite na bolno mjesto koje ste prethodno premazali maslinovim uljem. Preko toga stavite pamučnu krpu te se utoplite. Oblogu držite oko pola sata, a tretman ponavljajte tri puta dnevno.


Ljuta papričica – Pamučnu krpu ili gazu natopite jakom domaćom rakijom pa ju pospite ljutom paprikom u prahu i privijte na bolno mjesto. Preko toga stavite jednu suhu krpu i utoplite se. Oblogu ostavite da djeluje oko četiri sata te ju zamijenite novom.


Kupus – Uzmite veći list kupusa pa ga izgnječite oklagijom te privijte na bolno mjesto. Učvrstite list PVC folijom i utoplite šalom. Nakon svaka četiri sata stavljajte novi list kupusa.

- Google oglasi -

59 KOMENTARI

 1. I Te kako vredi narodni lek i alternativna medicina . U to veruju samo oni ljudi i koji su to isprobali,a laici i medicinari koji nisu probali i koji u ovo ne veruju nikad je ne bi priznali da pomaze i te kako.

 2. Nadja Karahmetovic hvala vam na komentaru poznato mije za B vitamin ja sam primala inekcije .Sve to pomaze bar u mom slucaju dok koristim i ubzo po prestanku terapije isto.Ali svakako da je dobro cuti sta koriste ljudi sa istim problemima i jos kad im pomaze veliki pozdrav za vas i svako dobro

 3. Edina Sabic ja sam koristila Miligamma 100 i Nimesil granule uvece sedam dana i vjerujte da mi je dosta bolje. Miligamma je u sustini skupina B vitamina koje hrane zivce, a Nimesil je kao neka vrsta analgetika i pije se uvece. Fibromijalgija je sindrom tj skupina simptoma odredjenih bolesti. JOs nedovoljno ispitana. Najveci uzrocnik je STRES, sto ce reci usporiti tempo i ne brinuti nepotrebno….

 4. Darija ija zivim u Svedskoj imam isti problem sa ljekarima nisam imala udes ali imam fybromyalgi kao dijagnozu a vec dugu vremena imam bolove u cjelom skeletu oni nemaju pojma sta je .Tako da te razumijem i ja bi voljela neki savjet ako neko ima slicnih problema sta raditi dase bar bol umanji pozdrav

 5. Evo iz prve ruke,resenja posto sam od toga patio i znam kako vam je.Od zvanicne medicine verujte nema nista,mucio sam se dugo,a i kad pomogne obicno nije trajno.Meni je jedan sada pokojni prijatelj to lako resio vakumom,pomocu obicne case od jelen piva.Za nepoverovati,ali ziva istina.

 6. Otopiti prirodni pcelinji vosak i natopiti parce gaze ili pamucnu krpu. Kada se prohladi staviti na bolni deo kicme,najbolje ostaviti da deluje preko noci.Inace ja imam discus herniju i meni pomaze,

 7. kičmeni problema i bolesti ima jako mnogo ali najveći problemi su ukliještenje živca i diskushenrija ,,,, kod uklještenja je ponajbolje kiropraktika ali vas molim poslije kiropraktičara obavezno tinktura od hrena ili oblog od kupusa zbog nagnječenja uklještenog živca ,to može da ostane upala tetivnog dijela kičme ,,a diskus henriju molimvas nježno namažite dio tog dijela kičme sa ivanjskim uljem i stavite oblog topao od tog istog ulja to radite deset dana oblog drćite preko noći a u toku dana mažite više puta sa tinkturom od gaveza i kunice siguran i provjeren lijek želim svima uspjeh

 8. eeeeeh jati imam i krevet i jastuk dobar i sve ali kad ti popucaju diskovi i imas hrnijedet disk i bolcer disk i na to sve dodas jaku reumu pa jos i operaciju s 2 levela 3 tudza diska 6 velikih sarafa sta tu moze pomoc molim za odgovor

 9. Ja sam se, 19. o2. ove godine, POSTENO usinula. Naravno USLEDILO JE SNIMANJE, INJEKCIJE, LEZANJE. Kada su su bolovi bili podnosljivi, isla sam 10 dana na elektro terapiju. Svakim danom je bilo bolje i bolje. Potom sam isla 5 dana na vezbe (neke nisam mogla da radim jer mi je bilo muka) i pila neke tablete. Od tada svakoga jutra i veceri RADIM VEZBE, koje su mi u Bolnici odredili, po 30-40 min, Dobro mi je ali ne slusam savete. Naime, nikako dizati nesto teze od 5 kg.Da ne duzim: SLUSAJTE SAVET LEKARA. Pozdrav svima, koji imaju i nemaju ovakav problem.

 10. Imao sam ukleštenje nerva u kralježnici,dve godine nisam znao kako mi je ime od bolova,sada sam fala bogu kao dječko,Bio sam kod KOSTOLOMCA SAMIRA u Kiseljaku kod Sarajeva.Lako ga je naći,prva džamija sa lijeve strane kada se ide iz KIseljaka prema Sarajevu,100 metara od glavnog puta.Kada sam vidjeo čovjeka koji je bio u kolicima 10 g0dina i kako je ustao na noge ja sam ostao bez riječi.Vjerujte da nije nikakva reklama,ja sam otišao da pogledam auto kod ŠERE u kiseljaku i jedva sam stajao i požalim se ,kad šero kaže hajmo Meša kod kostolomca,ja se uplašio ko niko ,posle toga ja sam fala bogu ko nov.ima samo da me spomenete časna riječ,Evo i broj telefona:063369 658 i 061 188 622,kućni :030 874 696 SAMIR ORUČ.pozzzzz

 11. 2003ce obolila mi je kicma, tako jako da sam primala trodon inekcije a nikakvog efekta nije bilo, jer to i tablete za bolove samo nam umanjuju bol a ne ljece,kod mene je diskushernija.izbjegla sam operaciju i danas se osjecam skoro zdrava,ali cuvam se fizickih poslova i poteza koje su zabranjena.najvise su mi pomogle tablete za smirenje,jer to je ipak zivac .pozz svima.

 12. te tablete sto pijete, samo ublazavaju bol, uzmite koju tabletu za smirenje,jer jedino one ublazuju zivac. iz iskustva vam kazem,jer ja sam cak i trodon inekcije primala i nisu mi pomogle, onda mi dr jurisic prepisao lexilijum 3×1.vjerujte da mi je bilo bolje.pozzz.

 13. zelim sve najbolje i brz oporavak, mozda se i ja odlucim naredne godine…sad idem na neku fisioterapiju i masaze, nasla malo zainteresovanijeg doktora koji se bavi sa mnom 45 min. svaki put. mislim da ako ne prodju bolovi, trazicu i ja opciju operacije, ne moze se ovako citav zivot…pozdrav!

 14. ja sam imala dva udesa,pola godine razlike.oba puta isto,stajali na semoforu ja i muz i udare nas pozadi.ja sam bila suvozac.dobila sam razne dijagnoze.jedna od njih je lumbago.imam ceste vrtoglavice,jake bolove.probala sam sa vjezbama,bazenom,akumputurom,masazama,vibracijama i nista mi nije pomoglo 🙁 to mi se sve desilo u svedskoj,tu i zivim.ovi doktori nemaju pojma o nicemu.ima li ko kakvih dobrih savjeta da me bol prodje..

 15. jelena ako vjerujes da ti to moze pomoci kostolomce imas u bosni jedan u bjeljini jedan u caklovicima kod tuzle jedan u gracanici a to ti moze pomoci ako je kod tebe nerv uklijesten nedavno ja stiim imam problema vec od moje 22godine sad imam 36 i odlucila sam se na operaciju za sedam dana imam operaciju sve sam probala dvije godine samo radim sitne poslove po stanu napustila sam poso nisam mogla da ustajem ujutru od bolova vec duze vrijeme uzimam jake lijekove protiv bolova ,i na kraju sam cula rijeci jednog prijatelja "ma mene sta boli ja to operisem i prebolim oporavak i to je to "i eto ja se odlucila operisat jedino se tjesim time sto sam imala prilike da izaberem doktora i bolnicu jedan od najboljih francuskih hirurga ce me operisat u ponedjeljak 9;decembra! nadam se da cu se oporavit i povratit svoj brzi korak i pokrete !

 16. Ja godinama imam problema sa kicmom bolovi su mi se poceli spustati prema stopalima ,kazu upaljen ili uklesten zivac od kako sam poceo da pijem CURCUMIN 600vjerujte situacija se promijenila normalno se krecem i radim, ali je stvarno bitno i kakav vam je lezaj ,trbao bi biti tvrdji iliovaj novi memori fom,lijep popzdrav.

 17. Nakon god.dana terapija hoda sa stakom ljecnik fiz.ne trazi pretrage sama platim rengen koljena i gleznjeva i ups trn u obje pete mozete zamislit koliko dugo i kakve bolove sam trpila doslo mi je da ljecnika netjeram da pojede moje papire kada sam mu ih donijela toliko o skrbi i volji a i znanju nekih strucnih fitz.

 18. u Novom Sadu ima čovjek "doktor" za kičmu Aleksamdar Vurgić, meni je pomogao… ovih dana se spremam ponovo kod njega

 19. Ako imate sa kicmom problema potrazite dobrog Bioenergicara pomaze u 90%slucajeva vjerujte mi jer ja Imam dosta iskustva o tome dosad hvala bogu jos nisam imao reklamaciju…Pozz

 20. ja sam 7god. se mučila sa svojom boli, dijagnoza je bila odmah postavljena naravno uz pretrage.Dr. su me slali kod fizijatra i na terapije da vježbam itd. a meni je poslije terapija bivalo još gore.Nalazila sam se u začaranom krugu bolova i patnje, na terapije više nisam htjela odlaziti ,obilazila sam dr. tko če me operirati svi su se složili da treba operacija ali nitko nije htio nego da se moram truditi vježbati a i bilo je bezobraznih dr .
  . Konačno našla dr. Dražen Kvesić ne samo dr. nego i čovjeka humanistu koji mi kaže gdje ste do sada ma koje terapije mogli ste invalid ostati ,odmah je zakazana operacija i sad je prošlo več 5god 70 do 80 posto mi je bolje.Eto htjela sam ukratko vam opisati moju borbu i ako netkom mogu pomoći u lutanju nek ode kod dobrog dr Dražena Kvesića kojem sam vječno zahvalna

 21. nadi na blogovanju-Travari Srbije-i tu ves naci kiroprakticara iz Beograda Miroslava Vasica a ovo ti je broj tel. od njihovog sajta 00381 64/474 13 69

 22. Evo mog iskustva. I za lumbalni deo kicme i za cervikalni , tj vratni. Imala sam uzasne probleme, hteli da me operisu, nisam pristala. Pomoglo mi je svakodnevno lezanje na inverzivnoj dasci po 5 do 10 min. a na taj nacin je i Hipokrat lecio svoje pacijente od problema sa kicmom jos pre 2000god, ima podataka o tome koga interesuje moze da potrazi.. Pre lezanja na dasku dobro bih namazala kicmu kantarionovim uljem (to sam pronasla u savetima Dr. Brojsa) koji kaze da kroz kozu kantarionovo ulje ulazi i popunjava diskuse, tako da oni oslobadjaju pritisnute nerve. Sta sam jos uradila. Isla sam da mi se namesti Atlas, tj prvi prsljen koji je kod 99% ljudi jos rodjenjem pomeren a onda vremenom nastaju problemi sa statikom cele kicme. Kad prodju bolovi preporucljivo je da se cesto, a najbolje svakodnevno rade vezbe jacanja muskulature oko kicme jer ti misici i drze diskove da ne iskliznu i pritisnu nerve. Jutarnje istezanje je takodje preporucljivo, pogledajte macku kad se budi, koliko god kratko spavala kad ustaje prvo se dobro protegne. zato je onako savitljiva i nema problema sa kicmom.

 23. nisam sigurna da samo doktori na balkanu nisu kompetentni! ja se evo u nemackoj mucim vec god. dana! odrali me ko macku s cenama, a bolovi ostali, nekad manji, nekad uzasni. hodam krivo, spavam lose, nervozna…uopste ne mogu da mi pomognu. mislim da je covek koji je savetovao "kostolomca", zbog ukljestenog nerva, dobar savet dao. samo tu vrstu "strucnjaka" mi ovde nemamo. ne znam gde cu ga naci, a verujem da bi mi pomogao.

 24. Ja samo mogu da kazem da ovi danasnji takozvani doktori pojima nemaju. Ja imam dijagnozu MORBUS BEHTEREW,koju obolijeva 1 od 10.000 ljudi,,a ustanovili je nakon 10 godina,,do tada lijecena pogresnom lijekovima,,na kraju ostala sto postotni invalid.

 25. Treba piti iza svakog obroka i pica casu vode kao i 2-3 zlicice jabukovog octa sa vodom preko dana, te to nagoditi po ukusa kako, koliko i kad vam odgovara. Isto tako je nutritionist preporucio da se pije i sok od jabuke.
  Prije 19 godina za taj savjet moj muz je platio $65. Pio je vodu i bol je prestala. Kad je prestao piti vodu bol se povratila…Nutritionist ovaj put samo stavi bokal sa vodom ispred muza i naplati mu opet $65.

 26. EVO DA GO KAZAM MOETO ISKUSTVO, A VERUVAM DEKA NEKOMU KE POMOGNE…ZA DETALITE MOZEME I DA ZBORUVAME…IMAM5 GODINI A SKORO GODINI IMAM LUMBOISHIJALGIJA, PA DA RECAM I POSTOJANI BOLKI VO KRSTOT, PRED IZVESNO VREME PROFESOR OD JAPAN OBJAVI EDNA VEZBA, ZA KOJA TVRDI, A VO TOA SE UVERIV BIDEJKI TOJ GODINI SE ZANIMAVA SO KICHMA. JA OBJAVI OVAA VEZBA…LEGNUVATE NA POD , A POD KRSTOT STAVATE EDEN PESHKIR ZAVITKAN KO VALJAK. POTOA SE ISTEGNUVATE, RACETE NAD GLAVATA SVRTENI NA VNATRE, I DA SE DOPIRAAT SAMO SO MALITE PRSTI, A NOZETE DA SE DOPIRAAT SO PALCITE …UBAVO SE TEGNITE I DISHETE PRAVILNO…I VAKA STOITE 5 MINUTI…POTOA VNIMATELNO SE VRTITE NA STRANA, PA SEDNUVATE…OVA GO PRAKTIKUVATE TRI PATI VO DENOT.JAS SE OSLOBODIV OD BOLKATA…AMA I STOMAKOT MALKU MI GO SNEMA…I STRUKOT MI STANA ZABELEZITELEN. PA, NA VAS E DA ODLUCITE

 27. Kad sam se usinula u ledja doktorka mi je rekla da pijem dosta vode i da lezim na podu na ledjima sa savijenim nogama u koljenu prema sebi makar pola sata.Ujutro sam ustala sa 50 % manje bola u ledima.


 28. Nameštanje pršljenova kod iskusnog masera je jedini lek a uz to vežbe istezanja i laganog jačanja leđnih mišića. Ako ne odete da vam nameste pršljenove, što traje kratko vreme, imaćete još veće probleme i pićete te tablete koje ništa ne leče. Uklještio vam se nerv između pršljenova a onda se mišić grći da bi zaštitio nerv i to tako u nedogled dok se živac ne vrati na mesto. ♥

 29. Ja vec godinu dana nemam dijagnozu…..a pijem tri leka koja mi je prepisao lekar….katastrofa….nikoga ne zanima da se malo samo udubi i pogleda bolje o cemu se radi

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Antioksidativnog djelovanja maslinovog ulja

Vrijednosti maslinovog ulja poznata su i priznata u cijelom...

Ugodite svom mozgu

Kao svaki drugi organ i mozak ima zahtjeva da...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

deneme bonusu veren siteler
şişli escort
deneme bonusu veren siteler
gaziantep escort gaziantep escort gaziantep escort
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
betpas
deneme bonusu veren siteler
Porn sites
deneme bonusu deneme bonusu deneme bonusu