IshranaVoćeJapanska jabuka najbolji prijatelj za vaše zdravlje

Japanska jabuka najbolji prijatelj za vaše zdravlje

-

Japanska jabuka poznata još i pod imenom kaki jabuka egzotično je voće slatkog okusa, po boji podsjećaju na naranču, a po obliku na paradajz. Porijeklom je iz Kine i Japana, a može se kupiti i uzgajati i na našim prostorima. Najukusnije su kad su potpuno zrele i omekšale, jedu se kašikom, a okus je dosta specifičan, nešto između jabuke i naranče. Nekima podsjeća na banane. Plod je gorak dok ne sazrije a na stablu može biti do kasne jeseni.

Japanska jabuka blagotvorno djeluje na naše zdravlje, a sazrijeva baš u ovom periodu. Ako imate mogućnosti, preporučujemo vam da je obavezno probate.

- Google oglasi -

Sadrži malo kalorija i bogat je izvor vlakana. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini, sadrži vitamin A, dobar je izvor vitamina C i sadrži mnogo važnih B-kompleksa koji pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu. Svježe voće također sadrži kalij, magnezij, bakar i fosfor.

Japanska jabuka zdravlje

Japanska jabuka najbolji je prirodni lijek za bolesti crijeva kao što su hronična konstipacija, upalna stanja i infekcija crijeva.

Dijetalna vlakna koje sadrži ključna su za zdravo mršavljenje jer smanjuju apetit i regulišu probavu. Posebno je važna regulacija probave jer samim time se smanjuje i osjećaj nadutosti, a štetne materije se efikasno eliminišu iz organizma.

Japanska jabuka ne sadrži masti i ubrzava metabolizam, a posebno je korisna uz fizičku aktivnost jer sadrži dosta šećera koji daje energiju.

- Google oglasi -

Odličan je izvor vitamina A, koji je važan element u očuvanju zdravog vida. Jedan plod sadrži 55% preporučene dnevne doze unosa vitamina A, a sadrži još lutein i zeaksantin.

Potiče pravila rad štitne žlijezde.

Bogata je vitaminom C, te uz redovnu konzumaciju ovog egzotičnog voće ojačajte imunitet koji je glavna odbrana od virusa i bakterija koje nas napadaju u ovo doba godine.

Koristi se i za ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žući, te za bolesti živaca zbog svog umirujućeg djelovanja.

Japanska jabuka obiluje fruktozom, pa je idealno voće za dijabetičare. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mekan. A, od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata.

Kako se jede kaki

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Liječenje urinarnih infekcija na potpuno siguran i učinkovit način

Infekcije mokračnog sistema mogu lako postati otporne na antibiotike, zavisno od vrste infekcije. Tada je potrebno uzeti jače antibiotike...

Rosopas biljka – Kako je prepoznati, sačuvati i iskoristiti njena ljekovita svojstva?

Rosopas biljka je zeljasta trajnica s debelim i vlaknastim podankom, te razgranatom stabljikom visine od 30 do 80 cm....
- Google oglasi -

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Ovo morate pročitati

Šta je tajna zdravog srca i bubrega?

Američka zdravstvena asocijacija prije dvadeset godina provela je istraživanje...

Recepti za sreću

Slijedeći nekoliko zlatnih pravila, kao i upotrebom različitih tehnika...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas