Kurkuma i zdravlje – U koja jela se stavlja i koja je dnevna doza kurkume?

-

Kurkuma ima nevjerovatan spektar antioksidacijskih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Radi se o izrazito zdravoj biljci koja je širom planete poznata više kao sastojak začina nego lijek. Priroda je i dalje izvor najboljih mogućih lijekova, a jedan od njih koji ima toliko pozitivnih učinaka na zdravlje da ih je teško nabrojati je kurkuma.

Ovaj sastavni dio poznatog curryja dolazi s Dalekog istoka, i sve se ljekovite moći pripisuju kurkuminu, osnovnoj komponenti ovog poznatog začina. Uz to što je prirodni baktericid i antiseptik, kurkumin ima fantastična antioksidacijska, antibiotska, antitumorska i antimutagena svojstva, pa je već odavno u upotrebi za prevenciju karcinoma.

- Google oglasi -

Za šta je dobar sok od kurkume i kako se priprema

Kurkuma i zdravlje

Kad se kurkuma kombinira s cvjetačom, snažno sprječava rak prostate, dojke i melanom, zaustavlja rast zloćudnih stanica i smanjuje rizik od leukemije u dječjoj dobi. Uz to odlično čisti jetru, sprječava i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti uklanjanjem nataloženog plaka u mozgu.

Možda i najvažnije je njeno protuupalno djelovanje jer je jednako učinkovita kao i lijekovi, no bez ikakvih nuspojava, pa se može odlično koristiti za liječenje artritisa i reumatoidnog artritisa.

Istraživanja su pokazala da uspješno pomaže razgradnju masti, potiče mršavljenje, usporava napredovanje multiple skleroze i učinkovito djeluje na psorijazu.

- Google oglasi -

Studije su pokazale da kurkumin koji se nalazi u kurkumi, sprječava nastanak krvnih ugrušaka zbog svojih antikoagulantnih aktivnosti.

Kurkuma se također koristi za bolove u trbuhu i kod iritabilni crijeva. Jedna je studija potvrdila da kurkumin uklanja bol u predjelu želuca jednako dobro kao ibubrofen.

Dnevna doza kurkume

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odredila je 1.4 mg po kilogramu (0–3 mg / kg) tjelesne težine prihvatljiv je dnevni unos kurkume.

Kako sa svim, tako i sa kurkumom budite oprezni, koristite je u malim količinama, a ona se ne preporučuje trudnicama i osobama koje imaju kamenac u žuči.

Šta sve liječi kombinacija kurkume i meda pročitajte na našem linku

U koja jela se stavlja kurkuma

Mi vam navodimo nekoliko primjera u koja jela se dodaje kurkuma, te promijenite boju i ukus svoga jela.

  • Za početak možete dodati prstohvat kurkume u omlet
  • Kurkumin blago ljutkasti okus se fantastično slaže s cvjetačom i korjenastim povrćem
  • Kada pripremate neki rižoto ili možda samu bijelu rižu kao prilog uz nego glavno jelo obavezn dodajte kurkumu
  • Da bi vas vaša omiljena juha još bolje ugrijala slobodno dodajte kurkumu
  • Napravite zlatno mlijeko koje se koristi protiv prehlade i gripe, a kako se priprema pročitajte ovdje.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Riješite se masne kose sastojcima koje imate u kuhinji

Osobe koje imaju problem masne kose, navode kako kosa...

Domaća kisela cvekla bez dodatka konzervansa

Cvekla je hranjivo i nutritivno povrće, bogato vitaminima i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas